rijbewijs, keuring, ADHD, CBR

‘Schaf keuring rijbewijs voor ADHD’ers af’

BILTHOVEN – Belangenverenigingen voor mensen met ADHD willen dat de verplichte keuring voor het rijbewijs wordt afgeschaft. Daartoe hebben de stichtingen Balans en Impuls vrijdag minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en het CBR via een brief opgeroepen.

Balans en Impuls vinden het onaanvaardbaar dat mensen die ADHD-medicatie gebruiken gekeurd moeten worden om hun rijbewijs te krijgen. Volgens de stichting is uit onderzoek gebleken dat ADHD’ers met medicatie juist beter zouden rijden. Daarnaast willen ze dat de herkeuring – iedere drie jaar – verdwijnt.

Sinds 2003 mogen mensen met ADHD autorijden onder de voorwaarde dat ze iedere één tot drie jaar getest worden. Daarvoor was het nog verboden om met ADHD (medicatie) te rijden.

“Niet alleen is de steeds terugkerende keuring, die de ADHD’er zelf moet betalen, heel duur. Ze vallen ze erg zwaar bij onze achterban en zijn ook nog eens discriminerend”, schrijft de stichting aan de minister. Een ADHD’er is vele honderden euro’s kwijt aan de herkeuring en de benodigde medische verklaring.

Mensen met andere psychiatrische aandoeningen, zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of manisch-depressiviteit, hoeven niet iedere keer opnieuw gekeurd te worden.

Volgens Ruud Bredewoud, hoofd medische zaken bij het CBR, wordt er serieus naar de klacht van Impuls en Balans gekeken. “Het is een dynamisch proces. Mocht blijken dat door nieuwe medische kennis het pakket van eisen aangepast dient te worden, dan zal bijvoorbeeld de Gezondheidsraad daarover een advies geven aan de minister.”

Lees de brief van de twee stichtingen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

50 reacties op “‘Schaf keuring rijbewijs voor ADHD’ers af’”

R. Korsaan|25.03.10|21:48

Goede Avond,

Ik ben Remmert Korsaan en heb sinds tien jaar mijn rijbewijs, en ben chauffeur van beroep.
Twee jaar geleden werd adhd bij mij geconstateerd en ben ik erg vooruit gegaan met mezelf.
twee maand geleden ben ik de molen van rijbewijs verlenging ingegaan en heb me werkelijk verbaasd over de gang van zaken.
Ongelovelijk hoe ze mensen in een hokje plaatsen!!!!
Nu moet ik jaarlijks gekeurd worden……. kosten 205.60 euro terwijl het een gesprekje van een kwartiertje is en er totaal niet ingegaan word op rijervaring eventuele ongevallen, snelheidsovertredingen etc.
Ik sprak laatst met een diabetes patient die gewoon voor tien jaar zn rijbewijs verlengt kreeg, ik ben bekend met diabetes want mn ex waar ik tien jaar lang mee getrouwd geweest ben heeft het al meer dan tien jaar diabetes en ik weet dus wat voor gevolgen het heeft. ik vraag me dus ten zeerste af wat voor nut deze keuring heeft.
Ik voel me in een hokje gedrukt, een sticker op je hoofd en je kunt betalen!!
Ik zou me graag hard willen maken om deze onzin ongedaan te krijgen en hoop dat jullie contact met me willen opnemen.

met vriendelijke groet,
R. Korsaan
06 13755335

Joannes|21.04.10|15:36

Hallo meneer Korsaan en andere lezers,

Wellicht ben ik te bevooroordeeld, maar ik kan me voorstellen dat ADHD in het verkeer onder bepaalde omstandigheden tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het lijkt me daarom in beginsel goed om mensen met ADHD (net als mensen met slechte ogen, oude mensen, en andere risicovolle eigenschappen) extra te keuren. Zie ik dat verkeerd?

Uiteraard valt te discussieren over de wijze waarop dit gebeurt of wie er voor de kosten moet opdraaien.

sonja|28.04.10|19:33

Ik vind het een discriminerende zaak.Je bent een gewoon mens van vlees en bloed,maar hebt een stoornis.Die af en toe de hoek om komt kijken.Ik heb zelf twee kids,een met adhd en een met add.Nou ik kan je zeggen,ze funcioneren prima,en veel beter met dan zonder medicatie.
De kids hebben al genoeg dokter,psygologen enz enz gezien.En omdat ze nu graag een rijbewijs willen halen,mogen ze dat molentje nog eens doorlopen.Ik vind het pure geldklopperij.Want weet je hoeveel mensen met ADHD op de weg rijden,die de diagnose niet zwart op wit hebben staan.En wat dacht je van al die druggebruikers,alcoholisten en mensen die wat dan ook gebruiken.Die mogen wel gewoon auto rijden.Nou van mij mag het meteen afgeschaft worden.
Misschien een goed idee voor degene die deze beslissing moet nemen.Om eens een gesprek aan te gaan met een specialist,iemand die goed uit kan leggen hoe adhd in elkaar steekt.Want geloof me,mensen met adhd funcioneren beter in de maaschappij dan dat de meeste mensen denken.

MVG Sonja Houtman

sonja|28.04.10|20:17

Ik vind het een discriminerende zaak.En zo jammer dat de mensen in zo’n hokje worden gestopt.Mensen met ADHD funcioneren heel goed met medicatie.En hebben daarbij nog vaak therapie.Nu moeten ze dus weer naar een psygoloog en een huisarts.Terwijl ze al een hele rit bij artsen hebben gehad.Ik vind het belachelijk En ik vind het pure geldklopperij.Want waarom moet het zo duur kosten.
Je moet eens weten hoeveel mensen ADHD hebben,en het helemaal niet weten.
En wat Remmert is overkomen is helemaal belachelijk.Ik weet wel,dat mensen die achteraf de diagnose hebben gehad,van ADHD.Zich beter voelen door het gebruik van de medicatie.

Ik hoop dat de beslissing snel word genomen.En dat mensen met ADHD,zich net als andere mensen gewoon kunnen bewegen in de maatschappij.Zonder deze vorm van discriminatie,en geldklopperij.

MVG Sonja Houtman

arjan mulder|03.05.10|18:03

Mensen Met ADHD Worden Hier Gestraft Ik Ben Nu Met Mijn Rijbewijs Bezig En Moet Naar Een Specalist Op Het Gebied Van ADHD En Dat Kost Effe 205,60 En Dan Ook Nog Een Rijtest Waarschijnlijk En Dit Allemaal Op Eigenkosten Wat Denken Ze Daar Van Dat Wij Geld Zat Hebben Ik Gebruik Concerta En Dat Moet Ik Ook Zelf Betalen Maar Ik Heb Een Hoge Ziektekosten Verzekering Afgesloten Zo Dat Mijn Medicatie Tot 500 Euro Per Jaar Word Vergoed Ik Hoop Dat De Minister Het Gaat Goedkeuren Dat De Keuring Voor Mensen Met ADHD Er Gewoon af Gaat. Reacties Kunt U Mailen Naar : [email protected]

patrick|19.05.10|07:51

ikzelf heb al sinds mijn 12de adhd (althans toen is het geconstateerd) en dus al anaf het begin bezig met de ele cyclus van verlengen en aanvraag van rijbewijs. Ik vind dit gewoon jerijste discriminatie hoe het nu wrd uitgeverd. Probeer je netjes alle regeltjes te volgen door aan te geven dat je medicatie gebruikt moe je hierdoor ook ineens veel meer gaan betalen dan een persoon die of niet weet dat hij adhd heeft of het niet heef gemeld. Ik heb bij mijn eerste keuring ook gevraagd waarom dat ik gekeurd moet wrden en het antwoord was dat dit was omdat de ritalin en concerta onder de pepmiddelen vallen. en he of wat word verder geheel niet naar gekeken.

Marcel|12.06.10|23:44

Via dit schrijven wil ik een aantal problemen aan u mededelen waar ik als beroepschauffeur tegenaan loop m.b.t. het verlengen van mijn rijbevoegdheid.

Mijn naam is M van Poppelen, beroepschauffeur, al 24 jaar lang.
Sinds negen jaar geleden is bij mij de diagnose gesteld van ADHD.
Al 24 jaar rij ik door grote delen van Europa, schadevrij wat kan worden onderbouwd door de verzekeringsmaatschappij. Ook bij justitie ben ik niet bekend voor verkeersovertredingen m.b.t. gevaarlijk weggedrag. Ik ben zelfs Ridder van de weg zilver!

Ik heb aan een onderzoek meegedaan via de Universiteit Utrecht waar is bekeken hoe mensen met Ritalin zich gedragen op de weg, dat is positief verlopen voor de groep mensen die hier aan hebben meegedaan. Dit onderzoek is gedaan door Prof. Joris Verster . Hierdoor zou een aanpassing van de wet mogelijk moeten worden.

Sinds vorig jaar toen ik mijn rijbewijs wilde vernieuwen loop ik echter tegen problemen aan .
Nadat ik op de eigenverklaring heb ingevuld dat ik Ritalin gebruik, ben ik in een oerwoud van regelgeving terecht gekomen. Plotseling behoor ik tot een groep ‘gevaarlijke ‘ weggebruikers, iets wat uit mijn historie als beroepschauffeur totaal niet blijkt. Als ik dit niet had ingevuld had ik een rijbevoegdheid kunnen verkrijgen van 5 jaar , maar had dan wel een overtreding begaan van art.114 wegenverkeerswet. Mede door deze procedure van vernieuwen kom ik voor kosten te staan die niet in verhouding staan tot mijn basisloon als beroepschauffeur. Ik kan hierdoor zelfs zonder werk komen te zitten immers, zonder rijbewijs mag ik niet rijden Iets wat in 2009 bijna gebeurde.
Dit kan toch nooit de bedoeling van de overheid zijn.

