Minister: zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor arbeidsongeschiktheidsverzekering
Hervorming arbeidsmarkt

Minister: zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor AOV

De Tweede Kamer in Den Haag Foto: Shutterstock

Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) ‘op basis van de huidige inzichten’. Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent.

Voor zelfstandigen met lagere inkomsten zal de premie lager uitvallen, en het bedrag is van de belasting aftrekbaar. “Maar voor sommige zelfstandigen is dit alsnog echt een groot bedrag”, erkende Van Gennip in debat met de Tweede Kamer. Zij rekent erop dat zelfstandigen de hogere kosten gaan doorrekenen en hogere tarieven gaan vragen aan opdrachtgevers.

Tot nu toe doet een flink deel van de zelfstandigen dat nog niet, bijvoorbeeld uit angst om opdrachten te verliezen aan goedkopere concurrenten. Maar als de AOV straks verplicht is, zal dat aandeel toenemen, verwacht Van Gennip.

Hervorming

De verplichting om langdurig verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte of letsel, maakt deel uit van het pensioenakkoord en de hervormingen van de arbeidsmarkt. Van Gennip kiest voor een wachttijd van één jaar waarin zelfstandigen zelf hun inkomensverlies moeten opvangen. Daarna komt de verzekering tot uitkering.

Het kabinet stelt overigens ook een ‘opt-out’ voor, voor mensen die liever een private verzekering afsluiten in plaats van mee te doen aan de publieke verzekering. Zo’n verzekering moet wel ‘ten minste dezelfde dekking en premie’ kennen als de publieke variant. Zelfstandigen die voor een opt-out kiezen, moeten wel nog een stabiliteitsbijdrage leveren aan de publieke verzekering. Van Gennip verwacht dat een groot deel van de zelfstandigen onder de publieke verzekering blijft vallen. “En dat moet ook.” Maar hoeveel mensen een publieke verzekering moeten hebben en hoe hoog de bijdrage is, wordt nog onderzocht.

(Bron: ANP)

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “Minister: zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor AOV”

Rij School|08.07.23|23:07

Gaat het nieuwe kabinet dan de verzekeraars ook verplichten dat als je arbeidsongeschiktheid raakt, de uitbetaling binnen 1 maand zal plaats vinden in plaats van oeverloos vragen naar verklaringen, foto’s, bankafschriften, etc.etc. want deze tactiek word door verzekeraars maar wat te vaak gehanteerd en duurt het zomaar 2 maanden of langer voordat de eerste centen worden uitgekeerd! En dat zorgt voor veel onnodige stress!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.