Column Arno Smits (BOVAG): Topprioriteit
verkeersveiligheid

Column Arno Smits (BOVAG): Topprioriteit

Voorzitter BOVAG Rijscholen Arno Smits Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand staat in het teken van het verbeteren van de verkeersveiligheid en het professionaliseren van de rijinstructie.

Onze rijscholenbranche staat momenteel vol in de schijnwerpers met betrekking tot verkeersveiligheid en dat is wat mij betreft volledig terecht. Onlangs zagen we dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar aanleiding van het rapport van de Commissie Roemer volop in de wereld van verkeerseducatie duikt. Voor alle leeftijdsgroepen vanaf 4 jaar hebben zij aanbevelingen gedaan over permanente ontwikkeling en (bij)scholing. Daarnaast is er een vervolgonderzoek aangekondigd naar de invulling van de rijopleiding, voornamelijk ‘gezien de huidige politieke interesse in verbetering van de rijopleiding B en de beoogde hervorming van deze opleiding’. SWOV wil vooral antwoord op de vraag of rijlessen beter over een langere periode kunnen worden gespreid of juist gecomprimeerd moeten worden tot een korter tijdsbestek. En welke lesmethodes het best geschikt zijn voor de verschillende onderdelen.

Al met al een bijzonder interessante studie, waar wij uiteraard graag medewerking aan verlenen. Temeer omdat conclusies en aanbevelingen van SWOV hoogstwaarschijnlijk voor impact in Den Haag zullen zorgen. Op 4 juli pakken we zelf ook weer door tijdens onze zomerbijeenkomst voor BOVAG-leden: samen met Trafieq Educatie en Advies delen we inzichten met betrekking tot verkeersveiligheid en bewustzijn bij jongeren.

Begin maart heeft de EU bovendien een voorstel voor de vierde Europese Rijbewijs Richtlijn gepresenteerd. In mei gaan we met onze Europese koepel EFA naar Brussel om daar onze eigen adviezen te delen en vooral te hameren op meer aandacht voor verkeersveiligheid binnen deze richtlijn. In het eerste voorstel lijkt dat namelijk nog niet zeer prominent aanwezig. BOVAG gaat in elk geval volgas voor een prominente positie van professionele rijinstructie in het bevorderen van de veiligheid.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column Arno Smits (BOVAG): Topprioriteit | RijschoolPro
Column Arno Smits (BOVAG): A brand new day
verkeersveiligheid

Column Arno Smits (BOVAG): Topprioriteit

Voorzitter BOVAG Rijscholen Arno Smits Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand staat in het teken van het verbeteren van de verkeersveiligheid en het professionaliseren van de rijinstructie.

Onze rijscholenbranche staat momenteel vol in de schijnwerpers met betrekking tot verkeersveiligheid en dat is wat mij betreft volledig terecht. Onlangs zagen we dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) naar aanleiding van het rapport van de Commissie Roemer volop in de wereld van verkeerseducatie duikt. Voor alle leeftijdsgroepen vanaf 4 jaar hebben zij aanbevelingen gedaan over permanente ontwikkeling en (bij)scholing. Daarnaast is er een vervolgonderzoek aangekondigd naar de invulling van de rijopleiding, voornamelijk ‘gezien de huidige politieke interesse in verbetering van de rijopleiding B en de beoogde hervorming van deze opleiding’. SWOV wil vooral antwoord op de vraag of rijlessen beter over een langere periode kunnen worden gespreid of juist gecomprimeerd moeten worden tot een korter tijdsbestek. En welke lesmethodes het best geschikt zijn voor de verschillende onderdelen.

Al met al een bijzonder interessante studie, waar wij uiteraard graag medewerking aan verlenen. Temeer omdat conclusies en aanbevelingen van SWOV hoogstwaarschijnlijk voor impact in Den Haag zullen zorgen. Op 4 juli pakken we zelf ook weer door tijdens onze zomerbijeenkomst voor BOVAG-leden: samen met Trafieq Educatie en Advies delen we inzichten met betrekking tot verkeersveiligheid en bewustzijn bij jongeren.

Begin maart heeft de EU bovendien een voorstel voor de vierde Europese Rijbewijs Richtlijn gepresenteerd. In mei gaan we met onze Europese koepel EFA naar Brussel om daar onze eigen adviezen te delen en vooral te hameren op meer aandacht voor verkeersveiligheid binnen deze richtlijn. In het eerste voorstel lijkt dat namelijk nog niet zeer prominent aanwezig. BOVAG gaat in elk geval volgas voor een prominente positie van professionele rijinstructie in het bevorderen van de veiligheid.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

2 reacties op “Column Arno Smits (BOVAG): Topprioriteit”

Pieter van der Vinne|18.05.23|15:03

het professionaliseren van de rij-instructie?? hoe doen rij-instructeurs dat nu dan? amateuristisch?? weer een column vol nonsens.

Ram Bihari|19.05.23|18:50

Hello veilig verkeer, ik heb mijn vraagtekens over de 30% regeling waarbij de rijbewijs wordt ingeruild zonder enige eisen over bekwaamheid in het verkeer. GELD/Economie staat boven alles, zonder enige moraal besef. Zou de heer Pechthold dit niet onder de loop moeten nemen.
Alleen maar mooie praatjes over verkeersveiligheid.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.