In 2009 ben ik gekeurd door een door het CBR aangewezen Psychiater van Psyq in Den Haag, dat kostte toen 80 euro. Nu in 2010 kreeg ik een Psychiater aangewezen die op het laatste moment afbelde wegens ziekte ,die rekende 213 euro. Ik heb toen via het CBR een nieuwe Psychiater aangewezen gekregen die rekent 225 euro. Deze bedragen zijn door de Nederlandse zorgautoriteit vastgesteld met een minimum en een maximum bedrag volgens CBR. Deze kosten zijn voor mijn eigen rekening. Ik kan dan na goedkeuring een rijbevoegdheid krijgen voor cat.2 voor 1 jaar. Maar omdat de procedure nogal lang kan duren moet ik binnen 8 maanden nadat ik de procedure doorlopen heb opnieuw beginnen met de procedure die begint met het kopen van een eigen verklaring op het gemeentehuis á 22.90 euro.

Waarom dit schrijven?
Ik ben absoluut niet tegen medisch toezicht maar heb wel vragen bij de verschillen in keuringskosten voor een keuring van 15 minuten.

Mijn vragen zijn:
• Wat is de stand van zaken m.b.t. de uitslag van het wetenschappelijkonderzoek en de eventuele aanpassing van de wet?
• Wat is er te doen aan de verschillende kosten van een aanvullende keuring i.o.v. het CBR ?
• Na goedkeuring van een Psychiater kan het CBR een aanvullende rijtest verlangen en moet ik bewijzen dat ik een vrachtauto kan besturen, iets wat in de praktijk allang bewezen is in binnen en buitenland in de voorafgaande jaren, is dit nu niet erg ver gezocht?
• Nu heb ik als ADHD’ er een kruisje achter mijn naam bij het CBR omdat ik met Ritalin aan het verkeer deelneem. Wat als ik met de medicatie stop? Kan dat kruisje dan weer achter mijn naam verdwijnen? Perslot heb ik het grootste gedeelte van mijn chauffeurs bestaan zonder medicatie gereden in wisselende omstandigheden in binnen en buitenland, zelfs het Verenigd Koninkrijk, waar we zoals u weet links moeten rijden.

Graag zou ik een reactie van u vernemen,

Met vriendelijke groet
M van Poppelen
Beroepschauffeur.
0633958794

Peter-paul van der Velden|14.06.10|12:26

Beste,

Ik vind het ronduit belachelijk. Buiten het feit dat deze groep wordt gediscrimineerd wordt is het politiek ook niet correct. Mensen met ADHD of ADD slikken hun medicatie om rustig te worden zodat ze niet afgeleid worden van het verkeer. Wat ik persoonlijk raar vind is dat de psyc die AHDH onderzoeken zelf zeggen dat een persoon met ADHD en medicatie slikt veel veiliger rijdt op de weg dan een ”normaal” persoon. Alleen waarom luisterd de overheid of het CBR dan niet?. Deze mensen hebben er onderzoek naar verricht en er voor geleerd.

De adviseurs, psyc ect, die het CBR en de overheid inlichten zeggen natuurlijk wat anders. Deze verdienen goud geld aan deze groep en willen natuurlijk niet dat het wordt afgeschaft.

Ik hoop dat de overheid en het CBR van gedachten veranderen en dat de keuring wordt afgeschaft.

jeroen|09.07.10|14:53

hallo,

nu ik ben het hier helemaal mee eens.
En waar ik me nog het meeste aan erger is dat deze artsen (zoals ze genoemd worden)
helemaal niet weten wat adhd is.
En dat wij als adhd mensen zeer goede chauffeurs zijn omdat we allles zien.
Ik heb dit al zo vaak zelf ervaren dat ik een kind of hond eerder zag dan andere weg gebruikers.
Er staat op deze pagina een stukje dat de indruk gewekt wordt dat wij als adhd er gevaarlijk situatie veroorzaken nu dat is niet zo omdat wij als automobilst met of zonder adhd heel vaak de problemen oplossen van een ander.
doordat wij zeer snel zijn afgeleid zien we veel dingen juist eerder.
Ik wil niemand tegen het zere been schoppen.
groeten jeroen

ellen|24.07.10|13:28

Hallo allemaal,
Ik heb van de week een psychische keuring gehad,omdat ik adhd heb en ritalin slik,en ik gaarg mijn rijbewijs b wil halen
Ik vind het nog niet eens zozeer erg dat we op een keuring moeten gaan,maar wat ik dus ronduit belachelijk vind is het tarief en de tijd wat het gesprek heeft geduurd
187,50 voor 1 kwartier
Ik had er leukere dingen voor kunnen doen,maar waarom moet dit bijn 200,- kosten?
Dat is het schandalige aan de keuringen!!

ronald compagner|29.07.10|19:41

hallo ik ben nu 30 er is bij mij toen ik 4 was adhd vastgesteld
ik heb tot mijn 14 e ritalin gehad
en ben toen gaan blowen
dit heeft altijd uitstekend geholpen
heb op mijn 18e ongeveer 13 duizend gulden betaald
om mijn truckers diploma met de bijbehoorende rijbewijsen te halen
en nu 12 jaar later moet ik ineens een test gaan doen
om te kijken of ik wel kan rijden .

ik zit al voor meer dan 2 miljoen kilometer op de truck door heel europa.
en nu bedenkt het cbr (die in dit alles een monepoli positie heeft wat helemaal niet mag in de eu) in eens een test die nergens over gaat (en ook echt nergens over een zelfde soort test kreeg ik ook toen ik van de basis school naar de hoge school ging)
ik ben in de gelukige positie dat mijn baas de helft vergoed maar dan nog moet ik nu ieder jaar (ja elk jaar dus ) +/- 200 euro uit eigen zak betaalen om mijn werk te kunnen blijfen doen

en ik ben ook nog naar een psyg gestuurt om vast te stelen of ik wel adhd had
niet hier in mijn woonplaats nee meer dan 50 km hier van daan

en die vroeg mij wat ik kwam doen terwijl het cbr de afspraak had gemaakt
dus ik zeg tegen die man zoek dat zelf ff lekker uit .
heb daar tien minuuten gezeten toen hij mij vroeg of hij ook mensen mogt bellen voor meer infomatie .
tja wat denk je zelf (nee dus )
krijg ik twee weken later een bericht dat het wel goed is .
wel 265 euro verder maar die man swetst maar wat want hij heeft van mij geen woord gehoort en de psyg die mij toen aan concerta hielp (waar ik in 2009 in dezember weer mee begonnen was en inmidels ook weer mee gestopt uiteraard om dit soort onzin te voorkomen)
heeft ie ook nog gebeld maar daar heb ik 1 keer 2minuten gezeten en 1 keer 5 minuuten . om te kijken hoe de concerta werkte .
die kon dus ook geen info verschaffen .
en toch die goed keuring????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oplichters zijn het allemaal

Ramon Wessel|15.09.10|18:33

Beste add/adhd’ers

Mijn naam is R. Wessel
Ik heb de diagnose “A.D.D” gekregen ik ben 18 jaar.
Het is discriminatie in de puurste vorm alleen dan met politiek correcte zinnen.
We kunnen discussieren tot we er bij neer vallen en voorstellen doen
om het voor ons toch wat gemakkelijker te maken om zo ons rijbewijs te kunnen behalen.

Maar het hoort zo te zijn dat als jij niet bevoegd bent om goed te kunnen
functioneren achter het stuur van een auto dan blijkt dat wel uit je rijlessen
en het examen.

Mensen ik ben er klaar mee het machteloze gevoel te hebben dat ik er
geen verandering in kan brengen.

En verandering is misschien een groot woord.
Maar ik zeg altijd niet geschoten is altijd mis.
Dus waarom niet de pers inlichten,
en met iedereen die zich op dit vlak gediscrimineerd voelt
een protest beginnen in Den Haag.

We hebben allen het recht onze mening te uiten
Laten we het dan meteen goed doen.

(Remmert Korsaan ik hoop dat dit is wat jij bedoelt met jezelf hard maken
en dat ook jij hier een deel vanuit wil maken)

Voor contact en iedeen:

[email protected]

Laat je horen !!!

rico|07.12.10|20:17

Ik heb een vraag, ik heb vanaf mijn 8ste tot mijn 15e jaar ritalin gebruikt. Omdat ik er erg sloom van werd ben ik daar toen mee gestopt. Ik ben nu 21 en kon ivm mijn epilepsie tot vorig jaar geen rijbewijs halen. Nu ben ik ruim een jaar aanvalsvrij en gekeurd door een neuroloog. Hij zag geen enkel probleem om mij niet goed te keuren. Ik was helemaal blij!! In het gesprek kwam mijn vroegere ADHD ter sprake. Nu krijg ik mijn hele aanmelding van het CBR telkens terug op grond van mijn ADHD verleden!!!! Ik moet nu weer langs een dokter (66 euro) die opschrijft dat ik al 6 jaar geen verschijnselen van ADHD heb, en geen ritalin meer gebruik. Ik vind dit belachelijke geldklopperij, kan dit niet anders??????

