rijbewijs, puntensysteem

Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’

DEN HAAG –  Het openbaar ministerie wil het systeem waarbij het rijbewijs wordt afgenomen waneer er te veel verkeersovertredingen zijn begaan voor iedere automobilist invoeren. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk advies van het openbaar ministerie, dat in bezit is van de Telegraaf.

Het advies is gericht aan de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Rijbewijs

Wie straks twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt voor rijden met alcohol op, bumperkleven of te hard rijden, raakt minimaal zes maanden zijn rijbewijs kwijt. Maar die straftijd kan ook oplopen tot een heel of zelfs anderhalf jaar.

Het rijbewijs moet volgens het advies de vorm aannemen van een vergunning: bij intrekking hoeft er geen rechter meer aan te pas te komen.

Strafpunten

Te veel punten betekent automatisch: rijbewijs kwijt. Wie over de schreef gaat, met alcoholmisbruik of asociaal rijgedrag, zal naast het incasseren van strafpunten eerst moeten aantonen dat hij zijn rijvaardigheid niet is verloren.

Het opnieuw aantonen van de rijvaardigheid kan via rijopdrachten of cursussen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’”

AZR|01.04.11|15:38

2x in vijf jaar te hard rijden en dan een half jaar rijbewijs kwijt? Omstandigheden genoeg te bedenken waarbij dit erg overdreven is…bij alcohol, bumperkleven en aso gedrag prima en is een half jaar niet genoeg m.i.

Pim Brussee|18.04.11|15:40

Direct invoeren wat mij betreft.

karin|10.07.12|08:20

is het waar, dat als je voor je 18de je rijbewijs haalt het punten systeen niet 5 maar 7 jaar duurt?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’ | RijschoolPro
rijbewijs, puntensysteem

Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’

DEN HAAG –  Het openbaar ministerie wil het systeem waarbij het rijbewijs wordt afgenomen waneer er te veel verkeersovertredingen zijn begaan voor iedere automobilist invoeren. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk advies van het openbaar ministerie, dat in bezit is van de Telegraaf.

Het advies is gericht aan de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Rijbewijs

Wie straks twee keer binnen vijf jaar wordt gepakt voor rijden met alcohol op, bumperkleven of te hard rijden, raakt minimaal zes maanden zijn rijbewijs kwijt. Maar die straftijd kan ook oplopen tot een heel of zelfs anderhalf jaar.

Het rijbewijs moet volgens het advies de vorm aannemen van een vergunning: bij intrekking hoeft er geen rechter meer aan te pas te komen.

Strafpunten

Te veel punten betekent automatisch: rijbewijs kwijt. Wie over de schreef gaat, met alcoholmisbruik of asociaal rijgedrag, zal naast het incasseren van strafpunten eerst moeten aantonen dat hij zijn rijvaardigheid niet is verloren.

Het opnieuw aantonen van de rijvaardigheid kan via rijopdrachten of cursussen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’”

AZR|01.04.11|15:38

2x in vijf jaar te hard rijden en dan een half jaar rijbewijs kwijt? Omstandigheden genoeg te bedenken waarbij dit erg overdreven is…bij alcohol, bumperkleven en aso gedrag prima en is een half jaar niet genoeg m.i.

Pim Brussee|18.04.11|15:40

Direct invoeren wat mij betreft.

karin|10.07.12|08:20

is het waar, dat als je voor je 18de je rijbewijs haalt het punten systeen niet 5 maar 7 jaar duurt?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.