Politie spreekt van zorgelijke trend: stijgend aantal verkeersongevallen

Politie spreekt van zorgelijke trend: stijgend aantal verkeersongevallen

Foto ter illustratie Foto: Shutterstock

Het aantal verkeersongevallen is in 2022 is flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Niet alleen het aantal dodelijke slachtoffers steeg tot recordhoogte, ook het aantal ongevallen waarbij minimaal één gewonde te betreuren viel nam toe tot 21.457, ruim 3500 meer dan in 2021. De politie spreekt van een zorgelijke trend.

Ook het aantal ongevallen met alleen materiële schade steeg in vergelijking met 2021 met 10.028 incidenten tot 75.025. Het exacte aantal verkeersslachtoffers zal waarschijnlijk hoger uitvallen, maar wordt in het voorjaar pas bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

“Er zijn natuurlijk dit jaar meer verkeersongelukken ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021. Toen waren er minder ongelukken, omdat er minder verkeer op de weg was. Maar ook vergeleken met 2019 zijn er in 2022 meer verkeersslachtoffers. Dat is een zorgelijke trend”, zegt Paul Broer, portefeuillehouder Verkeer van de Nationale Politie, naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Opvallend is de grote toename van het aantal ongelukken met elektrische fietsen, met name waar ouderen bij betrokken zijn. Daarnaast waren er in 2022 meer ongelukken in de avonduren dan in de ochtend.

Verkeersveiligheid

Broer doet een oproep aan gemeenten en provincies om goed te kijken naar hoe het zit met de verkeersveiligheid. “Er rijden nu zoveel soorten fietsen: van fatbikes tot bakfietsen. Zijn de fietspaden daar wel goed op ingericht?”, vraagt hij zich af. Verder pleit de portefeuillehouder voor meer landelijke voorlichtingscampagnes rond de feestdagen, specifiek gericht op rijden onder invloed. “Al zou je daarmee maar twee bestuurders behoeden voor een ernstig ongeval, dan heb je al winst te pakken.”

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.