Rogier|18.12.10|17:59

Hallo..
Interessant artikel. Zelf heb ik helemaal afgezien van autorijden..
Zo’n rijlesleraar die me constant afleidde, aan mijn stuur aan het trekken was.. Vragen; waarom heb je dat bord niet gezien!? (omdat ik ‘m niet zag?).. ga zo maar door.. Inderdaad, het is een gejaagde tijd en er is ook weinig respect voor mensen hun kwaliteiten net even ergens anders hebben.. De eisen die tegenwoordig worden gesteld hebben tunnelvisie, en werken alleen voor mensen die nergens last van hebben.. Eigenlijk een soort vriendjes politiek van de normale mens zonder empathie en narcistische trekjes… Ik wordt mijn leven lang gediscrimineerd en gekleineerd, nu ben ik zo sportief om hulp te zoeken.. Maar het is de tegenovergestelde wereld als je het mij vraagt.. Ik heb ADD en een bipolaire stoornis, nu ik 26 ben moet ik er maar achter komen.. Dit leven werkt tegen.. Niet mee!

Rudi|30.03.11|00:45

ook ik als mede ADHD’er, moet die discriminerende keuring ook ervaren.
ik heb me keuring gedaan heel netjes voordat ik begon met lessen.
eigen verklaring opgehaald, naar de dokter geweest, keuring gehad bij de psyciater, rijtest je gedaan. al met al 450 euro armer.
maarja tis niet anders
rijlessen gehad
alles in 1x gehaald
theorie 2 dagen leren en examen gedaan en gehaald rijlessen 25 stuks + examen en ook gehaald…

Rudi|30.03.11|00:45

vervolg…
5 januari rijbewijs opgehaald.
geldig tot 1 mei 2011:S ik weer netjes me eigenverlklaring ingevult mag ik na het 5 maanden in bezit zijn van me rijbewijs
weer alles opnieuw doen.
conclusie: volgend jaar maar aangeven dat ik geen medicatie gebruik. of ze moeten het gewoon aftrekbaar maken via de belasting o.i.d

met groet Rudi

Patrick|05.04.11|12:18

Mede CBR gedupeerde,

Het zelfde probleem ondervinden ook mensen met een ASS Handicap (beperking in het autistisch spectrum zoals pdd-nos en aspeger )
Ik zelf bij voorbeeld, maar nu voor het lieve sommetje van plus minus 340 euro per 3 jaar mijn rijbewijs laten verlengen.
Ps: de Prijs valt bij mij hogeruit omdat ik op 3 jarige leeftijd een oog operatie heb gehad om mijn ogen recht te zetten. (en ik was zo dom om dit te melden)

Groet,
patrick

diana|16.05.11|12:14

wel adhd al 3 jaar geen geen medicatie en toch een keuring want men gelooft alleen hun eigen keuringinstituut en geen andere psychiaters gespecialiseerd in adhd met gevolg dat ik weer 270 euro mag aftikken en als hun keuringsinstituut zegt dat je ondanks slechte ervaringen met ritalin toch dat moet gebruiken heb je het maar op te volgen want anders krijg je geen velenging

Ellen|08.06.11|15:04

help! hoe is het mogelijk dat onze zoon van 18 die sinds zijn 15e weet dat hij ADD heeft je na een gesprek van een 15 min bij een keurings psychiater te horen krijgt dat je geen verklaring van geschiktheid krijgt van het CBR en zo de mogelijkheid om je rijbewijs te halen..(weg 1250 euro voor rijles) en dat omdat hij vrijblijvend medicatie mag gebruiken van z’n behandelend arts omdat hij heel goed kan inschatten wanneer hij dit nodig heeft, en dit ook altijd doet- !
help hoe nu verder?

André Uiiterhoeve|22.08.11|22:02

Foutje!
Heb op mijn eigenverklaring helaas ingevuld dat ik VROEGER mis(GE)bruik heb gemaakt van alcohol!
Na ’t werk drink ik voor het eten 2 bier dan koffie en daarna vaak nog 2-3 bier.
Kreeg een test bij een adhd psych.en na15min.had ik de zwaarste vorm van adhd en een winter depressie?
Deze arts stuurde me ook door voor een bloedonderzoek contrôle eiwit(CDT).
En jawel!Te hoog!
Kreeg een brief thuis van ’t CBR, U mag 1 jaar niet meer rijden!
Nooit gereden met alcohol op!
Wie weet raad?

Marijke Poot Roels|23.09.11|21:07

Ik ben de moeder van twee zoons met ass. Beiden hebben nu 3 jaar hun rijbewijs en alletwee hebben geen ongelukken gemaakt of bekeuringen gehad. De eigen psych. Geeft af dat het geen probleem is.Toch moeten ze naar de psych van het cbr.Daarna een rijbewijs voor maar drie jaar.Geldklopperij en discriminatie vinden wij.Het geeft ook enorm veel stress want in zeeland is slecht openbaar vervoer en zonder rijbewijs kunnen ze niet eens naar hun begeleiding .

jack|30.10.11|21:46

belachelijk allemaal. Ben ook chauffeur en een paar maanden geleden diagnose adhd. Nu moet net mijn rijbewijs verlengt worden maar moet nu eerst door een psych onderzocht worden. Rij al 19 jaar auto, 14 jaar vrachtauto en 10 jaar motor. Helaas heeft die psych van het cbr een wachttijd waardoor ik nog mag rijden tot 14-11, dan verloopt mijn rijbewijs en dan dus niet meer mag rijden totdat deze shit achter de rug is.
Als er ergens acties zijn wil ik hier graag aan meewerken.

Henk Willemsen|21.01.12|16:42

Ben al sinds 35 jaar rij-instructeur en heb nooit moeilijkheden ondervonden bij het rijden met adhd ers.
Waar komt die onzinnige geldkloppperij vandaan???

Jeannette|13.02.12|21:13

Mijn zoon wordt donderdag 18 jaar en wil ook net als iedereen graag zijn rijbewijs gaan halen.
Hij slikt op dit moment concerta en we hebben dit dus netjes dmv een eigen verklaring (á €23,00) in laten vullen door een huisarts (á 25,00) Nu mag hij zich idd komen melden bij een speciale ADHD psychiater á €239,65 en wordt waarschijnlijk nog op geroepen voor een rijtest wat in houd dat je daar een les auto voor mee moet brengen wat al met al een leuk bedrag gaat kosten.SCHANDALIG

marit|14.02.12|11:34

Bij mij is onlangs ADHD vastgesteld. Ik ben dagelijks op de weg en rij al 25 jaar schadevrij. Bij ADHD kun je bij drukke bezigheden, zoals autorijden, hyperfocusseren. Je kunt dan beter opletten en sneller reageren dan mensen zonder ADHD. Zo heb ik al vele malen fouten van anderen op de weg kunnen opvangen door een alerte reactie. Als de overheid moeilijk doet over autorijden door ADHD’ers zijn ze blijkbaar biet op de hoogte van de aard van deze ‘aandoening’.

Anita|13.03.12|21:06

Mijn zoon heeft ADD en gebruikt Strattera. Hij moest gekeurd worden door een neuroloog en kreeg vorige week een rijtest voor medische geschiktheid. Tot mijn grote schrik kregen we zaterdag het bericht dat hij een verklaring van geschiktheid met beperking van één jaar heeft gekregen. Op de site van het CBR gekeken naar de Regeling eisen geschiktheid 2000,
maar heb geen criteria kunnen vinden die een dergelijke beperking rechtvaardigen.

Thom|14.03.12|19:19

het is gewoon belachelijk ik kom uit de molen van onze zielenknijpers mooi in hokjes geplaatst stempels gekregen maar hulp kan je verder vergeten. nu wou ik me normaal mens van onze maatschappij voelen door me rijbewijs te halen. alles goed geleerd na 30 lessen klaar voor me examen met vlag en wimpel geslaagt ma tijdens me examen gezegt dat er ooit gezegt is dat ik KENMERKEN heb van add nooit echt vast gesteld kan ik weer met een psych praten die zegt of ik wel of niet mag rijden discriminatie!!

San|24.03.12|15:09

Onze zoon op 13de diagnose PDD-NOS van de schoolpsycholoog. Eigen verklaring ingevuld op advies rijschool. Huisarts twijfelde over noodzaak, onze zoon heeft geen medicijnen en is niet onder behandeling. Keuringsarts (dichtsbijzijnde 65 km verderop, kosten € 230,-) twijfelde aan de diagnose PDD-NOS. Advies aan het CBR: geschikt zonder beperkingen. CBR wil aanvullende informatie. Verslag is aangepast omdat het CBR dat vroeg. Nu: geschikt met termijnbeperking van 3 jaar. Correcte procedure??

michel|25.03.12|18:42

hallo

laat het cbr maar aan iedereen die een rijbewijs heeft een adhd dan hebben we gelijk 80% minder auto’s op de weg.
ik rij al 15 jaar schadeloos prive en voor de zaak daar naast ben ik heikraanmachinist,
met een kraan van 80 ton mag ik bij u door de woonwijk met 24m hoogte ja dat mag.
heb nooit een keuring gehad maar nu ik mijn vaarbewijs aanvraag voor pleziervaart,
krijg ik hem waarschijnlijk niet want dat is niet vertrouwt en nu komt ook mijn rijbewijs tersprake

vrg:m

Chantal|06.04.12|17:03

Ook ik ben in september 2011 gediagnosticeerd met PPD-NOS en moest de medische molen in van het CBR. Ik gebruik geen medicatie en het alleen Sociale vaardigheidstraing voor mensen met ASS. Via de mediche molen van het CBR heb ik een termijnbeperking van 1 jaar gekregen. Daarna moet ik weer opnieuw gekeurd vorden via de medische molen van het CBR. Ik ben ook via een rijtest van handgeschakeld naar automaat gegaan. Ik vind het dikke onzin dat ik steeds weer gekeurd moet worden door het CBR.

Peter|21.04.12|00:28

Ik hoop dat er meer mensen zijn die dan een procedure tegen Wettstein en Peterse willen voeren mochten zij echt zo snel met een diagnose komen. Ook is het geen onafhankelijk onderzoek meer aangezien het niet mogelijk is om door iemand anders dan Wettstein en Peterse expertise te laten keuren. Hieronder nog een artikel waaruit blijkt dat Wettstein en Peterse expertise en het CBR eigenlijk gewoon bij elkaar horen en dat er simpelweg geen onafhankelijk onderzoek plaats vind.

