file, snelweg, auto's

Hoeveelheid file in tien jaar niet zo laag als begin 2012

In de eerste vier maanden van dit jaar stonden de weggebruikers in Nederland 2,2 miljoen uur minder in de file dan in dezelfde periode in 2011. Terwijl de hoeveelheid verkeer ongeveer even groot was, evenals het aantal afgelegde kilometers, nam de filedruk toch met 5,6 procent af.

De cijfers zijn afkomstig uit de Publieksrapportage Rijkswegennet van Rijkswaterstaat die minister Schultz van Haegen vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoewel er sprake is van een nieuw laagterecord in files sinds 2000, is de minister nog niet tevreden. “Voor onze economie is het essentieel dat de bereikbaarheid optimaal is. Daar moeten we de komende jaren hard aan blijven werken.”

Verbreding wegen

De afname van de files is vooral te danken aan verbreding van wegen en opening van spitsstroken op verschillende plaatsen in het land. Vooral op de A2 en de A4 is de doorstroming duidelijk verbeterd.

Maar een klein deel van de files wordt veroorzaakt door wegwerkzaamheden. Die hinder is sinds eind vorig jaar gedaald van 6 naar 5,1 procent van de totale filezwaarte en bleef begin dit jaar op datzelfde laatste niveau.

Top 10 files

In de top 10 van files staat het traject tussen de Waalbrug en knooppunt Ewijk op de A50 nu op de eerste plaats. Hier wordt tot eind 2014 gewerkt aan de aanleg van extra rijstroken en de brug over de Waal. Op de tweede plaats komt de A4 met het traject Leidschendam-Zoeterwoude-Dorp, gevolgd door het traject Hoogmade en Brug over de Oude Rijn op diezelfde A4.

Het aantal registreerde verkeersdoden op rijkswegen daalde van 81 in 2010 naar 67 in 2011. Daarmee zet de dalende trend zich voort op rijkswegen.

Tevredenheid

Uit het jaarlijkse gebruikerstevredenheidsonderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat 77 procent van de automobilisten en 80 procent van de vrachtwagenchauffeurs tevreden is over Rijkswaterstaat als wegbeheerder. Ze zijn vooral te spreken over de informatievoorziening langs de weg, bijvoorbeeld op de blauwe borden, tekstkarren en routepanelen. De informatievoorziening over files en eventuele omleidingsroutes scoort minder goed. Rijkswaterstaat kreeg via de landelijke informatielijn vorig jaar bijna 46.000 meldingen binnen. Ze gingen vooral over verkeersveiligheid, wegwerkzaamheden en spitsstroken.

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.