Solar Weekend, drugs, verkeer, jongeren, TeamAlert, Witte Waas, festival

Strengere aanpak drugs in verkeer en keuring bij 75 jaar

Het kabinet gaat streng optreden tegen het rijden onder invloed. Wie binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol raakt zijn rijbewijs kwijt. Na de periode van rijontzegging moet dan opnieuw rijexamen worden gedaan. Vanaf 1 juli 2013 moet dit ook gaan gelden voor rijden onder invloed van drugs.

De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Schultz van Haegen (IenM) en Opstelten (VenJ) ingestemd met een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994.

Puntenrijbewijs

Sinds 1 juni 2011 geldt een puntenrijbewijs voor alcoholovertreders (de recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten). Het streven is om vanaf 1 juli 2013 ook het herhaaldelijk rijden onder invloed van drugs onder de recidiveregeling te brengen.

Drugsgebruik in het verkeer kan straks worden opgespoord door een speekseltest en een daarop volgend bloedonderzoek. Een lijst met veelvoorkomende drugs geeft precies aan boven welke waarden het gebruik gevaar voor het verkeer oplevert. 
Het wetsvoorstel voor de invoering van de speekseltest is in behandeling bij de Tweede Kamer.

Wegenverkeerswet

Met de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 gaat ook de keuringsleeftijd van ouderen met een rijbewijs  omhoog van 70 naar 75 jaar. Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Strengere aanpak drugs in verkeer en keuring bij 75 jaar”

Bastiaan01|17.12.11|16:50

Controle op rijden met (te veel glazen) drank en nu ook drugsgebruik is heel goed. Ik begrijp niet dat er al jaren geleden niet op drugs wordt gecontroleerd! Hoeveel doden en gewonden door drugs? (Oh nee, alles komt door te hard rijden hé, dat was het toch…zucht…)

SLECHT IDEE om keuring van 70 naar 75 te doen, eerder naar omlaag. Of na behalen rijbewijs iedere zoveel jaar (10?) keuren, EN DAN WEL MET EEN BEHOORLIJKE RIJTEST!!! Dit is nu gek genoeg niet het geval!!

vreemd|19.12.11|12:28

van 70 naar 75… Vind de keuring nu al gewoon slecht. Gewoon allemaal een rijtest laten uitvoeren als ze bij de huisarts goedgekeurd worden.
De artsen die de keuringen uitvoeren moeten harder aangepakt worden. Vooral die het goedkoper doen via de ouderen stichtingen. Dit zijn vaak gepensioneerde artsen die vind ik onbevoegd zijn om te keuren!!!
Het CBR moet ook beter beseffen dat iemand met bv Parkinsonisme niet om de drie jaar gekeurd moet worden maar 1 jaar!!!!!

Bastiaan01|19.12.11|14:03

Vorig jaar zet mijn vriendin onze jongste kind in de auto, deur staat open in een smalle straat (=30km/h-zone). Komt er een bejaarde vrouw (85 jaar) uit andere straat (20 meter verderop), trapt het gas vol in van haar automaat, rijdt achterdeur van onze auto er uit. Mijn vriendin kon nog net tegen de auto aan duiken. Een enorme klap en mijn vriendin gilde de hele buurt bij elkaar. Ik zat boven en stormde naar beneden, iedereen die thuis was gooide de voordeur open…gelukkig geen gewonden…

Bastiaan01|19.12.11|14:07

…maar de bejaarde vrouw had niets gehoord, ze reed ook door!!! Onze achterdeur er compleet uit gereden. Voordeur kapot. De dame moest verderop stoppen omdat auto van andere kant kwam. Toen kon ik haar uit de auto halen (nadat buren mijn vriendin en kind opvingen). Haar hele auto van voor tot achter beschadigd, maar ze had niets door. Glas lag 15 meter verderop!!!
Heb de politie gebeld, wilde eerst niet komen. Nogmaals gebeld, uiteindelijk kwam de politie (bestuurder half liggend in de auto…

Bastiaan01|19.12.11|14:12

1 hand boven op stuur, parkeren en band vol tegen stoep..de politie snapt het..NOT!!).
Ze wilden haar rijbewijs niet innemen. Ook al reed ze door! De oma zei nog dat mijn vriendin de deur maar had moeten dicht doen..(ZE HAD NIET EENS DE TIJD!!).
Het CBR wilde ook rijbewijs niet innemen of rijproef, de wijkagente zei dat mevrouw gekeurd was, dus niets aan de hand..!
Zo slecht dit, falend beleid, pas als oma iemand doodrijdt pakken ze haar rijbewijs..en ondertussen 1001 flitscamera’s langs de weg.

