Tientallen klanten Antwerpse rijschool voor rechter door examenfraude
rechtszaak

Tientallen klanten Antwerpse rijschool voor rechter wegens examenfraude

Foto ter illustratie Foto: Unsplash

Maar liefst 33 klanten van een Antwerpse rijschool moeten voor de rechter verschijnen omdat zij door middel van een verborgen camera en een oortje hun theorie-examen hebben afgelegd. Volgens aangeklaagden zou de rijschool enkel de vragen vertalen en geen antwoorden voorzeggen.

Dat meldt het Vlaamse dagblad Gazet van Antwerpen woensdag. De situatie kwam aan het licht tijdens een gerechtelijk onderzoek naar de eigenaren van de rijschool. Volgens het Openbaar Ministerie werden klanten van de rijschool naar hun theorie-examen gestuurd met een verborgen camera, oortjes en een wifirouter op zak, meldt het dagblad. Op die manier kregen zij de juiste antwoorden in hun oor gefluisterd.

De 33 klanten van de rijschool zijn geïdentificeerd door middel van de telefoon van de hoofdverdachte, waarop foto’s zijn gevonden van het computerscherm van het theorie-examen. Op deze foto’s waren daarnaast de naam van de examenkandidaat te zien, evenals de datum en het tijdstip van het examen, aldus Gazet van Antwerpen.

Daders of gedupeerden

Volgens het Vlaamse dagblad zijn de beschuldigden allemaal personen die nog niet zo lang in België waren en de taal weinig tot niet beheersten. Zo zou de rijschool tegen een 31-jarige vrouw hebben gezegd dat ‘iemand uit een ander land geen rijbewijs zou kunnen halen’, waarop zij aanboden het examen voor haar te vertalen. Ook een 39-jarige Irakese man, woonachtig in het Belgische Merksem, geeft aan door de rijschool benaderd te zijn, maar het niet aan te hebben gedurfd.

Sommige van de aangeklaagden die woensdag in de rechtbank moesten verschijnen, ontkennen hun betrokkenheid of geven aan dat ze de feiten niet bewezen vonden. Bij andere beklaagden was de straf snel bepaald. Zo werd er volgens het Vlaamse dagblad één jaar celstraf geëist tegen een 50-jarige van oorsprong Turkse man, omdat hij eerder al drie keer door de correctionele en zeventien keer door de politierechtbank werd veroordeeld. “Na een rijverbod moest hij zijn examen opnieuw afleggen en had hij een beroep gedaan op de frauduleuze rijschool”, luidt het artikel.

Werkstraf en boetes

Een werkstraf van 120 uur is geëist voor de beschuldigde klanten met een blanco strafblad. Eerder veroordeelden riskeren een jaar cel. Ook is alle beschuldigden een boete opgelegd van 800 euro.

Op 22 maart volgen de eerste vonnissen en komen ook de andere aangeklaagden voor de rechter.

(Bron: Gazet van Antwerpen)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.