Initiatiefnemer Verkeerspro.nl: “Wij zijn voorbereid op de Arctic Challenge”

Joan Blaas, initiatiefnemer van Verkeerspro.nl, neemt in Januari deel aan de Arctic Challenge, een expeditie naar de Arctic. André Trompers van Verkeerspro.nl sprak met hem.

“Al toen ik studeerde droomde ik er van om rond de Baltic Sea te liften. Via Denemarken, Zweden, tot aan de Noordkaap en dan terug via Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland. Scandinavië heeft iets magisch voor mij. Meerdere keren heb ik ook het idee gehad om met een 4×4 over land naar Zuid-Afrika te rijden, maar mijn vrouw zag het niet helemaal zitten om drie maanden alleen te zijn met de kinderen…..”

“Dit voorjaar kwam de Arctic Challenge voorbij. Een vriend van mij, Stijn Markusse, had twee jaar terug deelgenomen en was erg enthousiast. Toen ik informeerde bij Jack Martin Schuurmans was er in eerste instantie geen plaats, maar een paar weken later stuurde hij mij een email dat een van de deelnemers was uitgevallen en dat er nu toch een plaatsje vrij was. Na kort overleg met mijn bijrijder, Fritjof Terlingen, kwamen we tot de conclusie dat we maar mee moesten doen aan dit avontuur.”

“We rijden in een LandRover Discovery 3, een 3 liter diesel. De Disco 3 heeft veel Awards gewonnen en is erg sterk in de sneeuw. Het blijft wel een zware auto wat een nadeel is als hij in de slip raakt. In die gevallen moeten we dus vertrouwen op de elektronica. In ieder geval zitten we wel comfortabel!”

“Vanwege mijn vroegere werk voor Ericsson heb ik drie jaar in Zweden gewoond. Daardoor heb ik wel wat ervaring met het rijden in de sneeuw en op ijs. In ieder geval zijn wij van plan om een set spijkerbanden mee te nemen. In Zweden had ik die er ook altijd onder (zoals de meeste Zweden) en dat geeft toch gewoon de meeste grip.”

“Wat navigatie betreft hebben niet echt bijzondere ervaring. Buitenom misschien zee-navigatie gebruik makend van GPS en kompas. Wie weet gaat dat nog van pas komen om de kortste route te bepalen.”

“Met deelname aan de Arctic Challenge hopen we een flink bedrag bij elkaar te rijden voor Joseph Win, een OneMen pionier. We hebben al heel wat donateurs die ons voor Euro 0.01 per KM sponsoren. Dat is mooi.D aarnaast hebben we ook een aantal grote sponsors die graag hun bijdrage leveren aan OneMen en onze expeditie.”

“In ieder geval ben ik verheugd dat ik met een beetje geluk deze winter mijn jongensdroom ga verwezenlijken en rondom de Baltic ga rijden. Wij zijn er op voorbereid!”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.