smsen, bellen, rijden, stuur, auto

Campagne bindt strijd aan tegen smartphones achter het stuur

De campagne ‘Een beetje chauffeur laat zich niet afleiden’ krijgt opnieuw een vervolg. Eind augustus of begin september start de nieuwe campagne, die gericht is op verstandig gebruik van smartphones in de auto.

Het gaat om een campagne met een looptijd van een aantal maanden van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die wordt uitgevoerd samen met partners als Veilig Verkeer Nederland, Bovag, ANWB en de politie. Met de precieze invulling zijn alle betrokken partijen nog bezig. In 2011 ging de campagne voor het eerst van start.

Verkeersveiligheid

Net als andere verkeersveiligheidscampagnes gaat het om bewustwording van het publiek. Bestuurders die zich laten afleiden door hun smartphone hebben minder aandacht voor het verkeer. De mogelijkheden van de smartphones zijn een stuk groter zijn dan die van een simpel mobieltje. Wie bezig is met mails bekijken of whatsappen kan ondertussen niet op de weg letten. Hoeveel ongelukken er hierdoor gebeuren is niet precies bekend, maar door organisaties als de SWOV wordt vermoed dat het om flinke aantallen gaat.

De smartphone heeft de laptop inmiddels verdrongen als apparaat om online te internetten. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Niet alleen thuis of op het werk wordt gebruik gemaakt van internet. Vooral jongeren zijn ook onderweg online. Daarvoor gebruiken ze in de meeste gevallen hun smartphone. Met een mobiel internetgebruik van 56 procent zit Nederland ruim boven het gemiddelde percentage (35 procent) binnen de Europese Unie. Alleen in Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk liggen die percentages nog hoger.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.