ledverlichting

Friesland gaat provinciale wegen verlichten met led-lampen

De provinciale wegen in Friesland worden straks verlicht met led-verlichting. Met deze energiezuinige verlichting wil de provincie bijdragen aan een beter milieu en op termijn kosten besparen. Het vervangen van de verlichting begint medio 2012. De totale kosten zijn € 2,5 miljoen.

Gedeputeerde Sietske Poepjes: “Fryslân is de donkerste provincie van Nederland, dat willen we graag zo houden. Door provinciale wegen te verlichten met led, besparen we de helft op ons energieverbruik. Daarnaast levert het ons € 50.000,- besparing per jaar op.”

Lichtpunten

De provincie heeft  601 locaties waar in totaal 5.869 lichtpunten staan. Waar nodig vervangt de provincie milieuonvriendelijke lampen door led-lampen. De lampen kunnen ook gedimd worden. Daarnaast vervangt ze waar nodig verouderde armaturen en lichtmasten.

Tegelijkertijd wil de provincie het aantal lichtpunten langs provinciale wegen verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Er verdwijnen 800 lichtpunten.

Besparing

Het elektriciteitsverbruik van alle lichtpunten is op dit moment afgerond 1.500.000 KWh per jaar. Met de led-verlichting en het verwijderen van lichtpunten wordt dat met de helft teruggebracht. Dit is op jaarbasis een besparing van afgerond € 50.000,- en een CO²-reductie van afgerond 21.800 kg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Friesland gaat provinciale wegen verlichten met led-lampen”

John|12.01.12|12:10

Hier in de buurt zijn al enkele proeven gaande met dit licht. Ik vind het beter dan de ouderwetse oranje verlichting. Het is vrij helder en duidelijk. Ledverlichting in verkeerslichten en als achterl- en remlicht op vrachtauto’s vind ik ook een verbetering. Veel duidelijker. Vooral als de zon op die lichten schijnt.

nic|12.01.12|16:56

Juist John en als er in die verlichting 1 ledje niet werkt, functioneert de rest gewoon dus houdt je ten alle tijden goede verlichting Op een of andere manier is deze verlichting ook beter te zien dan de oranje oude verlichting en die in verkeerslichten enz Komt zeker de verkeersveiligheid ten goede dus hoop dat meet provincieen dit voorbeeld gaan volgen

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|12.01.12|20:23

Led verlicht idd veel beter dan conventionele verlichting, maar of ze er een financiële besparing uit zullen halen betwijfel ik, na 50 jaar hebben ze de kosten terug verdiend. Iets zegt mij dat tegen die tijd alles al weer is vervangen. Maar goed, dat terzijde, de veiligheid wordt er ongetwijfeld door verbeterd.

Hans S.|14.01.12|09:00

@Marvin: Hoe kom je erbij om je rijschool De Wegpiraat te noemen?

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|17.01.12|21:22

@ Hans S.: Er zijn in mijn directe regio ongeveer 100 andere rijscholen en om daaruit te springen moet je opvallen. Dus vandaar de naam die opvalt, humoristisch is en toch met het rijden te maken heeft. En laten we eerlijk zijn, elke beginnende leerling is nog een wegpiraat… ;-)

Marvin "Rijschool De Wegpiraat"|17.01.12|21:23

… vandaar ook mijn motto: Van Arrrrr naar Brrrrr

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.