Peter|21.04.12|00:33

Heb zelf ook adhd is gediagnosticeerd op 19de. Ben nu 30 en vind het tijd worden voor een rijbewijs. Ik vind mijzelf rustig genoeg en gebruik geen medicatie meer. Mijn medicatie is sporten en gezond eten iedere dag!Rook in het weekend wel 1 gram wiet en dat heb ik ook aangegeven.Drink verder nauwelijks alcohol en zal zeker nooit achter het stuur zitten onder invloed aangezien ik van dichtbij heb meegemaakt hoe een hele familie (kennissen) in 1x was weggevaagd in het verkeer door 1 dronkenlap.

Peter|21.04.12|00:42

Raar dat ik mijn hele verhaal niet heb kunnen posten en nu staat het in verkeerde volgorde en mist nog wat , maar wordt aangegeven dat het dubbelpost is terwijl het er niet staat. Hopelijk is het wel te begrijpen voor iedereen. En iedereen succes en hopelijk kunnen wij met een hele grote groep een vuist gaan maken want deze gang van zaken kan en mag niet zo doorgaan !

Henk Willemsen|21.04.12|09:16

Ben al 37 jaar rij-instructeur bij Defensie en heb heel wat ADHD ers opgeleid.
Nooit enig probleem gehad met ADHD cursisten,krijgen bij Defensie na het behalen van het militaire rijbewijs dan ook zonder uitzondering toestemming het rijbewijs over te schrijven naar het burger rijbewijs.
Snap dan ook niet waarom het CBR deze mensen blijft achtervolgen met keuringen.

Chrisis|10.05.12|18:42

Het opnieuw aanvragen+een testje is geen probleem, de kosten zijn echter belachelijk. Ik rij zo’n beetje elke dag en heb in die 2 jaar dat ik een rijbewijs heb ng nooit een boete gehad voor te hard rijden. Ook heb ik nooit een ongeluk gehad of veroorzaakt. Ik hoop dan ook dat ze kijken naar mijn geschiedenis m.b.t auto rijden, want van deze kosten en gedoe word ik bepaald niet gelukkig, en dan druk ik mezelf zwakjes uit. Zonder medicatie ben ik een ramp op de weg, met een ‘heer in het verkeer’.

peter|01.06.12|18:17

adhd toen ik 36 was..een maand die pillen geslikt en beviel niet,ben er mee gestopt.moes me rijbewijs verlengen 319 euro betalen.kreeg hem voor 1 jaar.want ze zeggen nu,
je bent vatbaar voor alcohol en drugs mooi verhaal.binnen kort mag ik weer 330 betalen.70 keuren 22 euro verklaring en 44 euro rijbewijs.(zit op de vrachtwagen)als het goed is krijg ik hem nu voor 2 jaar en dan voor 3 jaar en dan voor 5 jaar.nou eerst zien dan geloven.heel fijn dat cbr.en je kan er niks tegen doen.

Wilma|03.06.12|13:49

Mijn zoon heeft ADHD en eindelijk sinds mei 2012 zijn rijbewijs gehaald.
Eerst 2x getest door het CBR die test sloeg nergens op,
Het is schandalig dat hij om de 3 jaar getest moet worden Gewoonweg geldklopperij,kost maar €225,00 een machtiging zouden ze moeten krijgen,dat niet hun voor de kosten op moeten draaien….
Mijn zoon heeft medicatie en rijd gewoon perfect.
Hebben ze al geen stempel….
Hier moet echt wat aangedaan worden.

Wilma|14.06.12|10:28

Mijn zoon heeft ADHD en nu zijn rijbewijs gehaald
Er voor is hij 2x getest door het CBR de eerste test was kwijt geraakt na telefonisch gesprek te hebben gehad werd gezegd de test kan ook telefonisch ( belachelijk ) zo’n test sla echt nergens op.
Om de 3 jaar opnieuw testen,geld klopperij want zo’n test kost maar €225,00
Stichting Balans daar ben ik het mee eens…..
Hun leven lang hebben ze al een stempel,
Hier moet echt wat aangedaan worden.

Anton|23.06.12|17:36

Een aantal jaren geleden is bij mij de diagnose ADHD gesteld. Plotseling, na tientallen jaren, schijn ik volgens het CBR een groot gevaar op de weg te zijn (ik heb al jaren mijn maximale no-claim en heb in heel mijn leven drie verkeersboetes gekregen). Nu moet ik ieder jaar tegen hoge kosten medisch gekeurd worden, een psychiatrisch onderzoek ondergaan en een rijtest afleggen om mijn rijbewijs C te behouden.

Waarom worden mensen met ADHD als “untermenschen” behandeld?

Roel Jacobs|30.10.12|23:06

Hoi lieve arme medeslachtoffers, ik heb sinds een jaar of zes mijn rijbewijs en heb nu in totaal al drie keuringen, drie rijtesten, drie bezoeken onafhankelijke huisartsen, drie eigen verklaringen, drie rijbewijsverlengingen moeten bekostigen terwijl ik me dus pas zes jaar op de weg begeef. Ik snap de hele gedachtengang achter deze maffiapraktijken niet.

Roel Jacobs|30.10.12|23:11

Ik ben het werkelijk kotsbeu om door een stel idioten verplicht te worden me te laten “onderzoeken” (zoals meerdere slachtoffers al melden, een gesprek van een kwartier waarvan de relevantie omtrent rijgeschiktheid volledig ontbreekt!!!) terwijl ik al onderzocht ben!!! Verwachten ze nou echt dat de situatie veranderd is na drie jaar, adhd heb je voor het leven dus over drie jaar heb ik nog steeds adhd en ben ik nog steeds dezelfde jongen die jullie al (meerdere malen!!!) “gekeurd” hebben.

Herman Brinkman|28.05.13|18:48

Geachte lezer(s), Het kan nog veel gekker, hierbij mijn verhaal. Ik ben recentelijk 70 jaar geworden en heb mij 2 maanden voor afloopdatum rijbewijs gemeld bij een keuringsarts. Alles prima en wij zitten nog wat na te kleppen. De keuringsarts vindt mij nog erg vitaal en ik maak daarop de opmerking “mijn vrouw heeft wel eens gezegd dat het niet ondenkbaar is dat ik ADHD heb”. Ze werkt in het onderwijs, vandaar haar opmerking. Dit is in het keuringsrapport beland en…… hebben wij de poppen aan het

Herman Brinkman|28.05.13|18:50

danswn. De stukken kwamen terug van het CBR en er werd nadere informatie opgevraagd. Mijn keuringsarts heeft nog getracht om deze kwestie in het juiste perspectief te plaatsen, maar dit mocht niet meer baten. Het CBR heeft bloed geroken, en nader onderzoek is gewenst! Ik rijd nu 52 jaar auto, heb al jaren de maximale korting op mijn verzekering en meer dat tweemiljoen km. achter mijn kiezen, maar helaas, daar hebben wij bij het CBR géén boodschap aan. Ik heb een eigen bedrijf en rijd,

Herman Brinkman|28.05.13|18:50

in afwachting op nader psychiatrisch onderzoek, zonder geldig rijbewijs want ik moet mijn eten verdienen en mijn cliënten bedienen. Ik heb het gevoel dat ik mee doe in een uitzending van bananensplit. Het is echt te triest voor woorden. Ik heb nog telefonisch getracht om de Gestapo (lees CBR) op andere gedachten te brengen of de keuringsdatum te vervroegen, maar het is de overheid, dus verspilde moeite. De machtspositie van deze instellingen is om te walgen.

Herman Brinkman|28.05.13|18:51

Ik hoop oprecht dat hier in de toekomst iets aan gedaan wordt. Een positief punt, mijn verzekeraar (Van Kampen Assuradeuren (VKG) in Hoorn, begrijpt de situatie en houd de verzekeringsdekking in stand! En nu maar hopen dat ik de komende weken niet in een politiefuik terecht kom;-} Overheid, DOE HIER IETS AAN!!!

Herman Brinkman|28.05.13|18:57

En…… chapeau voor mijn verzekeraar!

J Z|25.01.19|10:48

Rij al 33 jaar ADHD erkent sinds 7 jaar. Medicijnlijst komt bij het CBR ( het smerigste tuig )ben nu al 3x in gevecht geweest met CBR. De laatste x duurde het 8 maanden , 8 maanden zonder rijbewijs. Het CBR presteerde het om elke x pas na 4 weken te reageren. Klacht op klacht ingediend maar het lijkt wel of je in een slechte film terecht komt . Wat een waanzin, heb geweigerd om naar een voor mij onbekende psych te gaan, Gooide het op onrechtmatig om door een psych die niet mijn keuze was 1 van 2

J Z|25.01.19|10:57

Onderzocht te worden. Het CBR is een instituut die voornamelijk bezig is zich zelf in stand te houden. Gedekt door de wet en dan voornamelijk regels die door het CBR geïnterpreteerd worden zoals zij willen. Ik mis een poot sinds een paar jaar, heb een automaat in de auto en verder mankeer ik niets aan mijn hersenen. Het CBR behandeld ADHD’rs als zwakzinnigen. Een advocaat durft ze niet eens aan te pakken, ze zijn gewoon onaantastbaar. Ik blijf vechten met dat vuilnis, elke 2 jaar weer ):

Frans Stekelenburg|05.08.23|17:52

Belachelijk dat dit anno 2023 nog steeds niet van tafel is!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Schaf keuring rijbewijs voor ADHD’ers af’ | RijschoolPro
rijbewijs, keuring, ADHD, CBR

‘Schaf keuring rijbewijs voor ADHD’ers af’

BILTHOVEN – Belangenverenigingen voor mensen met ADHD willen dat de verplichte keuring voor het rijbewijs wordt afgeschaft. Daartoe hebben de stichtingen Balans en Impuls vrijdag minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en het CBR via een brief opgeroepen.

