Nog steeds massale handel in examenplekken
CBR: 'Niet illegaal'

Nog steeds massale handel in examenplekken CBR

“Zogeheten ‘rijschool-administratiekantoren’ doen niets illegaals, maar het is een soort constructie waar niet iedereen even blij mee is”, zegt het CBR Foto: ANP

Maar liefst 7.683 afgenomen examens in de afgelopen twaalf maanden, verspreid over 52 CBR-locaties: ‘rijschool’ TopDrive koopt massaal examenplekken op, zo blijkt uit de officiële rijschoolzoeker van het CBR. Al in 2016 gaf het CBR aan dit soort praktijken actief tegen te willen gaan, maar uit recent onderzoek van RijschoolPro blijkt dat ‘voorrang kopen’ voor een examen nog massaal gebeurt. 

Het reserveren van dummy-plekken is al jaren een bekend fenomeen in de rijschoolwereld. Examenkandidaten die geen zin hebben om gemiddeld 16 weken te wachten, kunnen via een nep-rijschool versneld een examen boeken. TopDrive is zo’n aanbieder. Door telkens examenplekken met dezelfde kandidaatgegevens te boeken en op het laatste moment de naam te wisselen voor de betalende kandidaat, houdt deze ‘rijschool’ jaarlijks duizenden plekken bezet.

Bedrijven als TopDrive staan al sinds 2016 op de radar bij het CBR. Destijds gaf het CBR in een bericht op hun eigen website aan het oneigenlijk gebruik van kandidaatgegevens intensiever te gaan onderzoeken en bestrijden. De organisatie zou onder andere bij gaan houden hoe vaak een opleider gebruikmaakt van specifieke kandidaatgegevens. Bij misbruik volgt verwijdering van de reservering, luidt het bericht uit 2016. TopDrive is in 2017 vanwege dummygebruik al twee dagen geschorst uit de systemen van het CBR. Echter is blijvende actie uitgebleven.

‘Niet illegaal’

Het CBR zegt op de hoogte te zijn van de handel in dummyplekken. “Zogeheten ‘rijschool-administratiekantoren’ doen niets illegaals, maar het is een soort constructie waar niet iedereen even blij mee is”, zegt een woordvoerder van het CBR in april van dit jaar tegen RijschoolPro.

Het lukt de redactie van RijschoolPro echter via een nep e-mailadres contact op te nemen met TopDrive over het reserveren van een praktijkexamen. “Kunnen we altijd voor jou reserveren. Keuze uit 52 CBR locaties in Nederland”, wordt er geantwoord. Nader onderzoek van RijschoolPro leert dat het een fluitje van een cent is om via de TopDrive-website een examen met voorrang te boeken. Ook het doel van de ‘rijschool’ is glashelder. “Wij zijn opgericht met de missie om lange wachttijden en complexiteit bij het boeken van rijexamens weg te nemen”, is te lezen op de website.

7.683 examens

Via de officiële rijschoolzoeker van het CBR is na te gaan hoeveel examens elke rijschool de afgelopen 12 maanden heeft geboekt. TopDrive, dat onder de naam ‘Autorijschool L’ is terug te vinden, heeft volgens de rijschoolzoeker 7.683 examens afgenomen in de afgelopen twaalf maanden, verspreid over 52 CBR-locaties.

Ondanks de in 2016 aangekondigde maatregelen en het feit dat dummygebruik, zoals dat van TopDrive, in april 2023 nogmaals onder de aandacht van het CBR is gebracht, is de handel in dummyplekken nog steeds mogelijk.

Reactie CBR

Het CBR geeft op woensdag 30 augustus het volgende statement. “We zijn ons ervan bewust dat de mogelijkheid om te wisselen kan leiden tot oneigenlijk gebruik door kwaadwillenden. Zo kan er een examenplek gereserveerd worden voor een kandidaat met een geldig BSN nummer zonder dat deze kandidaat een opleiding volgt of de intentie heeft het rijbewijs te halen. Dit is voor het CBR lastig vast te stellen. Deze vorm van misbruik kunnen we voorkomen door het wisselen tussen kandidaten niet meer mogelijk te maken. Het CBR moet continu de balans
bewaken tussen het bieden van flexibiliteit aan rijscholen en kandidaten en het voorkomen van misbruik van ons reserveringssysteem. Het stopzetten van de mogelijkheid om te wisselen zou voor het overgrote deel van de rijscholen en kandidaten die goedwillend zijn, buitenproportioneel uitpakken.”

Het volledige statement is hier te lezen.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

11 reacties op “Nog steeds massale handel in examenplekken CBR”

Mart Kuiper|30.08.23|12:43

Dus sedert 2016 bekend bij het CBR en die zou er wat aan gaan doen. We zijn pas 7 jaar verder , de wachttijden voor reguliere rijscholen zijn onwerkbaar en er is dus niet gebeurd. Klasse CBR, echt een kwestie van je toezeggingen nakomen, maar verbazen diet het allang niet meer.

