Vier generaties Verkeersschool Relker: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten’ 
portret van een ondernemer

Vier generaties Verkeersschool Relker: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten’ 

Vader en zoons Relker Foto: Geert Relker

Gerrit Relker begon in 1956 Verkeersschool Relker in het Overijsselse Markelo. Nu, ruim zestig jaar later, zet familie Relker zich nog altijd met trots in voor hun rijschool. Ook 18-jarige achterkleindochter Felicity heeft onlangs haar instructeurspapieren gehaald, waarmee zij nu officieel deel uitmaakt van deze rijschool-familie.

Derde generatie Relker-rijinstructeur Geert Relker wist al van kinds af aan dat hij zijn opa wilde opvolgen in het familiebedrijf. Hij heeft dan ook nooit een andere carrière geambieerd. “Het is ons met de paplepel ingegoten. Als tienjarig jongetje stond ik ‘s ochtends eerder op om de lesauto’s klaar te zetten op het terrein bij ons huis. Op die manier word je er steeds meer bij betrokken”, legt Geert uit.

Het moment dat hij zijn instructeurspapieren mocht gaan halen, begon Geert dan ook direct. En nu, 36 jaar later, zou hij nog steeds geen andere baan wensen. “De omgang met mensen blijft heel leuk. Sommige leerlingen weten niet wat een koppeling is als ze beginnen met lessen, maar twee, drie, vier maanden later zie je ze zelfstandig wegrijden met hun roze papiertje op zak. Dat is mooi en je krijgt er veel waardering voor terug.”

Van generatie op generatie

Ook de 18-jarige Felicity Relker nam de passie voor het rijles geven over en kon niet wachten de weg op te gaan. “Ook ik reed al vele oefenrondjes op het terrein en wist dus altijd al dat ik wilde helpen in de zaak. Of ik dat fulltime wil doen, weet ik nog niet, maar ik wil later absoluut rijles geven.” Felicity, die voor haar studie Tourism Management nu een half jaar op Tenerife woont, mag sinds februari de tractor-rijlessen verzorgen bij Verkeersschool Relker. “De leerlingen zijn net iets jonger dan ik en sommigen zijn zelfs even oud, maar ik denk dat dat juist leuk is. Tijdens mijn eigen examens waren de leerlingen ook gewoon enthousiast”, aldus Felicity.

De jongste opvolgster van de rijschool heeft nog even met het idee gespeeld om docente te worden, maar alles wat ze leuk vindt ziet ze samenkomen in het vak van rijinstructeur. “Toen mijn vriendinnen en ik zelf bezig waren met het behalen van ons theorie-examen vroegen zij mij om hulp. Toen ik het hen uit ging leggen, ontdekte ik dat ik het heel erg leuk vond om informatie te geven vanuit dit vak. Ik heb gelijkt doorgepakt en ben gaan leren om mijn instructeurspapieren voor de tractor te behalen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Achterkleindochter Felicity met haar instructeurspapieren

Eén team, één taak

Niet alleen de passie voor het lesgeven zit in het DNA van het familiebedrijf, ook de manier waarop de familie Relker leerlingen de kneepjes van het autorijden bijbrengt, komt overeen. “We hebben allemaal dezelfde aanpak: mijn opa, mijn vader, ik en mijn dochter. Regels zijn regels waar je je aan moet houden, maar je moet altijd goed naar de leerling luisteren”, legt Geert uit. De balans vinden tussen streng zijn aan de ene kant, maar vrijheid voor de eigen invulling van de leerling aan de andere kant, is volgens de familie Relker dus essentieel.

