auto, Google, test, chauffeur

Video: Google test auto’s zonder chauffeur uit op de weg

VERENIGDE STATEN – Ontwikkelaars bij Google experimenteren met auto’s die zich zelfstandig kunnen verplaatsen in het verkeer. Zevental voertuigen zouden 1600 kilometer in het dagelijkse verkeer hebben weten af te leggen zonder dat de chauffeur naar het stuur moest grijpen. Bij 225.000 kilometer was af en toe ingrijpen nodig.

Google heeft zeven ‘zelfrijdende’ auto’s in de VS op het openbare wegennet getest. De auto’s bepalen hun positie ten opzichte van de weg en het overige verkeer met behulp van camera’s, sensoren en lasers. Ook gebruikt de software gedetailleerd kaartmateriaal van Google. De afgelegde routes zijn voor de proeven vastgelegd door ‘normale’ chauffeurs.

Chauffeur

Google benadrukt dat tijdens de proeven te allen tijde een chauffeur achter het stuur van de testvoertuigen zat om eventueel in te grijpen. Op de passagiersstoel nam een software-ontwikkelaar plaats om zo de aanstuursoftware in de gaten te kunnen houden.

Google stelt dat zelfsturende auto’s op termijn het aantal verkeersslachtoffers drastisch kan laten dalen. Volgens schattingen zouden jaarlijks 1,2 miljoen mensen de dood vinden in het verkeer, maar met autonoom opererende voeruigen zou dit mogelijk kunnen halveren. Daarnaast zou het wegennet efficiënter benut kunnen worden.

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Video: Google test auto’s zonder chauffeur uit op de weg”

Jaap|11.10.10|11:00

Nog even en we hebben geen rijbewijs meer nodig. Is dit een bedreiging voor ons mooie beroep?

WJ|11.10.10|12:54

tsja dat zal er met de tijd natuurlijk wel komen. En dat is maar gelukkig ook want we willen toch allemaal graag veilig door het verkeer. niet voor niets is bij 98% van de ongelukken schuld van de mens.
Maarja tegen die tijd maar iets anders verzinnen om te gaan doen :P

Jaap|11.10.10|12:57

Kunnen we altijd nog leren hoe mensen het ding (de GMobiel) aan moeten zetten.

erna|14.10.10|12:07

Ik denk niet dat de branche hier last van krijgt; menselijk ingrijpen blijft altijd noodzakelijk. Dit soort ‘automatisch rijden’ zal bijv. op een snelweg kunnen worden toegepast maar in een woonwijk moet iedereen toch gewoon zelf rijden.
Ik denk dat er meer werk voor jullie komt; je moet de mensen nu ook leren om juist niets te doen en toch alert te blijven en alleen in noodsituaties in te grijpen…lastige klus lijkt mje.

Jaap|14.10.10|12:18

Ema ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Het zal wel even duren voordat de Google auto aan het gezicht van een 10 jarige kan herkennen of ze je heeft gezien of niet. Zoiets als oogcontact in het verkeer is in Europa natuurlijk essentieel. In de USA wat minder omdat daar bijna niemand loopt of fietst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Video: Google test auto’s zonder chauffeur uit op de weg | RijschoolPro
auto, Google, test, chauffeur

Video: Google test auto’s zonder chauffeur uit op de weg

VERENIGDE STATEN – Ontwikkelaars bij Google experimenteren met auto’s die zich zelfstandig kunnen verplaatsen in het verkeer. Zevental voertuigen zouden 1600 kilometer in het dagelijkse verkeer hebben weten af te leggen zonder dat de chauffeur naar het stuur moest grijpen. Bij 225.000 kilometer was af en toe ingrijpen nodig.

Google heeft zeven ‘zelfrijdende’ auto’s in de VS op het openbare wegennet getest. De auto’s bepalen hun positie ten opzichte van de weg en het overige verkeer met behulp van camera’s, sensoren en lasers. Ook gebruikt de software gedetailleerd kaartmateriaal van Google. De afgelegde routes zijn voor de proeven vastgelegd door ‘normale’ chauffeurs.

Chauffeur

Google benadrukt dat tijdens de proeven te allen tijde een chauffeur achter het stuur van de testvoertuigen zat om eventueel in te grijpen. Op de passagiersstoel nam een software-ontwikkelaar plaats om zo de aanstuursoftware in de gaten te kunnen houden.

Google stelt dat zelfsturende auto’s op termijn het aantal verkeersslachtoffers drastisch kan laten dalen. Volgens schattingen zouden jaarlijks 1,2 miljoen mensen de dood vinden in het verkeer, maar met autonoom opererende voeruigen zou dit mogelijk kunnen halveren. Daarnaast zou het wegennet efficiënter benut kunnen worden.

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Video: Google test auto’s zonder chauffeur uit op de weg”

Jaap|11.10.10|11:00

Nog even en we hebben geen rijbewijs meer nodig. Is dit een bedreiging voor ons mooie beroep?

WJ|11.10.10|12:54

tsja dat zal er met de tijd natuurlijk wel komen. En dat is maar gelukkig ook want we willen toch allemaal graag veilig door het verkeer. niet voor niets is bij 98% van de ongelukken schuld van de mens.
Maarja tegen die tijd maar iets anders verzinnen om te gaan doen :P

Jaap|11.10.10|12:57

Kunnen we altijd nog leren hoe mensen het ding (de GMobiel) aan moeten zetten.

erna|14.10.10|12:07

Ik denk niet dat de branche hier last van krijgt; menselijk ingrijpen blijft altijd noodzakelijk. Dit soort ‘automatisch rijden’ zal bijv. op een snelweg kunnen worden toegepast maar in een woonwijk moet iedereen toch gewoon zelf rijden.
Ik denk dat er meer werk voor jullie komt; je moet de mensen nu ook leren om juist niets te doen en toch alert te blijven en alleen in noodsituaties in te grijpen…lastige klus lijkt mje.

Jaap|14.10.10|12:18

Ema ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Het zal wel even duren voordat de Google auto aan het gezicht van een 10 jarige kan herkennen of ze je heeft gezien of niet. Zoiets als oogcontact in het verkeer is in Europa natuurlijk essentieel. In de USA wat minder omdat daar bijna niemand loopt of fietst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.