rijbewijs

‘Psychische aandoening soms beter niet melden voor rijbewijs’

ROTTERDAM – De regels die bepalen of mensen met psychische problemen kunnen autorijden, zijn op belangrijke punten ‘ongenuanceerd, onredelijk en onwerkbaar’. Gevolg is dat mensen in sommige gevallen beter het melden ervan achterwege kunnen laten. Dat meldt het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Automobilisten met een depressie, schizofrenie of psychose zijn vaker betrokken bij ongelukken. Toch is er ‘een grote groep patiënten die nog steeds veilig aan het verkeer kan deelnemen’, schrijft psychiater in opleiding Marcus de Wolf in het blad.

Depressie

Patiënten die hun ziekte melden bij het CBR, kunnen het rijbewijs lang kwijtraken. Voor mensen met bijvoorbeeld een depressie geldt dat zij één jaar klachtenvrij moeten zijn, voordat zij hun rijbewijs terugkrijgen. In het geval van psychotische stoornissen – zoals schizofrenie – geldt zelfs een periode van twee jaar.

Voor die termijnen bestaat ‘geen goede wetenschappelijke onderbouwing’, stelt De Wolf. Zo bestaat er geen onderzoek naar de invloed van lichte stoornissen, zoals een korte psychose of een depressie die zonder medicijnen behandeld kan worden, op de rijvaardigheid.

Automobilisten zijn niet wettelijk verplicht eventuele psychische klachten te melden bij het CBR, dat is alleen een ‘morele plicht’. Pas vanaf het 70e levensjaar, moet een verklaring over de gezondheid getoond worden.

Regels

“Uit de praktijk blijkt dat de meeste bestuurders hun stoornis bewust of onbewust niet melden. Overigens nodigen die strikte regels mensen niet bepaald uit hun problemen te melden”, zegt De Wolf.

“Zelf bedenk ik me als arts wel drie keer voordat ik bijvoorbeeld een depressieve patiënt adviseer zich te melden bij het CBR. Iemand die zijn rijbewijs zonder reden zo lang kwijt is, wordt alleen maar depressiever.”

CBR

Het CBR staat open voor aanpassing van de regels als ontwikkelingen in de medische wetenschap daartoe aanleiding geven en het leidt tot uitvoerbare aanpassingen, reageert CBR-woordvoerder Coen Sleddering op het artikel. Maar dat moet uitgevoerd worden door de wetgever, de minister van Verkeer en Waterstaat.

“Veel eerder dan het verschijnen van dit artikel, waarin de mening van slechts één arts in opleiding staat, hebben ministerie van Verkeer en Waterstaat en CBR in 2009 aan de Nederlandse vereniging van Psychiatrie gevraagd een commissie van deskundigen samen te stellen om de minister nader te adviseren over aanpassing van de regels bij psychiatrische aandoeningen. Deze commissie heeft nog geen advies uitgebracht. Het wordt dit jaar verwacht”, zegt Sleddering.

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat zij alleen kijken naar het rijbewijsbezit. “Of dat dan wel of niet op de juiste gronden is afgegeven, dat maakt voor ons niet uit”, zegt een woordvoerster.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “‘Psychische aandoening soms beter niet melden voor rijbewijs’”

Jan|28.07.11|22:15

Het CBR is een starre organisatie die zeer arrogant en ondeskundig mensen beoordeelt.
Laten we deze medische kant aan een organisatie overlaten die wel bekwaam en deskundig is in het beoordelen van aandoeningen zoals depressie en andere geestelijke stoornissen.
Het CBR heeft zich van alles toegeëigend en heeft er niet eens de kwaliteiten voor in huis.
Dus ook in dit opzicht is het CBR geen goede partij om deze zaken te beoordelen.

berrie|26.08.11|12:12

@jan
Ik voeg me helemaal bij jouw woorden. Ikzelf ben enkele jaren geleden mijn CE rijbewijs kwijt geraakt ivm een “mogelijke” oogbeschadiging Ik heb hier tegen geageerd maar niets mocht lukken. Deze aandoening is een veel voorkomende klacht bij diabeten en ik ben diabeet. Ik kon mijn CE rijbewijs inleveren. Echter had ik niet de middelen meer om al die dergelijke keuringen over te doen. (om en nabij 400 euro) De dienst van het CBR gaf al aan dat het overbodig zou zijn datdie beslissing zinloos

Pandora|06.09.11|22:26

Zijn de genoemde reacties van CBR en VvV ook ergens te vinden? Zijn dat algemene persberichten / formele openbare reacties geweest, of zijn het specifieke reacties naar Verkeerspro geweest?

bert|20.11.11|15:37

Tristan van der V. vond het ook beter om geen melding te doen van zijn psychise gesteldheid.

Jolanda|08.01.12|17:42

Ik was zo eerlijk om te melden dat ik anti-depressiva gebruik. Voor mijn eigen verklaring moest ik naar een huisarts en vervolgens is me door het CBR een psychiater aangewezen. Deze keurde me afgelopen donderdag af, omdat ik in het begin van het jaar in deeltijdbehandeling ben geweest. Mag een jaar lang geen recidief hebben gehad. Hoezo recidief??? Heb hartstikke hard aan mijzelf gewerkt en ben hartstikke goed hieruit gekomen… Kan mijn tong wel afbijten dat ik het genoemd heb

Jan|09.01.12|10:49

Ja Jolanda het is een trieste zaak.
Je moet eens weten hoeveel mensen medicijnen gebruiken die in de categorie antidepressiva vallen, of pijnstillers.
Het zou goed zijn als er een instantie komt die het medische gedeelte voor zijn rekening neemt en die een complete keuring doet voor een reëele prijs.
Want die prijzen voor een keuring rijzen de pan uit.
Zo wordt je gepakt als kleine man/vrouw zijnde.

Paco|28.03.12|14:29

En wat gebeurt er als ik niet vermeld dat ik psychoses heb gehad en aan de medicatie zit. Stel dat ik een ongeluk heb, ben ik dan niet verzekerd??

Bert|28.03.12|20:15

@Paco;
Ik zou de kleine lettertjes van mijn verzekeringspolis dan maar eens doorlezen. Daar staan alle voorwaarden en uitsluitingen wel in.

C.|05.04.12|11:44

Hoeveel mensen rijden er onverzekerd rond in NLD omdat ze niet melden wat ze hebben?
Verzekeningen zijn erg moeilijk. Proberen alles eruit te halen wat erin zit.
Heb zelf suiker en vanaf mijn 18 om de 5 jaar keuring.
Maar tja als ik het niet meld en ik raak betrokken bij een ongeval. Wie betaald er dan als ik het niet gemeld had???

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.