Le coq|22.12.11|23:13

Kijk liever in en spiegel voor we anderen iets verwijten. Wij moeten binnen 5 jaar onze verplichtingen nakomen ( niks mis mee ) maar eigenlijk moet IEDEREEN getoetst worden om weer even te ervaren waar we staan misschien missen we wel iets als bestuurder.
Ik denk alleen dat de politiek dit niet aan durft.

Le coq|22.12.11|23:14

Nog even “de oudjes” als zij afzien van hun rijbewijs geef ze dan onbeperkt vrij reizen, bus metro, tram en trein blijven ze mobiel en gaan ze waarschijnlijk eerder iets meer ondernemen dan met de auto.
Of is er een beter idee?

Bastiaan01|23.12.11|13:47

@Le coq,

Helemaal mee eens, dit geldt voor iedereen, en jongeren vanwege onervarenheid en overmoed een gevaar. Laatste maanden wel veel ouderen/bejaarden betrokken bij dodelijke ongevallen. Al dan niet lopend/met de fiets of achter het stuur.

Maar nogmaals iedereen met een rijbewijs zou om de zoveel jaar een rijtest moeten doen. En ook stukje bijzondere rijvaardigheid/(anti-)slipcursus.

Maar overheid maakt inderdaad andere (soms verkeerde) keuze om iets wel of juist niet te doen.

John|28.12.11|22:26

Die rijtest gaat er toch nooit komen en de keuringsleeftijd voor rijbewijs B bezitters is net met 5 jaar verhoogd. Er is n.l. in Den Haag 1 ding nog veel belangrijker dan de verkeersveiligheid. Dat is de stem van de kiezer. En daarom gaat geen enkele partij zijn handen hier aan branden. Maar dream on zou ik zeggen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Strengere aanpak drugs in verkeer en keuring bij 75 jaar | RijschoolPro
Solar Weekend, drugs, verkeer, jongeren, TeamAlert, Witte Waas, festival

Strengere aanpak drugs in verkeer en keuring bij 75 jaar

Het kabinet gaat streng optreden tegen het rijden onder invloed. Wie binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol raakt zijn rijbewijs kwijt. Na de periode van rijontzegging moet dan opnieuw rijexamen worden gedaan. Vanaf 1 juli 2013 moet dit ook gaan gelden voor rijden onder invloed van drugs.

De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Schultz van Haegen (IenM) en Opstelten (VenJ) ingestemd met een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994.

Puntenrijbewijs

Sinds 1 juni 2011 geldt een puntenrijbewijs voor alcoholovertreders (de recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten). Het streven is om vanaf 1 juli 2013 ook het herhaaldelijk rijden onder invloed van drugs onder de recidiveregeling te brengen.

Drugsgebruik in het verkeer kan straks worden opgespoord door een speekseltest en een daarop volgend bloedonderzoek. Een lijst met veelvoorkomende drugs geeft precies aan boven welke waarden het gebruik gevaar voor het verkeer oplevert. 
Het wetsvoorstel voor de invoering van de speekseltest is in behandeling bij de Tweede Kamer.

Wegenverkeerswet

Met de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 gaat ook de keuringsleeftijd van ouderen met een rijbewijs  omhoog van 70 naar 75 jaar. Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Strengere aanpak drugs in verkeer en keuring bij 75 jaar”

Bastiaan01|17.12.11|16:50

Controle op rijden met (te veel glazen) drank en nu ook drugsgebruik is heel goed. Ik begrijp niet dat er al jaren geleden niet op drugs wordt gecontroleerd! Hoeveel doden en gewonden door drugs? (Oh nee, alles komt door te hard rijden hé, dat was het toch…zucht…)

SLECHT IDEE om keuring van 70 naar 75 te doen, eerder naar omlaag. Of na behalen rijbewijs iedere zoveel jaar (10?) keuren, EN DAN WEL MET EEN BEHOORLIJKE RIJTEST!!! Dit is nu gek genoeg niet het geval!!

vreemd|19.12.11|12:28

van 70 naar 75… Vind de keuring nu al gewoon slecht. Gewoon allemaal een rijtest laten uitvoeren als ze bij de huisarts goedgekeurd worden.
De artsen die de keuringen uitvoeren moeten harder aangepakt worden. Vooral die het goedkoper doen via de ouderen stichtingen. Dit zijn vaak gepensioneerde artsen die vind ik onbevoegd zijn om te keuren!!!
Het CBR moet ook beter beseffen dat iemand met bv Parkinsonisme niet om de drie jaar gekeurd moet worden maar 1 jaar!!!!!