En die aanpak werkt. “Ik geef nu 36 jaar rijles. Jongeren komen bij ons lessen, maar heel vaak heb ik hun vader of moeder óók rijles gegeven. Als mensen ons bellen en naar prijzen vragen, dan denk ik altijd: dat zijn geen mensen uit de buurt. De meesten komen namelijk van generatie op generatie bij ons terug”, zegt Geert tot slot.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vier generaties Verkeersschool Relker: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten’ | RijschoolPro
Vier generaties Verkeersschool Relker: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten’ 
portret van een ondernemer

Vier generaties Verkeersschool Relker: ‘Het is ons met de paplepel ingegoten’ 

Vader en zoons Relker Foto: Geert Relker

Gerrit Relker begon in 1956 Verkeersschool Relker in het Overijsselse Markelo. Nu, ruim zestig jaar later, zet familie Relker zich nog altijd met trots in voor hun rijschool. Ook 18-jarige achterkleindochter Felicity heeft onlangs haar instructeurspapieren gehaald, waarmee zij nu officieel deel uitmaakt van deze rijschool-familie.

Derde generatie Relker-rijinstructeur Geert Relker wist al van kinds af aan dat hij zijn opa wilde opvolgen in het familiebedrijf. Hij heeft dan ook nooit een andere carrière geambieerd. “Het is ons met de paplepel ingegoten. Als tienjarig jongetje stond ik ‘s ochtends eerder op om de lesauto’s klaar te zetten op het terrein bij ons huis. Op die manier word je er steeds meer bij betrokken”, legt Geert uit.

Het moment dat hij zijn instructeurspapieren mocht gaan halen, begon Geert dan ook direct. En nu, 36 jaar later, zou hij nog steeds geen andere baan wensen. “De omgang met mensen blijft heel leuk. Sommige leerlingen weten niet wat een koppeling is als ze beginnen met lessen, maar twee, drie, vier maanden later zie je ze zelfstandig wegrijden met hun roze papiertje op zak. Dat is mooi en je krijgt er veel waardering voor terug.”

Van generatie op generatie

Ook de 18-jarige Felicity Relker nam de passie voor het rijles geven over en kon niet wachten de weg op te gaan. “Ook ik reed al vele oefenrondjes op het terrein en wist dus altijd al dat ik wilde helpen in de zaak. Of ik dat fulltime wil doen, weet ik nog niet, maar ik wil later absoluut rijles geven.” Felicity, die voor haar studie Tourism Management nu een half jaar op Tenerife woont, mag sinds februari de tractor-rijlessen verzorgen bij Verkeersschool Relker. “De leerlingen zijn net iets jonger dan ik en sommigen zijn zelfs even oud, maar ik denk dat dat juist leuk is. Tijdens mijn eigen examens waren de leerlingen ook gewoon enthousiast”, aldus Felicity.

De jongste opvolgster van de rijschool heeft nog even met het idee gespeeld om docente te worden, maar alles wat ze leuk vindt ziet ze samenkomen in het vak van rijinstructeur. “Toen mijn vriendinnen en ik zelf bezig waren met het behalen van ons theorie-examen vroegen zij mij om hulp. Toen ik het hen uit ging leggen, ontdekte ik dat ik het heel erg leuk vond om informatie te geven vanuit dit vak. Ik heb gelijkt doorgepakt en ben gaan leren om mijn instructeurspapieren voor de tractor te behalen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Achterkleindochter Felicity met haar instructeurspapieren

Eén team, één taak

Niet alleen de passie voor het lesgeven zit in het DNA van het familiebedrijf, ook de manier waarop de familie Relker leerlingen de kneepjes van het autorijden bijbrengt, komt overeen. “We hebben allemaal dezelfde aanpak: mijn opa, mijn vader, ik en mijn dochter. Regels zijn regels waar je je aan moet houden, maar je moet altijd goed naar de leerling luisteren”, legt Geert uit. De balans vinden tussen streng zijn aan de ene kant, maar vrijheid voor de eigen invulling van de leerling aan de andere kant, is volgens de familie Relker dus essentieel.

En die aanpak werkt. “Ik geef nu 36 jaar rijles. Jongeren komen bij ons lessen, maar heel vaak heb ik hun vader of moeder óók rijles gegeven. Als mensen ons bellen en naar prijzen vragen, dan denk ik altijd: dat zijn geen mensen uit de buurt. De meesten komen namelijk van generatie op generatie bij ons terug”, zegt Geert tot slot.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.