Mannelijke automobilist voelt zich veiliger op de weg

Aziatische man achter het stuur, van Unsplashed

Een groot deel van de Nederlandse automobilisten stapt nog steeds niet helemaal zorgeloos de auto in. Het blijkt dat mannen zich veiliger voelen in het verkeer dan vrouwen, terwijl mannen vaker een ongeval hebben gehad. Uit onderzoek blijkt dat een gevoel van onveiligheid, bij zowel mannen als vrouwen, voornamelijk komt vanwege het weinige vertrouwen in de rijvaardigheden van anderen.

Er zijn enkele situaties waarin automobilisten het verkeer als onveiliger ervaren dan gebruikelijk. In de top vijf situaties worden respectievelijk de rijvaardigheden van anderen (64 procent), een laagstaande zon (57 procent), gladheid op de weg (55 procent), slecht weer (48 procent) en rijden in het donker (31 procent) genoemd.

Opmerkelijk is dat vrouwen zich in meer van deze situaties onveilig voelen dan mannen. Over het algemeen voelen mannen zich dan ook significant veiliger in het verkeer en geven dit gevoel gemiddeld een 7,4. Bij de vrouwen ligt dit cijfer lager met een 7,1 als gemiddelde. Dit blijkt uit recent onderzoek van Mio, leverancier van dashcams en auto & fiets-navigatiesystemen, die afgelopen december 1.045 Nederlanders met een rijbewijs heeft ondervraagd.

Veiligheidsmaatregelen

Opvallend is dat meer dan de helft van de ondervraagde mannen eens betrokken is geweest bij een ongeval (52 procent). In het geval van de vrouwen gaat dit om slechts 41 procent. Daar staat wel tegenover dat mannen significant meer veiligheidsvoorzorgsmaatregelen treffen. Denk hierbij aan het gebruiken van parkeersensoren (mannen 43 procent, vrouwen 30 procent) en een achteruitrijcamera (mannen 32 procent, vrouwen 23 procent), het beschikken over sensoren die waarschuwen als iemand buiten de baan rijdt (mannen 23 procent, vrouwen 10 procent) of een auto winterklaar maken (mannen 38 procent, vrouwen 30 procent).

Uit het onderzoek van Mio blijkt ook dat 40 procent van de ondervraagde Nederlandse automobilisten aangeeft een dashcam te bezitten of er geïnteresseerd in te zijn (40%). Met dashcams kan het gedrag van anderen worden gemonitord, omdat hiermee zowel de situatie voor als achter de auto wordt gefilmd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mannelijke automobilist voelt zich veiliger op de weg | RijschoolPro

Mannelijke automobilist voelt zich veiliger op de weg

Aziatische man achter het stuur, van Unsplashed

Een groot deel van de Nederlandse automobilisten stapt nog steeds niet helemaal zorgeloos de auto in. Het blijkt dat mannen zich veiliger voelen in het verkeer dan vrouwen, terwijl mannen vaker een ongeval hebben gehad. Uit onderzoek blijkt dat een gevoel van onveiligheid, bij zowel mannen als vrouwen, voornamelijk komt vanwege het weinige vertrouwen in de rijvaardigheden van anderen.

Er zijn enkele situaties waarin automobilisten het verkeer als onveiliger ervaren dan gebruikelijk. In de top vijf situaties worden respectievelijk de rijvaardigheden van anderen (64 procent), een laagstaande zon (57 procent), gladheid op de weg (55 procent), slecht weer (48 procent) en rijden in het donker (31 procent) genoemd.

Opmerkelijk is dat vrouwen zich in meer van deze situaties onveilig voelen dan mannen. Over het algemeen voelen mannen zich dan ook significant veiliger in het verkeer en geven dit gevoel gemiddeld een 7,4. Bij de vrouwen ligt dit cijfer lager met een 7,1 als gemiddelde. Dit blijkt uit recent onderzoek van Mio, leverancier van dashcams en auto & fiets-navigatiesystemen, die afgelopen december 1.045 Nederlanders met een rijbewijs heeft ondervraagd.

Veiligheidsmaatregelen

Opvallend is dat meer dan de helft van de ondervraagde mannen eens betrokken is geweest bij een ongeval (52 procent). In het geval van de vrouwen gaat dit om slechts 41 procent. Daar staat wel tegenover dat mannen significant meer veiligheidsvoorzorgsmaatregelen treffen. Denk hierbij aan het gebruiken van parkeersensoren (mannen 43 procent, vrouwen 30 procent) en een achteruitrijcamera (mannen 32 procent, vrouwen 23 procent), het beschikken over sensoren die waarschuwen als iemand buiten de baan rijdt (mannen 23 procent, vrouwen 10 procent) of een auto winterklaar maken (mannen 38 procent, vrouwen 30 procent).

Uit het onderzoek van Mio blijkt ook dat 40 procent van de ondervraagde Nederlandse automobilisten aangeeft een dashcam te bezitten of er geïnteresseerd in te zijn (40%). Met dashcams kan het gedrag van anderen worden gemonitord, omdat hiermee zowel de situatie voor als achter de auto wordt gefilmd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.