boete, politie

Hoogte verkeersboetes volgend jaar ‘buiten alle proporties’

De hoogte van verkeersboetes gaat fors omhoog volgend jaar. De bedragen die verkeersovertreders volgend jaar gaan betalen voor hun rijgedrag, zijn definitief vastgesteld. Sommige bedragen zijn ‘buiten alle proporties’, zo vindt zelfs de politie.

Een paar voorbeelden: Voetganger op zebrapad niet voor laten gaan: gaat van 180 naar 340 euro. Onnodig claxoneren gaat van 180 naar 350 euro. Ten onrechte parkeren op een invalidenparkeerplaats: gaat van 180 euro naar 340. En bellen in de auto stijgt van 180 euro naar 220 euro, zo meldt RTL Nieuws.

Boete winkeldiefstal

De Nederlandse Politiebond zegt dat agenten op straat zulke hoge boetes niet meer kunnen uitleggen en niet willen uitschrijven. Zo kost een winkeldiefstal gemiddeld 180-200 euro. Een Kamermeerderheid vindt nu dat minister Opstelten van Justitie met de bonden moet gaan praten, om problemen te voorkomen.

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat de politie tot nu toe in 2011 een miljoen minder boetes heeft uitgeschreven. Een verklaring daarvoor is het verdwijnen van de bonnenquota, maar ook de onvrede over de hoogte van de boetes zou kunnen meespelen.

hoogte verkeersboete

Auteur: Bart Pals

15 reacties op “Hoogte verkeersboetes volgend jaar ‘buiten alle proporties’”

RMO Noord-Limburg|25.11.11|13:15

De boetes gaan fors omhoog. Dat betekent dat een aantal mensen daar wel rekening mee gaan houden. Notoire verkeersovertreders zullen wellicht niet onder de indruk zijn. Het zou mooi zijn als de politie op de zaken die fors omhoog gaan ook een meer zou controleren en dat we elkaar erop aanspreken als we mensen op een zebra zien parkeren, mensen niet voor laten gaan op de zebra of parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. De meldpunten ‘agressief verkeersgedrag’ moeten bekender worden.

Ellen|25.11.11|13:55

Jammer dat ze ’t niet handfree bellen niet zo duur hebben gemaakt. Wordt veel te vaak nog gedaan. Als iemand vreemd rijgedrag vertoont is het meestal omdat ze aan ’t bellen zijn :( En wat maakt ’t uit als die boetes zo hoog zijn. Als je je aan de regels houdt, krijg je ze toch niet??? :)

Bert de Weerd|25.11.11|17:44

Ik kan me er ook wel in vnden>
Nu de boete op winkeldiefstal nog verhogen!

Sabor|26.11.11|21:26

Hey, wat word eigenlijk de boete zonder licht rijden op de fiets. Word deze ook verdubbeld, dan is de schatkist zo gevuld. Want ik denk dat 7 van de 10 fietsers zonder licht rijden. Begin eerst eens bij de basis?????

corrytjuh|28.11.11|23:55

Mogen wij dan ook de politie die op de fiets in het donker zonder licht rijdt bekeuren? En die politieauto met 1 dimlicht enz enz…

Clemens Meerts|01.12.11|12:55

Agenten moeten eens ophouden met discrimineren. De ene keer een waarschuwing, de andere keer een bon. Er is geen enkel beleid bij de politie op het schrijven van bonnen. Waarom in de rest van het land wel, maar in Amsterdam (doorgaans) geen boete als je door rood loopt? Als de politie eerlijk gaat handhaven, zouden de bonnen van mij eigenlijk flink omhoog mogen, omdat veel overtreders hardleers zijn, ware het niet dat onderzoek uitwijst dat het nauwelijks effect heeft op de verkeersveiligheid.

y. van ark|01.12.11|16:11

Dit werkt wel hoor.
Was van de zomer in Hong Kong.
Overal hangen bordjes met:
Peuk op straat gooien is een boete van $ 1500,- ! ! ! ! !
Gevolg: Geen peuk of rommeltje te vinden op de straten van deze miljoenen stad.
Mentaliteit is natuurlijk heel anders in die landen en daar zouden wij nog veel van kunnen leren.

Pim Brussee|05.12.11|11:30

Laat ze de tarieven van de UK maar gaan hanteren. Daar worden overtredingen die direct gevaar opleveren zwaar beboet. En dat heeft zin!!!

Pim Brussee|05.12.11|11:59

Gewoon te tarieven zoals in de UK hanteren, deze zijn erg hoog maar dan ook alleen voor overtredingen die andere weggebruikers in gevaar brengen.

