Licht herstel transportsector

De transportsector kende in het tweede kwartaal een lichte verbetering ten opzichte van de start van dit jaar, dat blijkt uit het conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Hoop op een aantoonbare structurele verbetering is dit echter geenszins, waarschuwt de brancheorganisatie.

Bedrijvigheid en omzet vielen in het tweede kwartaal van 2009 hoger uit dan in het eerste kwartaal, maar in vergelijking met het tweede kwartaal van 2008 presteren bedrijven een stuk minder.

De groei in het tweede kwartaal is in lijn met de verwachtingen. Dankzij seizoensgebonden activiteiten is tijdens de lentemaanden steevast meer te vervoeren dan in de winter. Het totaaloordeel over het tweede kwartaal is dan ook een stuk minder negatief dan het oordeel over de eerste drie maanden van het jaar. Niettemin is er nog steeds sprake van verminderde vraag. Daardoor dalen de omzetten, hand in hand met het ondernemersvertrouwen.

Hoewel het personeel tijdens dit kwartaal vaker werk had te doen, blijven er zorgen over de toekomst. Op dit moment zitten chauffeurs werkloos thuis, maar in de komende jaren zal door uitval en vergrijzing behoefte zijn aan 55.000 chauffeurs.

Daarnaast zijn er zorgen over de situatie in de bouw: van het totaal vervoerd gewicht bestaat 25% uit bouwtransporten. TLN durft dan ook geen voorspellingen te doen voor het komende kwartaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.