experiment, bomen, weg, snelheid

Optische illusie leidt tot lagere snelheid van het verkeer

ENGELAND – Door het planten van een rij bomen met afnemende tussenafstand, is de snelheid van het verkeer met enkele kilometers per uur terug te brengen. Dat is de eerste voorlopige conclusie van een experiment in Norfolk, Engeland.

De Norfolk County Council plantte dit voorjaar in totaal 200 bomen met wisselende tussenafstanden op verschillende toegangswegen naar de stad. De tussenafstanden worden steeds kleiner, naarmate men de stad nadert.

Ook experimenteerde men met de ‘lazy diagonal’, waarbij de bomen steeds een beetje dichter bij de weg zijn geplaatst. Zo ontstaat een optische illusie waardoor het lijkt of men sneller gaat rijden. Het blijkt dat de gemiddelde snelheid terug loopt met bijna 5 km/h.

Als het experiment slaagt zou deze methode snelheidsbeperkende maatregelen als drempels kunnen vervangen, zo is de gedachte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.