speekseltest, drugs, verkeer, auto, automobilist

Frans onderzoek: ‘Drugstest in verkeer blijkt onbetrouwbaar’

speekseltest, drugs, verkeer, auto, automobilist

ROTTERDAM – De speekseltest waarmee politie en justitie vanaf 2012 drugsgebruikers achter het stuur willen betrappen is onbetrouwbaar. Deskundigen waarschuwen voor de grote foutmarges van de speekseltesten, zo schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag.

De testen hebben volgens de producenten een betrouwbaarheid van 95 procent, in de praktijk blijkt de foutmarge vaak veel groter, zegt wetenschappelijk medewerker Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut.

Onderzoek

Onderzoek door de Franse Académie Nationale de Pharmacie toont aan dat zelfs in 16 procent van de gevallen bestuurders ten onrechte positief testen op drugsgebruik. In 19 procent van de gevallen wordt drugsgebruik juist niet aangetoond.

Justitie bestrijdt de kritiek en zegt zich te baseren op Europees onderzoek, dat uitwijst dat de speekseltesters voldoende betrouwbaar zijn. Justitie benadrukt dat het feitelijk drugsgebruik pas in tweede instantie op basis van bloedonderzoek wordt vastgesteld. De speekseltester dient uitsluitend als selectiemiddel.

Cannabis

Vooral cannabisgebruikers zouden nodeloos de dupe worden van de test. De speekseltest toont drugsgebruik aan, maar niet het moment waarop. Indien ’s avonds een joint gerookt wordt, zou een drugstest de volgende dag positief uitvallen waarop de bestuurder mee moet naar het bureau voor een bloedtest.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Frans onderzoek: ‘Drugstest in verkeer blijkt onbetrouwbaar’”

Niet van belang|31.08.11|23:02

Onzin door het Trimbos en in dit artikel. THC als werkzame stof in Cannabis etc. is na ongeveer een uur of 6 niet meer aan te tonen in speeksel. ’s avonds een jointje levert geen probleem op. Zo langzamerhand lijkt van der gouwe wel de grote voorvechter van vrij drugsgebruik…
Lijkt me toch niet helemaal de bedoeling. Combinatie drank en drugs maakt hoop kapot, ook in het verkeer. Laten we het toejuichen dat er eens iets gedaan wordt. Rijden? Dan gewoon geen shit in je lijf….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.