Suzuki uitgeroepen tot meest betrouwbare automerk van 2022

Suzuki krijgt titel ‘meest betrouwbare automerk van 2022’

Een auto van Suzuki Foto: Unsplash

Suzuki is door de Consumentenbond uitgeroepen tot meest betrouwbare automerk van 2022. Het merk scoort een 8,5 op de enquête van de bond die onlangs werd uitgevoerd. Citroën behaalt de laagste score; het merk eindigt op nummer 24 met een 6,0.

In 2021 werd Mitsubishi nog uitgeroepen tot meest betrouwbare automerk, maar deze moet nu plaats maken voor de nummer 2 van dat jaar: Suzuki. De hoge score is te danken aan vijf modellen die in het onderzoek van de Consumentenbond een 8,3 of hoger scoren, namelijk de Suzuki Celerio (9,0), Suzuki Ignis (8,6), Suzuki Swift (8,3), Suzuki SX4 (8,8) en Suzuki Vitara (8,9).

Hoewel Suzuki als merk dus als beste uit de bus komt in het onderzoek, wordt de Mitsubishi ASX uitgeroepen tot best presterende auto van het jaar. “Slechts één procent van de ASX-rijders is het afgelopen jaar stilgevallen en andere minder urgente reparaties kwamen ook bijna niet voor”, aldus de Consumentenbond.

Onderzoek van de Consumentenbond

Ieder jaar stuurt de Consumentenbond een enquête naar leden van het Autopanel, maar ook niet-leden worden benaderd via bijvoorbeeld social media. Op deze manier wil de bond een inschatting maken van het voorkomen van zogeheten ‘automankementen’ per merk.

In de enquête wordt onder andere gevraagd hoe vaak een bestuurder pech heeft gehad in het afgelopen jaar en wat de ernst van de pech was. Kon de reparatie wachten of kon de auto niet meer verder rijden? Daarnaast wordt gevraagd naar het merk en type auto, het bouwjaar en de kilometerstand om tot de uiteindelijke totaalscore te komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.