Martin plopsla|30.08.23|13:12

Heel simpel verbieden opkopen examens en alleen op naam kunnen boeken.

Ludo Jansen|30.08.23|14:23

En CBR heeft nog niets gedaan

Bert de Weerd|30.08.23|15:11

Dit moet toch mogelijk zijn om aan te pakken. Hoe heeft men dit zolang kunnen laten gebeuren. Het CBR heeft nauwe banden met het Ministerie. Hier moet toch een oplossing voor zijn. Sowieso lijkt mij alleen op naam reserveren zonder te kunnen switchen al een oplossing. Ik wens het CBR hier veel wijsheid en geluk in!

Vic Sanders|30.08.23|15:35

Dit zorgt voor een vertekend beeld onder de rijscholen. Ik denk dat een maximum aantal examens boeken/reserveren per lesauto (op deze manier is het ook voor grotere rijscholen werkbaar) een goede oplossing kan zijn. Op dit moment worden er 160 examens per week gekaapt. Dit kan. Iet de bedoeling zijn.

Vic Sanders|30.08.23|15:36

Dit zorgt voor een vertekend beeld onder de rijscholen. Ik denk dat een maximum aantal examens boeken/reserveren per lesauto (op deze manier is het ook voor grotere rijscholen werkbaar) een goede oplossing kan zijn. Op dit moment worden er 160 examens per week gekaapt. Dit kan net de bedoeling zijn.

Bert de Weerd|30.08.23|17:41

Was er eind 2018 niet een breed aangenomen motie die pleitte voor een rijscholenregister? Wat heeft het ministerie concreet met deze motie gedaan?

Shanaa Aa|31.08.23|19:13

Ik ben blij dat er tenminste een mogelijkheid is om sneller examen te doen. Ook indien Topdrive zou stoppen met het inkopen zullen de wachttijd alsnog super lang zijn bij het cbr. Niet zo zeuren over het aanpakken van topdrive maar meer examinatoren inhuren.

Pieter van der Vinne|07.09.23|12:25

waarschijnlijk krijgt pechthold steekpenningen van top…het interesseert hem geen donder!

MEME|04.04.24|19:47

Keuze is simpel. Of 5 maanden wachten of 40 euro meer betalen en optijd examen kunnen doen.

MEME|04.04.24|19:48

Keuze is simpel. Of 5 maanden wachten of 40 euro meer betalen en optijd examen kunnen doen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nog steeds massale handel in examenplekken CBR | RijschoolPro
Nog steeds massale handel in examenplekken
CBR: 'Niet illegaal'

Nog steeds massale handel in examenplekken CBR

“Zogeheten ‘rijschool-administratiekantoren’ doen niets illegaals, maar het is een soort constructie waar niet iedereen even blij mee is”, zegt het CBR Foto: ANP

Maar liefst 7.683 afgenomen examens in de afgelopen twaalf maanden, verspreid over 52 CBR-locaties: ‘rijschool’ TopDrive koopt massaal examenplekken op, zo blijkt uit de officiële rijschoolzoeker van het CBR. Al in 2016 gaf het CBR aan dit soort praktijken actief tegen te willen gaan, maar uit recent onderzoek van RijschoolPro blijkt dat ‘voorrang kopen’ voor een examen nog massaal gebeurt. 

Het reserveren van dummy-plekken is al jaren een bekend fenomeen in de rijschoolwereld. Examenkandidaten die geen zin hebben om gemiddeld 16 weken te wachten, kunnen via een nep-rijschool versneld een examen boeken. TopDrive is zo’n aanbieder. Door telkens examenplekken met dezelfde kandidaatgegevens te boeken en op het laatste moment de naam te wisselen voor de betalende kandidaat, houdt deze ‘rijschool’ jaarlijks duizenden plekken bezet.

Bedrijven als TopDrive staan al sinds 2016 op de radar bij het CBR. Destijds gaf het CBR in een bericht op hun eigen website aan het oneigenlijk gebruik van kandidaatgegevens intensiever te gaan onderzoeken en bestrijden. De organisatie zou onder andere bij gaan houden hoe vaak een opleider gebruikmaakt van specifieke kandidaatgegevens. Bij misbruik volgt verwijdering van de reservering, luidt het bericht uit 2016. TopDrive is in 2017 vanwege dummygebruik al twee dagen geschorst uit de systemen van het CBR. Echter is blijvende actie uitgebleven.

‘Niet illegaal’

Het CBR zegt op de hoogte te zijn van de handel in dummyplekken. “Zogeheten ‘rijschool-administratiekantoren’ doen niets illegaals, maar het is een soort constructie waar niet iedereen even blij mee is”, zegt een woordvoerder van het CBR in april van dit jaar tegen RijschoolPro.