Balans en Impuls vinden het onaanvaardbaar dat mensen die ADHD-medicatie gebruiken gekeurd moeten worden om hun rijbewijs te krijgen. Volgens de stichting is uit onderzoek gebleken dat ADHD’ers met medicatie juist beter zouden rijden. Daarnaast willen ze dat de herkeuring – iedere drie jaar – verdwijnt.

Sinds 2003 mogen mensen met ADHD autorijden onder de voorwaarde dat ze iedere één tot drie jaar getest worden. Daarvoor was het nog verboden om met ADHD (medicatie) te rijden.

“Niet alleen is de steeds terugkerende keuring, die de ADHD’er zelf moet betalen, heel duur. Ze vallen ze erg zwaar bij onze achterban en zijn ook nog eens discriminerend”, schrijft de stichting aan de minister. Een ADHD’er is vele honderden euro’s kwijt aan de herkeuring en de benodigde medische verklaring.

Mensen met andere psychiatrische aandoeningen, zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of manisch-depressiviteit, hoeven niet iedere keer opnieuw gekeurd te worden.

Volgens Ruud Bredewoud, hoofd medische zaken bij het CBR, wordt er serieus naar de klacht van Impuls en Balans gekeken. “Het is een dynamisch proces. Mocht blijken dat door nieuwe medische kennis het pakket van eisen aangepast dient te worden, dan zal bijvoorbeeld de Gezondheidsraad daarover een advies geven aan de minister.”

Lees de brief van de twee stichtingen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

50 reacties op “‘Schaf keuring rijbewijs voor ADHD’ers af’”

R. Korsaan|25.03.10|21:48

Goede Avond,

Ik ben Remmert Korsaan en heb sinds tien jaar mijn rijbewijs, en ben chauffeur van beroep.
Twee jaar geleden werd adhd bij mij geconstateerd en ben ik erg vooruit gegaan met mezelf.
twee maand geleden ben ik de molen van rijbewijs verlenging ingegaan en heb me werkelijk verbaasd over de gang van zaken.
Ongelovelijk hoe ze mensen in een hokje plaatsen!!!!
Nu moet ik jaarlijks gekeurd worden……. kosten 205.60 euro terwijl het een gesprekje van een kwartiertje is en er totaal niet ingegaan word op rijervaring eventuele ongevallen, snelheidsovertredingen etc.
Ik sprak laatst met een diabetes patient die gewoon voor tien jaar zn rijbewijs verlengt kreeg, ik ben bekend met diabetes want mn ex waar ik tien jaar lang mee getrouwd geweest ben heeft het al meer dan tien jaar diabetes en ik weet dus wat voor gevolgen het heeft. ik vraag me dus ten zeerste af wat voor nut deze keuring heeft.
Ik voel me in een hokje gedrukt, een sticker op je hoofd en je kunt betalen!!
Ik zou me graag hard willen maken om deze onzin ongedaan te krijgen en hoop dat jullie contact met me willen opnemen.

met vriendelijke groet,
R. Korsaan
06 13755335

Joannes|21.04.10|15:36

Hallo meneer Korsaan en andere lezers,

Wellicht ben ik te bevooroordeeld, maar ik kan me voorstellen dat ADHD in het verkeer onder bepaalde omstandigheden tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het lijkt me daarom in beginsel goed om mensen met ADHD (net als mensen met slechte ogen, oude mensen, en andere risicovolle eigenschappen) extra te keuren. Zie ik dat verkeerd?

Uiteraard valt te discussieren over de wijze waarop dit gebeurt of wie er voor de kosten moet opdraaien.

sonja|28.04.10|19:33

Ik vind het een discriminerende zaak.Je bent een gewoon mens van vlees en bloed,maar hebt een stoornis.Die af en toe de hoek om komt kijken.Ik heb zelf twee kids,een met adhd en een met add.Nou ik kan je zeggen,ze funcioneren prima,en veel beter met dan zonder medicatie.
De kids hebben al genoeg dokter,psygologen enz enz gezien.En omdat ze nu graag een rijbewijs willen halen,mogen ze dat molentje nog eens doorlopen.Ik vind het pure geldklopperij.Want weet je hoeveel mensen met ADHD op de weg rijden,die de diagnose niet zwart op wit hebben staan.En wat dacht je van al die druggebruikers,alcoholisten en mensen die wat dan ook gebruiken.Die mogen wel gewoon auto rijden.Nou van mij mag het meteen afgeschaft worden.
Misschien een goed idee voor degene die deze beslissing moet nemen.Om eens een gesprek aan te gaan met een specialist,iemand die goed uit kan leggen hoe adhd in elkaar steekt.Want geloof me,mensen met adhd funcioneren beter in de maaschappij dan dat de meeste mensen denken.

MVG Sonja Houtman

sonja|28.04.10|20:17

Ik vind het een discriminerende zaak.En zo jammer dat de mensen in zo’n hokje worden gestopt.Mensen met ADHD funcioneren heel goed met medicatie.En hebben daarbij nog vaak therapie.Nu moeten ze dus weer naar een psygoloog en een huisarts.Terwijl ze al een hele rit bij artsen hebben gehad.Ik vind het belachelijk En ik vind het pure geldklopperij.Want waarom moet het zo duur kosten.
Je moet eens weten hoeveel mensen ADHD hebben,en het helemaal niet weten.
En wat Remmert is overkomen is helemaal belachelijk.Ik weet wel,dat mensen die achteraf de diagnose hebben gehad,van ADHD.Zich beter voelen door het gebruik van de medicatie.

Ik hoop dat de beslissing snel word genomen.En dat mensen met ADHD,zich net als andere mensen gewoon kunnen bewegen in de maatschappij.Zonder deze vorm van discriminatie,en geldklopperij.

MVG Sonja Houtman

arjan mulder|03.05.10|18:03

Mensen Met ADHD Worden Hier Gestraft Ik Ben Nu Met Mijn Rijbewijs Bezig En Moet Naar Een Specalist Op Het Gebied Van ADHD En Dat Kost Effe 205,60 En Dan Ook Nog Een Rijtest Waarschijnlijk En Dit Allemaal Op Eigenkosten Wat Denken Ze Daar Van Dat Wij Geld Zat Hebben Ik Gebruik Concerta En Dat Moet Ik Ook Zelf Betalen Maar Ik Heb Een Hoge Ziektekosten Verzekering Afgesloten Zo Dat Mijn Medicatie Tot 500 Euro Per Jaar Word Vergoed Ik Hoop Dat De Minister Het Gaat Goedkeuren Dat De Keuring Voor Mensen Met ADHD Er Gewoon af Gaat. Reacties Kunt U Mailen Naar : [email protected]

patrick|19.05.10|07:51

ikzelf heb al sinds mijn 12de adhd (althans toen is het geconstateerd) en dus al anaf het begin bezig met de ele cyclus van verlengen en aanvraag van rijbewijs. Ik vind dit gewoon jerijste discriminatie hoe het nu wrd uitgeverd. Probeer je netjes alle regeltjes te volgen door aan te geven dat je medicatie gebruikt moe je hierdoor ook ineens veel meer gaan betalen dan een persoon die of niet weet dat hij adhd heeft of het niet heef gemeld. Ik heb bij mijn eerste keuring ook gevraagd waarom dat ik gekeurd moet wrden en het antwoord was dat dit was omdat de ritalin en concerta onder de pepmiddelen vallen. en he of wat word verder geheel niet naar gekeken.

Marcel|12.06.10|23:44

Via dit schrijven wil ik een aantal problemen aan u mededelen waar ik als beroepschauffeur tegenaan loop m.b.t. het verlengen van mijn rijbevoegdheid.

Mijn naam is M van Poppelen, beroepschauffeur, al 24 jaar lang.
Sinds negen jaar geleden is bij mij de diagnose gesteld van ADHD.
Al 24 jaar rij ik door grote delen van Europa, schadevrij wat kan worden onderbouwd door de verzekeringsmaatschappij. Ook bij justitie ben ik niet bekend voor verkeersovertredingen m.b.t. gevaarlijk weggedrag. Ik ben zelfs Ridder van de weg zilver!

Ik heb aan een onderzoek meegedaan via de Universiteit Utrecht waar is bekeken hoe mensen met Ritalin zich gedragen op de weg, dat is positief verlopen voor de groep mensen die hier aan hebben meegedaan. Dit onderzoek is gedaan door Prof. Joris Verster . Hierdoor zou een aanpassing van de wet mogelijk moeten worden.

Sinds vorig jaar toen ik mijn rijbewijs wilde vernieuwen loop ik echter tegen problemen aan .
Nadat ik op de eigenverklaring heb ingevuld dat ik Ritalin gebruik, ben ik in een oerwoud van regelgeving terecht gekomen. Plotseling behoor ik tot een groep ‘gevaarlijke ‘ weggebruikers, iets wat uit mijn historie als beroepschauffeur totaal niet blijkt. Als ik dit niet had ingevuld had ik een rijbevoegdheid kunnen verkrijgen van 5 jaar , maar had dan wel een overtreding begaan van art.114 wegenverkeerswet. Mede door deze procedure van vernieuwen kom ik voor kosten te staan die niet in verhouding staan tot mijn basisloon als beroepschauffeur. Ik kan hierdoor zelfs zonder werk komen te zitten immers, zonder rijbewijs mag ik niet rijden Iets wat in 2009 bijna gebeurde.
Dit kan toch nooit de bedoeling van de overheid zijn.