John|06.12.11|01:18

Laat ze nu eerst de pakkans maar eens verhogen. En daarnaast veel eerder het rijbewijs afnemen. Neemt men het rijbewijs af dan mag men opnieuw gaan lessen en examen doen. Dat dan elke keer als het rijbewijs wordt ingenomen met een maximum van 3 maal. Dat slappe gedoe van nu moet maar eens een keer stoppen. Iemand blaast een promilage waar je u tegen zegt maar mag zijn rijbewijs houden omdat hij anders zijn baan kwijt is.

Vincent|14.12.11|13:13

Oh joh, 5 grove overtredingen of misdrijven en je hoeft er maar 3 te betalen. Gewoon even onderhandelen met de agent te plaatse.
En wat als je een voetganger te laat ziet?, vol in de ankers?? Ik weet niet of het de verkeersveiligheid bevorderd hoor?!

Vincent|14.12.11|13:16

Wanneer gaan ze een keer in woonwijken controleren (daar spelen ten slotte kinderen en kan het ook echt niet) i.p.v. boetes uitdelen voor 5 km te hard op de ringweg of autosnelweg. Met 120 of 130 km per uur ben je toch dood….

bert|14.12.11|20:40

Zo te zien heeft justitie het idee dat door rood rijden véél minder gevaarlijk is dan onnodig je claxon gebruiken. Tenminste Spee zeverde altijd dat de hoogtes van de boetes afhingen van de gevaarzetting.
Of is dit gewoon ordinair geld jatten wat legaal gemaakt is.

Vincent|15.12.11|08:35

Ja precies, het is legaal stelen!

Jelle Olsman|02.10.12|20:04

Reactie voor corrythuh Je hebt bijzondere rechten hier in Nederland! Als je Iemand op heterdaad betrapt op het plegen van een strafbaar feit (rijden zonder licht!!), mag je de persoon (politieagent) AANHOUDEN! Je mag daarbij dwang (vasthouden, op de grond drukken) gebruiken! Je moet de verdachte ONVERWIJLD overdragen aan de politie (zijn collega in de politieauto) of overbrengen naar het dichtsbijzijnde politiebureau. Je mag de pollitieauto of de fiets INBESLAGNEMEN. Nou, kansen genoeg toch?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Hoogte verkeersboetes volgend jaar ‘buiten alle proporties’ | RijschoolPro
boete, politie

Hoogte verkeersboetes volgend jaar ‘buiten alle proporties’

De hoogte van verkeersboetes gaat fors omhoog volgend jaar. De bedragen die verkeersovertreders volgend jaar gaan betalen voor hun rijgedrag, zijn definitief vastgesteld. Sommige bedragen zijn ‘buiten alle proporties’, zo vindt zelfs de politie.

Een paar voorbeelden: Voetganger op zebrapad niet voor laten gaan: gaat van 180 naar 340 euro. Onnodig claxoneren gaat van 180 naar 350 euro. Ten onrechte parkeren op een invalidenparkeerplaats: gaat van 180 euro naar 340. En bellen in de auto stijgt van 180 euro naar 220 euro, zo meldt RTL Nieuws.

Boete winkeldiefstal

De Nederlandse Politiebond zegt dat agenten op straat zulke hoge boetes niet meer kunnen uitleggen en niet willen uitschrijven. Zo kost een winkeldiefstal gemiddeld 180-200 euro. Een Kamermeerderheid vindt nu dat minister Opstelten van Justitie met de bonden moet gaan praten, om problemen te voorkomen.

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat de politie tot nu toe in 2011 een miljoen minder boetes heeft uitgeschreven. Een verklaring daarvoor is het verdwijnen van de bonnenquota, maar ook de onvrede over de hoogte van de boetes zou kunnen meespelen.

hoogte verkeersboete

Auteur: Bart Pals

15 reacties op “Hoogte verkeersboetes volgend jaar ‘buiten alle proporties’”

RMO Noord-Limburg|25.11.11|13:15

De boetes gaan fors omhoog. Dat betekent dat een aantal mensen daar wel rekening mee gaan houden. Notoire verkeersovertreders zullen wellicht niet onder de indruk zijn. Het zou mooi zijn als de politie op de zaken die fors omhoog gaan ook een meer zou controleren en dat we elkaar erop aanspreken als we mensen op een zebra zien parkeren, mensen niet voor laten gaan op de zebra of parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats. De meldpunten ‘agressief verkeersgedrag’ moeten bekender worden.