Het lukt de redactie van RijschoolPro echter via een nep e-mailadres contact op te nemen met TopDrive over het reserveren van een praktijkexamen. “Kunnen we altijd voor jou reserveren. Keuze uit 52 CBR locaties in Nederland”, wordt er geantwoord. Nader onderzoek van RijschoolPro leert dat het een fluitje van een cent is om via de TopDrive-website een examen met voorrang te boeken. Ook het doel van de ‘rijschool’ is glashelder. “Wij zijn opgericht met de missie om lange wachttijden en complexiteit bij het boeken van rijexamens weg te nemen”, is te lezen op de website.

7.683 examens

Via de officiële rijschoolzoeker van het CBR is na te gaan hoeveel examens elke rijschool de afgelopen 12 maanden heeft geboekt. TopDrive, dat onder de naam ‘Autorijschool L’ is terug te vinden, heeft volgens de rijschoolzoeker 7.683 examens afgenomen in de afgelopen twaalf maanden, verspreid over 52 CBR-locaties.

Ondanks de in 2016 aangekondigde maatregelen en het feit dat dummygebruik, zoals dat van TopDrive, in april 2023 nogmaals onder de aandacht van het CBR is gebracht, is de handel in dummyplekken nog steeds mogelijk.

Reactie CBR

Het CBR geeft op woensdag 30 augustus het volgende statement. “We zijn ons ervan bewust dat de mogelijkheid om te wisselen kan leiden tot oneigenlijk gebruik door kwaadwillenden. Zo kan er een examenplek gereserveerd worden voor een kandidaat met een geldig BSN nummer zonder dat deze kandidaat een opleiding volgt of de intentie heeft het rijbewijs te halen. Dit is voor het CBR lastig vast te stellen. Deze vorm van misbruik kunnen we voorkomen door het wisselen tussen kandidaten niet meer mogelijk te maken. Het CBR moet continu de balans
bewaken tussen het bieden van flexibiliteit aan rijscholen en kandidaten en het voorkomen van misbruik van ons reserveringssysteem. Het stopzetten van de mogelijkheid om te wisselen zou voor het overgrote deel van de rijscholen en kandidaten die goedwillend zijn, buitenproportioneel uitpakken.”

Het volledige statement is hier te lezen.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

11 reacties op “Nog steeds massale handel in examenplekken CBR”

Mart Kuiper|30.08.23|12:43

Dus sedert 2016 bekend bij het CBR en die zou er wat aan gaan doen. We zijn pas 7 jaar verder , de wachttijden voor reguliere rijscholen zijn onwerkbaar en er is dus niet gebeurd. Klasse CBR, echt een kwestie van je toezeggingen nakomen, maar verbazen diet het allang niet meer.

Martin plopsla|30.08.23|13:12

Heel simpel verbieden opkopen examens en alleen op naam kunnen boeken.

Ludo Jansen|30.08.23|14:23

En CBR heeft nog niets gedaan

Bert de Weerd|30.08.23|15:11

Dit moet toch mogelijk zijn om aan te pakken. Hoe heeft men dit zolang kunnen laten gebeuren. Het CBR heeft nauwe banden met het Ministerie. Hier moet toch een oplossing voor zijn. Sowieso lijkt mij alleen op naam reserveren zonder te kunnen switchen al een oplossing. Ik wens het CBR hier veel wijsheid en geluk in!

Vic Sanders|30.08.23|15:35

Dit zorgt voor een vertekend beeld onder de rijscholen. Ik denk dat een maximum aantal examens boeken/reserveren per lesauto (op deze manier is het ook voor grotere rijscholen werkbaar) een goede oplossing kan zijn. Op dit moment worden er 160 examens per week gekaapt. Dit kan. Iet de bedoeling zijn.

Vic Sanders|30.08.23|15:36

Dit zorgt voor een vertekend beeld onder de rijscholen. Ik denk dat een maximum aantal examens boeken/reserveren per lesauto (op deze manier is het ook voor grotere rijscholen werkbaar) een goede oplossing kan zijn. Op dit moment worden er 160 examens per week gekaapt. Dit kan net de bedoeling zijn.

Bert de Weerd|30.08.23|17:41

Was er eind 2018 niet een breed aangenomen motie die pleitte voor een rijscholenregister? Wat heeft het ministerie concreet met deze motie gedaan?

Shanaa Aa|31.08.23|19:13

Ik ben blij dat er tenminste een mogelijkheid is om sneller examen te doen. Ook indien Topdrive zou stoppen met het inkopen zullen de wachttijd alsnog super lang zijn bij het cbr. Niet zo zeuren over het aanpakken van topdrive maar meer examinatoren inhuren.

Pieter van der Vinne|07.09.23|12:25

waarschijnlijk krijgt pechthold steekpenningen van top…het interesseert hem geen donder!

MEME|04.04.24|19:47

Keuze is simpel. Of 5 maanden wachten of 40 euro meer betalen en optijd examen kunnen doen.

MEME|04.04.24|19:48

Keuze is simpel. Of 5 maanden wachten of 40 euro meer betalen en optijd examen kunnen doen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.