flitspaal, te hard rijden

Te hard rijden nog steeds grootste ergernis in buurt

PRESSLINK foto. Foto en bijschrift vallen buiten verantwoordelijkheid van de Algemene Nieuwsdienst van het ANP. Foto is vrij van rechten en mag alleen redactioneel gebruikt worden in de context van het bijschrift. ANP PRESSLINK CAPITAL PHOTOS

Te hard rijden is nog steeds de grootste ergernis van mensen op het platteland en in de stad. Drie op de tien inwoners storen zich hieraan. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Parkeeroverlast staat in de lijst met buurtproblemen op de derde plaats en is voor een kwart van de bevolking een vaak voorkomend probleem. Geluidsoverlast door verkeer staat op een zevende plek, en agressief verkeersgedrag op nummer negen.

Problemen

Hiervan ondervinden 14 respectievelijk 12 procent van de inwoners vaak hinder. 3 procent van de bevolking geeft aan overlast te hebben van stank van het verkeer. De overige buurtproblemen in de problemen-top 10 hebben niet met verkeer te maken.

De verkeersoverlast blijft hoog, maar is sinds 2005 niet toegenomen. Het aantal personenauto’s, bedrijfsvoertuigen, motoren en bromfietsen in Nederland is echter in de afgelopen jaren wel flink toegenomen.

Agressie in verkeer

Van alle leeftijdscategorieën ervaart de bevolkingsgroep van 25 tot 44 jaar de meeste overlast van te hard rijden, foutparkeerders en agressie in het verkeer. Geluidsoverlast door verkeer is bron van ergernis voor alle leeftijdscategorieën, al ergeren de mensen ouder dan 25 jaar zich daaraan meer dan de jongeren.

Te hard rijden komt zowel voor in de stad als op het platteland. De overige verkeersproblemen zijn echter het grootst in de steden, Daar is de verkeersintensiteit ook groter, zo meldt Verkeersnet.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.