In 2009 ben ik gekeurd door een door het CBR aangewezen Psychiater van Psyq in Den Haag, dat kostte toen 80 euro. Nu in 2010 kreeg ik een Psychiater aangewezen die op het laatste moment afbelde wegens ziekte ,die rekende 213 euro. Ik heb toen via het CBR een nieuwe Psychiater aangewezen gekregen die rekent 225 euro. Deze bedragen zijn door de Nederlandse zorgautoriteit vastgesteld met een minimum en een maximum bedrag volgens CBR. Deze kosten zijn voor mijn eigen rekening. Ik kan dan na goedkeuring een rijbevoegdheid krijgen voor cat.2 voor 1 jaar. Maar omdat de procedure nogal lang kan duren moet ik binnen 8 maanden nadat ik de procedure doorlopen heb opnieuw beginnen met de procedure die begint met het kopen van een eigen verklaring op het gemeentehuis á 22.90 euro.

Waarom dit schrijven?
Ik ben absoluut niet tegen medisch toezicht maar heb wel vragen bij de verschillen in keuringskosten voor een keuring van 15 minuten.

Mijn vragen zijn:
• Wat is de stand van zaken m.b.t. de uitslag van het wetenschappelijkonderzoek en de eventuele aanpassing van de wet?
• Wat is er te doen aan de verschillende kosten van een aanvullende keuring i.o.v. het CBR ?
• Na goedkeuring van een Psychiater kan het CBR een aanvullende rijtest verlangen en moet ik bewijzen dat ik een vrachtauto kan besturen, iets wat in de praktijk allang bewezen is in binnen en buitenland in de voorafgaande jaren, is dit nu niet erg ver gezocht?
• Nu heb ik als ADHD’ er een kruisje achter mijn naam bij het CBR omdat ik met Ritalin aan het verkeer deelneem. Wat als ik met de medicatie stop? Kan dat kruisje dan weer achter mijn naam verdwijnen? Perslot heb ik het grootste gedeelte van mijn chauffeurs bestaan zonder medicatie gereden in wisselende omstandigheden in binnen en buitenland, zelfs het Verenigd Koninkrijk, waar we zoals u weet links moeten rijden.

Graag zou ik een reactie van u vernemen,

Met vriendelijke groet
M van Poppelen
Beroepschauffeur.
0633958794

Peter-paul van der Velden|14.06.10|12:26

Beste,

Ik vind het ronduit belachelijk. Buiten het feit dat deze groep wordt gediscrimineerd wordt is het politiek ook niet correct. Mensen met ADHD of ADD slikken hun medicatie om rustig te worden zodat ze niet afgeleid worden van het verkeer. Wat ik persoonlijk raar vind is dat de psyc die AHDH onderzoeken zelf zeggen dat een persoon met ADHD en medicatie slikt veel veiliger rijdt op de weg dan een ”normaal” persoon. Alleen waarom luisterd de overheid of het CBR dan niet?. Deze mensen hebben er onderzoek naar verricht en er voor geleerd.

De adviseurs, psyc ect, die het CBR en de overheid inlichten zeggen natuurlijk wat anders. Deze verdienen goud geld aan deze groep en willen natuurlijk niet dat het wordt afgeschaft.

Ik hoop dat de overheid en het CBR van gedachten veranderen en dat de keuring wordt afgeschaft.

jeroen|09.07.10|14:53

hallo,

nu ik ben het hier helemaal mee eens.
En waar ik me nog het meeste aan erger is dat deze artsen (zoals ze genoemd worden)
helemaal niet weten wat adhd is.
En dat wij als adhd mensen zeer goede chauffeurs zijn omdat we allles zien.
Ik heb dit al zo vaak zelf ervaren dat ik een kind of hond eerder zag dan andere weg gebruikers.
Er staat op deze pagina een stukje dat de indruk gewekt wordt dat wij als adhd er gevaarlijk situatie veroorzaken nu dat is niet zo omdat wij als automobilst met of zonder adhd heel vaak de problemen oplossen van een ander.
doordat wij zeer snel zijn afgeleid zien we veel dingen juist eerder.
Ik wil niemand tegen het zere been schoppen.
groeten jeroen

ellen|24.07.10|13:28

Hallo allemaal,
Ik heb van de week een psychische keuring gehad,omdat ik adhd heb en ritalin slik,en ik gaarg mijn rijbewijs b wil halen
Ik vind het nog niet eens zozeer erg dat we op een keuring moeten gaan,maar wat ik dus ronduit belachelijk vind is het tarief en de tijd wat het gesprek heeft geduurd
187,50 voor 1 kwartier
Ik had er leukere dingen voor kunnen doen,maar waarom moet dit bijn 200,- kosten?
Dat is het schandalige aan de keuringen!!

ronald compagner|29.07.10|19:41

hallo ik ben nu 30 er is bij mij toen ik 4 was adhd vastgesteld
ik heb tot mijn 14 e ritalin gehad
en ben toen gaan blowen
dit heeft altijd uitstekend geholpen
heb op mijn 18e ongeveer 13 duizend gulden betaald
om mijn truckers diploma met de bijbehoorende rijbewijsen te halen
en nu 12 jaar later moet ik ineens een test gaan doen
om te kijken of ik wel kan rijden .

ik zit al voor meer dan 2 miljoen kilometer op de truck door heel europa.
en nu bedenkt het cbr (die in dit alles een monepoli positie heeft wat helemaal niet mag in de eu) in eens een test die nergens over gaat (en ook echt nergens over een zelfde soort test kreeg ik ook toen ik van de basis school naar de hoge school ging)
ik ben in de gelukige positie dat mijn baas de helft vergoed maar dan nog moet ik nu ieder jaar (ja elk jaar dus ) +/- 200 euro uit eigen zak betaalen om mijn werk te kunnen blijfen doen

en ik ben ook nog naar een psyg gestuurt om vast te stelen of ik wel adhd had
niet hier in mijn woonplaats nee meer dan 50 km hier van daan

en die vroeg mij wat ik kwam doen terwijl het cbr de afspraak had gemaakt
dus ik zeg tegen die man zoek dat zelf ff lekker uit .
heb daar tien minuuten gezeten toen hij mij vroeg of hij ook mensen mogt bellen voor meer infomatie .
tja wat denk je zelf (nee dus )
krijg ik twee weken later een bericht dat het wel goed is .
wel 265 euro verder maar die man swetst maar wat want hij heeft van mij geen woord gehoort en de psyg die mij toen aan concerta hielp (waar ik in 2009 in dezember weer mee begonnen was en inmidels ook weer mee gestopt uiteraard om dit soort onzin te voorkomen)
heeft ie ook nog gebeld maar daar heb ik 1 keer 2minuten gezeten en 1 keer 5 minuuten . om te kijken hoe de concerta werkte .
die kon dus ook geen info verschaffen .
en toch die goed keuring????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oplichters zijn het allemaal

Ramon Wessel|15.09.10|18:33

Beste add/adhd’ers

Mijn naam is R. Wessel
Ik heb de diagnose “A.D.D” gekregen ik ben 18 jaar.
Het is discriminatie in de puurste vorm alleen dan met politiek correcte zinnen.
We kunnen discussieren tot we er bij neer vallen en voorstellen doen
om het voor ons toch wat gemakkelijker te maken om zo ons rijbewijs te kunnen behalen.

Maar het hoort zo te zijn dat als jij niet bevoegd bent om goed te kunnen
functioneren achter het stuur van een auto dan blijkt dat wel uit je rijlessen
en het examen.

Mensen ik ben er klaar mee het machteloze gevoel te hebben dat ik er
geen verandering in kan brengen.

En verandering is misschien een groot woord.
Maar ik zeg altijd niet geschoten is altijd mis.
Dus waarom niet de pers inlichten,
en met iedereen die zich op dit vlak gediscrimineerd voelt
een protest beginnen in Den Haag.

We hebben allen het recht onze mening te uiten
Laten we het dan meteen goed doen.

(Remmert Korsaan ik hoop dat dit is wat jij bedoelt met jezelf hard maken
en dat ook jij hier een deel vanuit wil maken)

Voor contact en iedeen:

[email protected]

Laat je horen !!!

rico|07.12.10|20:17

Ik heb een vraag, ik heb vanaf mijn 8ste tot mijn 15e jaar ritalin gebruikt. Omdat ik er erg sloom van werd ben ik daar toen mee gestopt. Ik ben nu 21 en kon ivm mijn epilepsie tot vorig jaar geen rijbewijs halen. Nu ben ik ruim een jaar aanvalsvrij en gekeurd door een neuroloog. Hij zag geen enkel probleem om mij niet goed te keuren. Ik was helemaal blij!! In het gesprek kwam mijn vroegere ADHD ter sprake. Nu krijg ik mijn hele aanmelding van het CBR telkens terug op grond van mijn ADHD verleden!!!! Ik moet nu weer langs een dokter (66 euro) die opschrijft dat ik al 6 jaar geen verschijnselen van ADHD heb, en geen ritalin meer gebruik. Ik vind dit belachelijke geldklopperij, kan dit niet anders??????

