Alcoholcontrole, CBR, Educatie Maatregel Verkeer

Duizenden drankrijders behouden onterecht het rijbewijs

Alcoholcontrole, CBR, Educatie Maatregel Verkeer

AMSTERDAM –  Van duizenden betrapte drankrijders zou allang het rijbewijs moeten zijn ingetrokken. Maar ze rijden nog ongestoord rond omdat de politie hun namen niet doorgeeft aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dat bericht De Telegraaf woensdag.

Het dagblad haalt haar informatie uit vertrouwelijke correspondentie van het CBR met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Iedereen die met meer dan 1,3 promille alcohol op achter het stuur wordt betrapt, moet door de politie naar het CBR worden doorgestuurd. Dit is naast de strafrechtelijke boete. Het CBR beoordeelt dan met testen of hun alcoholgebruik zo problematisch is, dat ze de weg niet meer op zouden moeten.

De politie blijkt echter veel minder mensen door te geven dan ze zelf betrapt. Het gaat om een verschil van ruim 20.000 bestuurders op een totaal van 38.000. Ze moeten bij het CBR een speciale EMA-cursus volgen, wat staat voor educatieve maatregel alcohol en verkeer. Ook krijgen ze een onderzoek rijgeschiktheid. Het niet goed afronden van de cursus en het onderzoek kunnen beide tot intrekking van het rijbewijs leiden. In 2008 was dat bij een derde van alle binnengebrachte bestuurders het geval.

Alcoholverslaving
In een brief van 28 mei vorig jaar werd het ministerie van Verkeer en Waterstaat er door het CBR op gewezen dat in ieder geval in 2009 al ruim 20.000 namen te weinig zijn binnengekomen. Gezien de ervaringen in voorgaande jaren zouden hiervan waarschijnlijk tussen de 6000 en 8000 automobilisten hun rijbewijs al kwijt moeten zijn, bijvoorbeeld door ernstige alcoholverslaving.

In december heeft de politie aan het ministerie van Binnenlandse Zaken beloofd dat er maatregelen zouden worden genomen. Kennelijk niet snel genoeg, naar de zin van het CBR. Afgelopen maand werd vanuit de raad van toezicht van het CBR het probleem opnieuw aangekaart.

Gevraagd naar een reactie laat het CBR weten aan De Telegraaf: “We maken ons hier inderdaad grote zorgen over. Niet alleen is de verkeersveiligheid hierdoor in het geding, er ontstaat ook een stuwmeer aan namen van automobilisten. Tegen de tijd dat ze alsnog worden gemeld, dreigen er lange wachtlijsten”, zegt woordvoerder Coen Sleddering.

Automobilisten die de EMA-cursus doen, moeten die zelf betalen, ruim 700 euro. De Raad voor Korpschefs heeft gisteravond bevestigd dat er een achterstand is. “De EMA moet nu nog door agenten worden uitgeschreven. Deze procedure is vrij bewerkelijk en gebeurt handmatig. We gaan de procedure dit jaar automatiseren. Dan krijg je honderd procent doorverwijzing en is er geen achterstand meer”, aldus een woordvoerder.

Lees het artikel in De Telegraaf

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Duizenden drankrijders behouden onterecht het rijbewijs”

Berry huiskes|25.05.10|23:39

Niet ALLEEN Drankrijders Aanpakken !!! Maar ook mensen die 20km tehard rijden ook LEVENSGEVAARLIJK!!!!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.