kilometerheffing, Tweede Kamer

Pleidooi voor Benelux-wegbeprijzing

BRUSSEL – Nu het Nederlandse plan voor wegbeprijzing weer op losse schroeven staat, gaan er stemmen op voor een Benelux-systeem dat ook in België en Luxemburg functioneert.

Secretaris-generaal Jan van Laarhoven van de Benelux-samenwerkingsorganisatie heeft dat dinsdag gezegd bij de presentatie van zijn het jaarplan. De Belgische gewesten en Luxemburg werken zelf ook aan eigen systemen voor kilometerheffing.

Vlaanderen denkt aan een systeem dat lijkt op de Nederlandse opzet. Maar de Belgische deelstaat Wallonië wil zo snel mogelijk een vignet verplichten: elke automobilist die door Wallonië rijdt, moet dan tevoren een vignet kopen.

“Het zou toch een beetje vreemd zijn als we op een relatief klein gebied veel verschillende systemen zouden hebben”, aldus Van Laarhoven. “Politiek gaan wij er als organisatie niet over, maar het is onze job om samenwerking te stimuleren.”

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) had eerder een plan gepresenteerd voor kilometerheffing, maar daarvoor blijkt na de ommedraai van het CDA in de Tweede Kamer voorlopig geen steun meer te zijn.

“Tot dusver wisselden de topambtenaren van de landen hier wel informatie uit over hun plannen, maar daar bleef het bij. Nu is er een kans voor echte samenwerking”, vindt Van Laarhoven.

De Benelux is het samenwerkingsverband van België, Nederland en Luxemburg. De organisatie is de voorloper van de huidige Europese Unie. De instelling, die is gevestigd in Brussel, is recent nieuw leven ingeblazen met een aangepast verdrag.

(ANP)

Lees alles over de kilometerheffing.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pleidooi voor Benelux-wegbeprijzing | RijschoolPro
kilometerheffing, Tweede Kamer

Pleidooi voor Benelux-wegbeprijzing

BRUSSEL – Nu het Nederlandse plan voor wegbeprijzing weer op losse schroeven staat, gaan er stemmen op voor een Benelux-systeem dat ook in België en Luxemburg functioneert.

Secretaris-generaal Jan van Laarhoven van de Benelux-samenwerkingsorganisatie heeft dat dinsdag gezegd bij de presentatie van zijn het jaarplan. De Belgische gewesten en Luxemburg werken zelf ook aan eigen systemen voor kilometerheffing.

Vlaanderen denkt aan een systeem dat lijkt op de Nederlandse opzet. Maar de Belgische deelstaat Wallonië wil zo snel mogelijk een vignet verplichten: elke automobilist die door Wallonië rijdt, moet dan tevoren een vignet kopen.

“Het zou toch een beetje vreemd zijn als we op een relatief klein gebied veel verschillende systemen zouden hebben”, aldus Van Laarhoven. “Politiek gaan wij er als organisatie niet over, maar het is onze job om samenwerking te stimuleren.”

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) had eerder een plan gepresenteerd voor kilometerheffing, maar daarvoor blijkt na de ommedraai van het CDA in de Tweede Kamer voorlopig geen steun meer te zijn.

“Tot dusver wisselden de topambtenaren van de landen hier wel informatie uit over hun plannen, maar daar bleef het bij. Nu is er een kans voor echte samenwerking”, vindt Van Laarhoven.

De Benelux is het samenwerkingsverband van België, Nederland en Luxemburg. De organisatie is de voorloper van de huidige Europese Unie. De instelling, die is gevestigd in Brussel, is recent nieuw leven ingeblazen met een aangepast verdrag.

(ANP)

Lees alles over de kilometerheffing.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.