Gigantische verschillen in reserveringstermijnen CBR: van 1 tot 23 weken wachten
frustratie uit de branche

Gigantische verschillen in reserveringstermijnen CBR: van 1 tot 23 weken wachten

Foto ter illustratie Foto: CBR

De wachttijden voor het reserveren van een praktijkexamen B bij het CBR lopen heel sterk uiteen. Van één week in het Limburgse Urmond tot maar liefst 23 weken in Rijswijk en Gouda. Hoe zijn deze grote verschillen te verklaren?

In de week van 24 tot en met 30 april zagen de gemiddelden er nog heel anders uit: van 6 weken in Terneuzen tot 21 weken in Rijswijk. Een week later, 1 tot en met 7 mei, liepen de wachttijden uiteen van 1 tot 23 weken. Dat de reserveringstermijnen zo fluctueren heeft volgens een woordvoerder van het CBR te maken met de vraag naar examens in de betreffende week. “Met name vanuit rustige CBR-locaties in Zeeland en Limburg zetten we examinatoren in, in de Randstad of op andere plekken waar het heel druk is”, aldus de woordvoerder.

Daarnaast hebben de grote verschillen in wachttijden volgens het CBR te maken met de bevolkingsdichtheid in bepaalde gebieden. “In Zeeland wonen natuurlijk veel minder mensen dan in Noord- of Zuid-Holland. Zo zijn locaties in bijvoorbeeld Limburg en Zeeland vaak ook niet vijf dagen per week open, omdat daar de vraag niet naar is”, vervolgt de woordvoerder.

Corona

De soms maandenlange reserveringstermijnen zijn volgens het CBR te verklaren vanuit de coronaperiode. “Het duurt lang om de wachttijden in te korten, omdat de examens één op één moeten worden weggewerkt. Daarnaast hebben we te maken met veel ziekteverzuim naar aanleiding van de coronatijd en is de arbeidsmarkt branchebreed niet optimaal op dit moment.”

De organisatie doet er naar eigen zeggen alles aan om de wachttijden weg te werken en zet vol in op het werven van nieuwe examinatoren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gigantische verschillen in reserveringstermijnen CBR: van 1 tot 23 weken wachten | RijschoolPro
Gigantische verschillen in reserveringstermijnen CBR: van 1 tot 23 weken wachten
frustratie uit de branche

Gigantische verschillen in reserveringstermijnen CBR: van 1 tot 23 weken wachten

Foto ter illustratie Foto: CBR

De wachttijden voor het reserveren van een praktijkexamen B bij het CBR lopen heel sterk uiteen. Van één week in het Limburgse Urmond tot maar liefst 23 weken in Rijswijk en Gouda. Hoe zijn deze grote verschillen te verklaren?

In de week van 24 tot en met 30 april zagen de gemiddelden er nog heel anders uit: van 6 weken in Terneuzen tot 21 weken in Rijswijk. Een week later, 1 tot en met 7 mei, liepen de wachttijden uiteen van 1 tot 23 weken. Dat de reserveringstermijnen zo fluctueren heeft volgens een woordvoerder van het CBR te maken met de vraag naar examens in de betreffende week. “Met name vanuit rustige CBR-locaties in Zeeland en Limburg zetten we examinatoren in, in de Randstad of op andere plekken waar het heel druk is”, aldus de woordvoerder.

Daarnaast hebben de grote verschillen in wachttijden volgens het CBR te maken met de bevolkingsdichtheid in bepaalde gebieden. “In Zeeland wonen natuurlijk veel minder mensen dan in Noord- of Zuid-Holland. Zo zijn locaties in bijvoorbeeld Limburg en Zeeland vaak ook niet vijf dagen per week open, omdat daar de vraag niet naar is”, vervolgt de woordvoerder.

Corona

De soms maandenlange reserveringstermijnen zijn volgens het CBR te verklaren vanuit de coronaperiode. “Het duurt lang om de wachttijden in te korten, omdat de examens één op één moeten worden weggewerkt. Daarnaast hebben we te maken met veel ziekteverzuim naar aanleiding van de coronatijd en is de arbeidsmarkt branchebreed niet optimaal op dit moment.”

De organisatie doet er naar eigen zeggen alles aan om de wachttijden weg te werken en zet vol in op het werven van nieuwe examinatoren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.