Bastiaan01|19.12.11|14:03

Vorig jaar zet mijn vriendin onze jongste kind in de auto, deur staat open in een smalle straat (=30km/h-zone). Komt er een bejaarde vrouw (85 jaar) uit andere straat (20 meter verderop), trapt het gas vol in van haar automaat, rijdt achterdeur van onze auto er uit. Mijn vriendin kon nog net tegen de auto aan duiken. Een enorme klap en mijn vriendin gilde de hele buurt bij elkaar. Ik zat boven en stormde naar beneden, iedereen die thuis was gooide de voordeur open…gelukkig geen gewonden…

Bastiaan01|19.12.11|14:07

…maar de bejaarde vrouw had niets gehoord, ze reed ook door!!! Onze achterdeur er compleet uit gereden. Voordeur kapot. De dame moest verderop stoppen omdat auto van andere kant kwam. Toen kon ik haar uit de auto halen (nadat buren mijn vriendin en kind opvingen). Haar hele auto van voor tot achter beschadigd, maar ze had niets door. Glas lag 15 meter verderop!!!
Heb de politie gebeld, wilde eerst niet komen. Nogmaals gebeld, uiteindelijk kwam de politie (bestuurder half liggend in de auto…

Bastiaan01|19.12.11|14:12

1 hand boven op stuur, parkeren en band vol tegen stoep..de politie snapt het..NOT!!).
Ze wilden haar rijbewijs niet innemen. Ook al reed ze door! De oma zei nog dat mijn vriendin de deur maar had moeten dicht doen..(ZE HAD NIET EENS DE TIJD!!).
Het CBR wilde ook rijbewijs niet innemen of rijproef, de wijkagente zei dat mevrouw gekeurd was, dus niets aan de hand..!
Zo slecht dit, falend beleid, pas als oma iemand doodrijdt pakken ze haar rijbewijs..en ondertussen 1001 flitscamera’s langs de weg.

Le coq|22.12.11|23:13

Kijk liever in en spiegel voor we anderen iets verwijten. Wij moeten binnen 5 jaar onze verplichtingen nakomen ( niks mis mee ) maar eigenlijk moet IEDEREEN getoetst worden om weer even te ervaren waar we staan misschien missen we wel iets als bestuurder.
Ik denk alleen dat de politiek dit niet aan durft.

Le coq|22.12.11|23:14

Nog even “de oudjes” als zij afzien van hun rijbewijs geef ze dan onbeperkt vrij reizen, bus metro, tram en trein blijven ze mobiel en gaan ze waarschijnlijk eerder iets meer ondernemen dan met de auto.
Of is er een beter idee?

Bastiaan01|23.12.11|13:47

@Le coq,

Helemaal mee eens, dit geldt voor iedereen, en jongeren vanwege onervarenheid en overmoed een gevaar. Laatste maanden wel veel ouderen/bejaarden betrokken bij dodelijke ongevallen. Al dan niet lopend/met de fiets of achter het stuur.

Maar nogmaals iedereen met een rijbewijs zou om de zoveel jaar een rijtest moeten doen. En ook stukje bijzondere rijvaardigheid/(anti-)slipcursus.

Maar overheid maakt inderdaad andere (soms verkeerde) keuze om iets wel of juist niet te doen.

John|28.12.11|22:26

Die rijtest gaat er toch nooit komen en de keuringsleeftijd voor rijbewijs B bezitters is net met 5 jaar verhoogd. Er is n.l. in Den Haag 1 ding nog veel belangrijker dan de verkeersveiligheid. Dat is de stem van de kiezer. En daarom gaat geen enkele partij zijn handen hier aan branden. Maar dream on zou ik zeggen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.