Rogier|18.12.10|17:59

Hallo..
Interessant artikel. Zelf heb ik helemaal afgezien van autorijden..
Zo’n rijlesleraar die me constant afleidde, aan mijn stuur aan het trekken was.. Vragen; waarom heb je dat bord niet gezien!? (omdat ik ‘m niet zag?).. ga zo maar door.. Inderdaad, het is een gejaagde tijd en er is ook weinig respect voor mensen hun kwaliteiten net even ergens anders hebben.. De eisen die tegenwoordig worden gesteld hebben tunnelvisie, en werken alleen voor mensen die nergens last van hebben.. Eigenlijk een soort vriendjes politiek van de normale mens zonder empathie en narcistische trekjes… Ik wordt mijn leven lang gediscrimineerd en gekleineerd, nu ben ik zo sportief om hulp te zoeken.. Maar het is de tegenovergestelde wereld als je het mij vraagt.. Ik heb ADD en een bipolaire stoornis, nu ik 26 ben moet ik er maar achter komen.. Dit leven werkt tegen.. Niet mee!

Rudi|30.03.11|00:45

ook ik als mede ADHD’er, moet die discriminerende keuring ook ervaren.
ik heb me keuring gedaan heel netjes voordat ik begon met lessen.
eigen verklaring opgehaald, naar de dokter geweest, keuring gehad bij de psyciater, rijtest je gedaan. al met al 450 euro armer.
maarja tis niet anders
rijlessen gehad
alles in 1x gehaald
theorie 2 dagen leren en examen gedaan en gehaald rijlessen 25 stuks + examen en ook gehaald…

Rudi|30.03.11|00:45

vervolg…
5 januari rijbewijs opgehaald.
geldig tot 1 mei 2011:S ik weer netjes me eigenverlklaring ingevult mag ik na het 5 maanden in bezit zijn van me rijbewijs
weer alles opnieuw doen.
conclusie: volgend jaar maar aangeven dat ik geen medicatie gebruik. of ze moeten het gewoon aftrekbaar maken via de belasting o.i.d

met groet Rudi

Patrick|05.04.11|12:18

Mede CBR gedupeerde,

Het zelfde probleem ondervinden ook mensen met een ASS Handicap (beperking in het autistisch spectrum zoals pdd-nos en aspeger )
Ik zelf bij voorbeeld, maar nu voor het lieve sommetje van plus minus 340 euro per 3 jaar mijn rijbewijs laten verlengen.
Ps: de Prijs valt bij mij hogeruit omdat ik op 3 jarige leeftijd een oog operatie heb gehad om mijn ogen recht te zetten. (en ik was zo dom om dit te melden)

Groet,
patrick

diana|16.05.11|12:14

wel adhd al 3 jaar geen geen medicatie en toch een keuring want men gelooft alleen hun eigen keuringinstituut en geen andere psychiaters gespecialiseerd in adhd met gevolg dat ik weer 270 euro mag aftikken en als hun keuringsinstituut zegt dat je ondanks slechte ervaringen met ritalin toch dat moet gebruiken heb je het maar op te volgen want anders krijg je geen velenging

Ellen|08.06.11|15:04

help! hoe is het mogelijk dat onze zoon van 18 die sinds zijn 15e weet dat hij ADD heeft je na een gesprek van een 15 min bij een keurings psychiater te horen krijgt dat je geen verklaring van geschiktheid krijgt van het CBR en zo de mogelijkheid om je rijbewijs te halen..(weg 1250 euro voor rijles) en dat omdat hij vrijblijvend medicatie mag gebruiken van z’n behandelend arts omdat hij heel goed kan inschatten wanneer hij dit nodig heeft, en dit ook altijd doet- !
help hoe nu verder?

André Uiiterhoeve|22.08.11|22:02

Foutje!
Heb op mijn eigenverklaring helaas ingevuld dat ik VROEGER mis(GE)bruik heb gemaakt van alcohol!
Na ’t werk drink ik voor het eten 2 bier dan koffie en daarna vaak nog 2-3 bier.
Kreeg een test bij een adhd psych.en na15min.had ik de zwaarste vorm van adhd en een winter depressie?
Deze arts stuurde me ook door voor een bloedonderzoek contrôle eiwit(CDT).
En jawel!Te hoog!
Kreeg een brief thuis van ’t CBR, U mag 1 jaar niet meer rijden!
Nooit gereden met alcohol op!
Wie weet raad?

Marijke Poot Roels|23.09.11|21:07

Ik ben de moeder van twee zoons met ass. Beiden hebben nu 3 jaar hun rijbewijs en alletwee hebben geen ongelukken gemaakt of bekeuringen gehad. De eigen psych. Geeft af dat het geen probleem is.Toch moeten ze naar de psych van het cbr.Daarna een rijbewijs voor maar drie jaar.Geldklopperij en discriminatie vinden wij.Het geeft ook enorm veel stress want in zeeland is slecht openbaar vervoer en zonder rijbewijs kunnen ze niet eens naar hun begeleiding .

jack|30.10.11|21:46

belachelijk allemaal. Ben ook chauffeur en een paar maanden geleden diagnose adhd. Nu moet net mijn rijbewijs verlengt worden maar moet nu eerst door een psych onderzocht worden. Rij al 19 jaar auto, 14 jaar vrachtauto en 10 jaar motor. Helaas heeft die psych van het cbr een wachttijd waardoor ik nog mag rijden tot 14-11, dan verloopt mijn rijbewijs en dan dus niet meer mag rijden totdat deze shit achter de rug is.
Als er ergens acties zijn wil ik hier graag aan meewerken.

Henk Willemsen|21.01.12|16:42

Ben al sinds 35 jaar rij-instructeur en heb nooit moeilijkheden ondervonden bij het rijden met adhd ers.
Waar komt die onzinnige geldkloppperij vandaan???

Jeannette|13.02.12|21:13

Mijn zoon wordt donderdag 18 jaar en wil ook net als iedereen graag zijn rijbewijs gaan halen.
Hij slikt op dit moment concerta en we hebben dit dus netjes dmv een eigen verklaring (á €23,00) in laten vullen door een huisarts (á 25,00) Nu mag hij zich idd komen melden bij een speciale ADHD psychiater á €239,65 en wordt waarschijnlijk nog op geroepen voor een rijtest wat in houd dat je daar een les auto voor mee moet brengen wat al met al een leuk bedrag gaat kosten.SCHANDALIG

marit|14.02.12|11:34

Bij mij is onlangs ADHD vastgesteld. Ik ben dagelijks op de weg en rij al 25 jaar schadevrij. Bij ADHD kun je bij drukke bezigheden, zoals autorijden, hyperfocusseren. Je kunt dan beter opletten en sneller reageren dan mensen zonder ADHD. Zo heb ik al vele malen fouten van anderen op de weg kunnen opvangen door een alerte reactie. Als de overheid moeilijk doet over autorijden door ADHD’ers zijn ze blijkbaar biet op de hoogte van de aard van deze ‘aandoening’.

Anita|13.03.12|21:06

Mijn zoon heeft ADD en gebruikt Strattera. Hij moest gekeurd worden door een neuroloog en kreeg vorige week een rijtest voor medische geschiktheid. Tot mijn grote schrik kregen we zaterdag het bericht dat hij een verklaring van geschiktheid met beperking van één jaar heeft gekregen. Op de site van het CBR gekeken naar de Regeling eisen geschiktheid 2000,
maar heb geen criteria kunnen vinden die een dergelijke beperking rechtvaardigen.

Thom|14.03.12|19:19

het is gewoon belachelijk ik kom uit de molen van onze zielenknijpers mooi in hokjes geplaatst stempels gekregen maar hulp kan je verder vergeten. nu wou ik me normaal mens van onze maatschappij voelen door me rijbewijs te halen. alles goed geleerd na 30 lessen klaar voor me examen met vlag en wimpel geslaagt ma tijdens me examen gezegt dat er ooit gezegt is dat ik KENMERKEN heb van add nooit echt vast gesteld kan ik weer met een psych praten die zegt of ik wel of niet mag rijden discriminatie!!

San|24.03.12|15:09

Onze zoon op 13de diagnose PDD-NOS van de schoolpsycholoog. Eigen verklaring ingevuld op advies rijschool. Huisarts twijfelde over noodzaak, onze zoon heeft geen medicijnen en is niet onder behandeling. Keuringsarts (dichtsbijzijnde 65 km verderop, kosten € 230,-) twijfelde aan de diagnose PDD-NOS. Advies aan het CBR: geschikt zonder beperkingen. CBR wil aanvullende informatie. Verslag is aangepast omdat het CBR dat vroeg. Nu: geschikt met termijnbeperking van 3 jaar. Correcte procedure??

michel|25.03.12|18:42

hallo

laat het cbr maar aan iedereen die een rijbewijs heeft een adhd dan hebben we gelijk 80% minder auto’s op de weg.
ik rij al 15 jaar schadeloos prive en voor de zaak daar naast ben ik heikraanmachinist,
met een kraan van 80 ton mag ik bij u door de woonwijk met 24m hoogte ja dat mag.
heb nooit een keuring gehad maar nu ik mijn vaarbewijs aanvraag voor pleziervaart,
krijg ik hem waarschijnlijk niet want dat is niet vertrouwt en nu komt ook mijn rijbewijs tersprake

vrg:m

Chantal|06.04.12|17:03

Ook ik ben in september 2011 gediagnosticeerd met PPD-NOS en moest de medische molen in van het CBR. Ik gebruik geen medicatie en het alleen Sociale vaardigheidstraing voor mensen met ASS. Via de mediche molen van het CBR heb ik een termijnbeperking van 1 jaar gekregen. Daarna moet ik weer opnieuw gekeurd vorden via de medische molen van het CBR. Ik ben ook via een rijtest van handgeschakeld naar automaat gegaan. Ik vind het dikke onzin dat ik steeds weer gekeurd moet worden door het CBR.