Ellen|25.11.11|13:55

Jammer dat ze ’t niet handfree bellen niet zo duur hebben gemaakt. Wordt veel te vaak nog gedaan. Als iemand vreemd rijgedrag vertoont is het meestal omdat ze aan ’t bellen zijn :( En wat maakt ’t uit als die boetes zo hoog zijn. Als je je aan de regels houdt, krijg je ze toch niet??? :)

Bert de Weerd|25.11.11|17:44

Ik kan me er ook wel in vnden>
Nu de boete op winkeldiefstal nog verhogen!

Sabor|26.11.11|21:26

Hey, wat word eigenlijk de boete zonder licht rijden op de fiets. Word deze ook verdubbeld, dan is de schatkist zo gevuld. Want ik denk dat 7 van de 10 fietsers zonder licht rijden. Begin eerst eens bij de basis?????

corrytjuh|28.11.11|23:55

Mogen wij dan ook de politie die op de fiets in het donker zonder licht rijdt bekeuren? En die politieauto met 1 dimlicht enz enz…

Clemens Meerts|01.12.11|12:55

Agenten moeten eens ophouden met discrimineren. De ene keer een waarschuwing, de andere keer een bon. Er is geen enkel beleid bij de politie op het schrijven van bonnen. Waarom in de rest van het land wel, maar in Amsterdam (doorgaans) geen boete als je door rood loopt? Als de politie eerlijk gaat handhaven, zouden de bonnen van mij eigenlijk flink omhoog mogen, omdat veel overtreders hardleers zijn, ware het niet dat onderzoek uitwijst dat het nauwelijks effect heeft op de verkeersveiligheid.

y. van ark|01.12.11|16:11

Dit werkt wel hoor.
Was van de zomer in Hong Kong.
Overal hangen bordjes met:
Peuk op straat gooien is een boete van $ 1500,- ! ! ! ! !
Gevolg: Geen peuk of rommeltje te vinden op de straten van deze miljoenen stad.
Mentaliteit is natuurlijk heel anders in die landen en daar zouden wij nog veel van kunnen leren.

Pim Brussee|05.12.11|11:30

Laat ze de tarieven van de UK maar gaan hanteren. Daar worden overtredingen die direct gevaar opleveren zwaar beboet. En dat heeft zin!!!

Pim Brussee|05.12.11|11:59

Gewoon te tarieven zoals in de UK hanteren, deze zijn erg hoog maar dan ook alleen voor overtredingen die andere weggebruikers in gevaar brengen.

John|06.12.11|01:18

Laat ze nu eerst de pakkans maar eens verhogen. En daarnaast veel eerder het rijbewijs afnemen. Neemt men het rijbewijs af dan mag men opnieuw gaan lessen en examen doen. Dat dan elke keer als het rijbewijs wordt ingenomen met een maximum van 3 maal. Dat slappe gedoe van nu moet maar eens een keer stoppen. Iemand blaast een promilage waar je u tegen zegt maar mag zijn rijbewijs houden omdat hij anders zijn baan kwijt is.

Vincent|14.12.11|13:13

Oh joh, 5 grove overtredingen of misdrijven en je hoeft er maar 3 te betalen. Gewoon even onderhandelen met de agent te plaatse.
En wat als je een voetganger te laat ziet?, vol in de ankers?? Ik weet niet of het de verkeersveiligheid bevorderd hoor?!

Vincent|14.12.11|13:16

Wanneer gaan ze een keer in woonwijken controleren (daar spelen ten slotte kinderen en kan het ook echt niet) i.p.v. boetes uitdelen voor 5 km te hard op de ringweg of autosnelweg. Met 120 of 130 km per uur ben je toch dood….

bert|14.12.11|20:40

Zo te zien heeft justitie het idee dat door rood rijden véél minder gevaarlijk is dan onnodig je claxon gebruiken. Tenminste Spee zeverde altijd dat de hoogtes van de boetes afhingen van de gevaarzetting.
Of is dit gewoon ordinair geld jatten wat legaal gemaakt is.

Vincent|15.12.11|08:35

Ja precies, het is legaal stelen!

Jelle Olsman|02.10.12|20:04

Reactie voor corrythuh Je hebt bijzondere rechten hier in Nederland! Als je Iemand op heterdaad betrapt op het plegen van een strafbaar feit (rijden zonder licht!!), mag je de persoon (politieagent) AANHOUDEN! Je mag daarbij dwang (vasthouden, op de grond drukken) gebruiken! Je moet de verdachte ONVERWIJLD overdragen aan de politie (zijn collega in de politieauto) of overbrengen naar het dichtsbijzijnde politiebureau. Je mag de pollitieauto of de fiets INBESLAGNEMEN. Nou, kansen genoeg toch?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.