verlichting, snelweg

Aantal dodelijke ongevallen daalt fors met goede verlichting

verlichting, snelweg

Het aantal dodelijke verkeersongevallen kan door een goede openbare verlichting met vele tientallen procenten dalen. In Noorwegen daalde dat cijfer op sommige wegen zelfs met bijna 90. Dat blijkt uit de nieuwe Factsheet ‘Openbare verlichting’ van de SWOV.

Op voorheen onverlichte wegen daalt het aantal ongevallen spectaculair als verlichting wordt aangebracht. Dat geldt vooral het landelijk gebied. Dodelijke ongevallen verminderen daar tot -87%, ongevallen met gewonden met 26% en ongevallen met blikschade met 27%.

Blikschade

Maar ook binnen de bebouwde kom valt winst te behalen. Ongevallen met alleen blikschade op kruispunten verminderen in zowel landelijke als stedelijke gebieden met zo’n 30% als verlichting wordt aangebracht. Volgens de Noorse onderzoekers is het verlichten van wegen die voorheen onverlicht waren op de meeste wegen (uitgezonderd de autosnelweg) kosteneffectief vanaf een verkeersintensiteit van 15.000 voertuigen per dag of hoger.

Onderzoek naar het dimmen van bestaande verlichting levert wisselende conclusies op. Nederlands onderzoek uit 1998 meldt dat onder gunstige omstandigheden (lage verkeersintensiteit, droog weer) zonder problemen een veel lager lichtniveau gehanteerd kan worden, namelijk 20% van het normale niveau.

Een internationale analyse wijst echter uit dat een halvering van het verlichtingsniveau gepaard gaat met een toename van ongeveer 17% aan letselongevallen en 27% aan ongevallen met alleen blikschade, zo meldt Verkeersnet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Aantal dodelijke ongevallen daalt fors met goede verlichting”

Stephan|12.07.11|09:58

Moet kunnen toch! Maar dan wel iets op zonne-energie!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.