Peter|21.04.12|00:28

Ik hoop dat er meer mensen zijn die dan een procedure tegen Wettstein en Peterse willen voeren mochten zij echt zo snel met een diagnose komen. Ook is het geen onafhankelijk onderzoek meer aangezien het niet mogelijk is om door iemand anders dan Wettstein en Peterse expertise te laten keuren. Hieronder nog een artikel waaruit blijkt dat Wettstein en Peterse expertise en het CBR eigenlijk gewoon bij elkaar horen en dat er simpelweg geen onafhankelijk onderzoek plaats vind.

Peter|21.04.12|00:33

Heb zelf ook adhd is gediagnosticeerd op 19de. Ben nu 30 en vind het tijd worden voor een rijbewijs. Ik vind mijzelf rustig genoeg en gebruik geen medicatie meer. Mijn medicatie is sporten en gezond eten iedere dag!Rook in het weekend wel 1 gram wiet en dat heb ik ook aangegeven.Drink verder nauwelijks alcohol en zal zeker nooit achter het stuur zitten onder invloed aangezien ik van dichtbij heb meegemaakt hoe een hele familie (kennissen) in 1x was weggevaagd in het verkeer door 1 dronkenlap.

Peter|21.04.12|00:42

Raar dat ik mijn hele verhaal niet heb kunnen posten en nu staat het in verkeerde volgorde en mist nog wat , maar wordt aangegeven dat het dubbelpost is terwijl het er niet staat. Hopelijk is het wel te begrijpen voor iedereen. En iedereen succes en hopelijk kunnen wij met een hele grote groep een vuist gaan maken want deze gang van zaken kan en mag niet zo doorgaan !

Henk Willemsen|21.04.12|09:16

Ben al 37 jaar rij-instructeur bij Defensie en heb heel wat ADHD ers opgeleid.
Nooit enig probleem gehad met ADHD cursisten,krijgen bij Defensie na het behalen van het militaire rijbewijs dan ook zonder uitzondering toestemming het rijbewijs over te schrijven naar het burger rijbewijs.
Snap dan ook niet waarom het CBR deze mensen blijft achtervolgen met keuringen.

Chrisis|10.05.12|18:42

Het opnieuw aanvragen+een testje is geen probleem, de kosten zijn echter belachelijk. Ik rij zo’n beetje elke dag en heb in die 2 jaar dat ik een rijbewijs heb ng nooit een boete gehad voor te hard rijden. Ook heb ik nooit een ongeluk gehad of veroorzaakt. Ik hoop dan ook dat ze kijken naar mijn geschiedenis m.b.t auto rijden, want van deze kosten en gedoe word ik bepaald niet gelukkig, en dan druk ik mezelf zwakjes uit. Zonder medicatie ben ik een ramp op de weg, met een ‘heer in het verkeer’.

peter|01.06.12|18:17

adhd toen ik 36 was..een maand die pillen geslikt en beviel niet,ben er mee gestopt.moes me rijbewijs verlengen 319 euro betalen.kreeg hem voor 1 jaar.want ze zeggen nu,
je bent vatbaar voor alcohol en drugs mooi verhaal.binnen kort mag ik weer 330 betalen.70 keuren 22 euro verklaring en 44 euro rijbewijs.(zit op de vrachtwagen)als het goed is krijg ik hem nu voor 2 jaar en dan voor 3 jaar en dan voor 5 jaar.nou eerst zien dan geloven.heel fijn dat cbr.en je kan er niks tegen doen.

Wilma|03.06.12|13:49

Mijn zoon heeft ADHD en eindelijk sinds mei 2012 zijn rijbewijs gehaald.
Eerst 2x getest door het CBR die test sloeg nergens op,
Het is schandalig dat hij om de 3 jaar getest moet worden Gewoonweg geldklopperij,kost maar €225,00 een machtiging zouden ze moeten krijgen,dat niet hun voor de kosten op moeten draaien….
Mijn zoon heeft medicatie en rijd gewoon perfect.
Hebben ze al geen stempel….
Hier moet echt wat aangedaan worden.

Wilma|14.06.12|10:28

Mijn zoon heeft ADHD en nu zijn rijbewijs gehaald
Er voor is hij 2x getest door het CBR de eerste test was kwijt geraakt na telefonisch gesprek te hebben gehad werd gezegd de test kan ook telefonisch ( belachelijk ) zo’n test sla echt nergens op.
Om de 3 jaar opnieuw testen,geld klopperij want zo’n test kost maar €225,00
Stichting Balans daar ben ik het mee eens…..
Hun leven lang hebben ze al een stempel,
Hier moet echt wat aangedaan worden.

Anton|23.06.12|17:36

Een aantal jaren geleden is bij mij de diagnose ADHD gesteld. Plotseling, na tientallen jaren, schijn ik volgens het CBR een groot gevaar op de weg te zijn (ik heb al jaren mijn maximale no-claim en heb in heel mijn leven drie verkeersboetes gekregen). Nu moet ik ieder jaar tegen hoge kosten medisch gekeurd worden, een psychiatrisch onderzoek ondergaan en een rijtest afleggen om mijn rijbewijs C te behouden.

Waarom worden mensen met ADHD als “untermenschen” behandeld?

Roel Jacobs|30.10.12|23:06

Hoi lieve arme medeslachtoffers, ik heb sinds een jaar of zes mijn rijbewijs en heb nu in totaal al drie keuringen, drie rijtesten, drie bezoeken onafhankelijke huisartsen, drie eigen verklaringen, drie rijbewijsverlengingen moeten bekostigen terwijl ik me dus pas zes jaar op de weg begeef. Ik snap de hele gedachtengang achter deze maffiapraktijken niet.

Roel Jacobs|30.10.12|23:11

Ik ben het werkelijk kotsbeu om door een stel idioten verplicht te worden me te laten “onderzoeken” (zoals meerdere slachtoffers al melden, een gesprek van een kwartier waarvan de relevantie omtrent rijgeschiktheid volledig ontbreekt!!!) terwijl ik al onderzocht ben!!! Verwachten ze nou echt dat de situatie veranderd is na drie jaar, adhd heb je voor het leven dus over drie jaar heb ik nog steeds adhd en ben ik nog steeds dezelfde jongen die jullie al (meerdere malen!!!) “gekeurd” hebben.

Herman Brinkman|28.05.13|18:48

Geachte lezer(s), Het kan nog veel gekker, hierbij mijn verhaal. Ik ben recentelijk 70 jaar geworden en heb mij 2 maanden voor afloopdatum rijbewijs gemeld bij een keuringsarts. Alles prima en wij zitten nog wat na te kleppen. De keuringsarts vindt mij nog erg vitaal en ik maak daarop de opmerking “mijn vrouw heeft wel eens gezegd dat het niet ondenkbaar is dat ik ADHD heb”. Ze werkt in het onderwijs, vandaar haar opmerking. Dit is in het keuringsrapport beland en…… hebben wij de poppen aan het

Herman Brinkman|28.05.13|18:50

danswn. De stukken kwamen terug van het CBR en er werd nadere informatie opgevraagd. Mijn keuringsarts heeft nog getracht om deze kwestie in het juiste perspectief te plaatsen, maar dit mocht niet meer baten. Het CBR heeft bloed geroken, en nader onderzoek is gewenst! Ik rijd nu 52 jaar auto, heb al jaren de maximale korting op mijn verzekering en meer dat tweemiljoen km. achter mijn kiezen, maar helaas, daar hebben wij bij het CBR géén boodschap aan. Ik heb een eigen bedrijf en rijd,

Herman Brinkman|28.05.13|18:50

in afwachting op nader psychiatrisch onderzoek, zonder geldig rijbewijs want ik moet mijn eten verdienen en mijn cliënten bedienen. Ik heb het gevoel dat ik mee doe in een uitzending van bananensplit. Het is echt te triest voor woorden. Ik heb nog telefonisch getracht om de Gestapo (lees CBR) op andere gedachten te brengen of de keuringsdatum te vervroegen, maar het is de overheid, dus verspilde moeite. De machtspositie van deze instellingen is om te walgen.

Herman Brinkman|28.05.13|18:51

Ik hoop oprecht dat hier in de toekomst iets aan gedaan wordt. Een positief punt, mijn verzekeraar (Van Kampen Assuradeuren (VKG) in Hoorn, begrijpt de situatie en houd de verzekeringsdekking in stand! En nu maar hopen dat ik de komende weken niet in een politiefuik terecht kom;-} Overheid, DOE HIER IETS AAN!!!

Herman Brinkman|28.05.13|18:57

En…… chapeau voor mijn verzekeraar!

J Z|25.01.19|10:48

Rij al 33 jaar ADHD erkent sinds 7 jaar. Medicijnlijst komt bij het CBR ( het smerigste tuig )ben nu al 3x in gevecht geweest met CBR. De laatste x duurde het 8 maanden , 8 maanden zonder rijbewijs. Het CBR presteerde het om elke x pas na 4 weken te reageren. Klacht op klacht ingediend maar het lijkt wel of je in een slechte film terecht komt . Wat een waanzin, heb geweigerd om naar een voor mij onbekende psych te gaan, Gooide het op onrechtmatig om door een psych die niet mijn keuze was 1 van 2

J Z|25.01.19|10:57

Onderzocht te worden. Het CBR is een instituut die voornamelijk bezig is zich zelf in stand te houden. Gedekt door de wet en dan voornamelijk regels die door het CBR geïnterpreteerd worden zoals zij willen. Ik mis een poot sinds een paar jaar, heb een automaat in de auto en verder mankeer ik niets aan mijn hersenen. Het CBR behandeld ADHD’rs als zwakzinnigen. Een advocaat durft ze niet eens aan te pakken, ze zijn gewoon onaantastbaar. Ik blijf vechten met dat vuilnis, elke 2 jaar weer ):

Frans Stekelenburg|05.08.23|17:52

Belachelijk dat dit anno 2023 nog steeds niet van tafel is!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.