Balkenende

Balkenende, kilometerheffing en onzalige proefballonnetjes

CDA-partijleider Balkenende denkt wel erg simpel als hij verwacht dat het nieuwe plan van de Christen-Democraten voor de kilometerheffing werkt. Hij opperde donderdag in het ANWB-lijsttrekkersdebat om maar gewoon alle kilometers te registeren en op 31 december af te rekenen. Dat we daar nou niet eerder op zijn gekomen. Toch?

Nee JP, natuurlijk is daar eerder over nagedacht. Dan zijn inderdaad al die kastjes overbodig. Lekker makkelijk bovendien. Maar dit onzalige plan is al helemaal onuitvoerbaar. Het is niet alleen erg fraudegevoelig, maar ook nog eens zeer oneerlijk.

Zo moet er over alle kilometers belasting worden betaald. Dat geldt dan natuurlijk ook voor kilometers die in het buitenland gereden worden. Dus de automobilist die over de Franse tolwegen rijdt, Franse accijnzen aan de pomp betaalt, de lucht van Frankrijk vervuilt en ook de Franse wegen beschadigt, van hem wil dan de Nederlandse overheid ook nog een graantje meepikken.

Bovendien is het erg fraudegevoelig. Immers, een boordcomputer en kilometerteller zijn relatief eenvoudig terug te draaien. Veel mensen zullen die verleiding niet kunnen weerstaan. Dat heeft ook nog eens rampzalige gevolgen voor de tweedehandsmarkt. Immers, nu nemen veel mensen de moeite niet om de teller terug te draaien voor de apk. Dat is het bestaansrecht van de Nationale Auto Pas. Dat vignet heeft dan straks ook geen toegevoegde waarde meer en zijn we op dat terrein ook weer terug bij af.

Als de overheid écht het fileprobleem in de spits op wil lossen, dan kan ze beter alle tijd en moeite steken in volwaardig openbaar vervoer en de automobilist met rust laten. Want zolang het openbaar vervoer door de zeer slechte kwaliteit geen alternatief is, blijven de files staan. En zolang de overheid alleen maar dit soort onzalige proefballonnetjes tot volwaardige plannen uitwerkt, staan we allemaal stil. Of gaat het de overheid tóch om de extra centen?

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Balkenende, kilometerheffing en onzalige proefballonnetjes | RijschoolPro
Balkenende

Balkenende, kilometerheffing en onzalige proefballonnetjes

CDA-partijleider Balkenende denkt wel erg simpel als hij verwacht dat het nieuwe plan van de Christen-Democraten voor de kilometerheffing werkt. Hij opperde donderdag in het ANWB-lijsttrekkersdebat om maar gewoon alle kilometers te registeren en op 31 december af te rekenen. Dat we daar nou niet eerder op zijn gekomen. Toch?

Nee JP, natuurlijk is daar eerder over nagedacht. Dan zijn inderdaad al die kastjes overbodig. Lekker makkelijk bovendien. Maar dit onzalige plan is al helemaal onuitvoerbaar. Het is niet alleen erg fraudegevoelig, maar ook nog eens zeer oneerlijk.

Zo moet er over alle kilometers belasting worden betaald. Dat geldt dan natuurlijk ook voor kilometers die in het buitenland gereden worden. Dus de automobilist die over de Franse tolwegen rijdt, Franse accijnzen aan de pomp betaalt, de lucht van Frankrijk vervuilt en ook de Franse wegen beschadigt, van hem wil dan de Nederlandse overheid ook nog een graantje meepikken.

Bovendien is het erg fraudegevoelig. Immers, een boordcomputer en kilometerteller zijn relatief eenvoudig terug te draaien. Veel mensen zullen die verleiding niet kunnen weerstaan. Dat heeft ook nog eens rampzalige gevolgen voor de tweedehandsmarkt. Immers, nu nemen veel mensen de moeite niet om de teller terug te draaien voor de apk. Dat is het bestaansrecht van de Nationale Auto Pas. Dat vignet heeft dan straks ook geen toegevoegde waarde meer en zijn we op dat terrein ook weer terug bij af.

Als de overheid écht het fileprobleem in de spits op wil lossen, dan kan ze beter alle tijd en moeite steken in volwaardig openbaar vervoer en de automobilist met rust laten. Want zolang het openbaar vervoer door de zeer slechte kwaliteit geen alternatief is, blijven de files staan. En zolang de overheid alleen maar dit soort onzalige proefballonnetjes tot volwaardige plannen uitwerkt, staan we allemaal stil. Of gaat het de overheid tóch om de extra centen?

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.