straatkunst Clet Abraham, Amsterdam

Verkeersbordenkunstenaar slaat toe in Amsterdam

Straatkunstenaar Clet Abraham, die zich gespecialiseerd heeft in het opvrolijken van verkeersborden, bracht eerder deze maand een bezoekje aan Amsterdam. Dat bleef niet onopgemerkt. Een wijkagent was minder gecharmeerd van het werk van Abraham. Hij heeft alle aanpassingen die Abraham deed laten verwijderen.

“Kunst hoort niet op verkeersborden”, twitterde wijkagent Jan Okx. “Daar hangt een zware boete aan bij ontdekking op heterdaad.” Die boete bedraagt 130 euro per verkeersteken, zo antwoordt hij op een vraag van AT5. “Voor 15 borden zal het OM een bedrag vaststellen + daarbij de kosten van het verwijderen”, aldus Okx.

Vermaken en aan het denken zetten

De klassiek geschoolde Franse Abraham, die al geruime tijd in Florence woont, maakt al jaren furore met zijn ‘verkeersbordenkunst’. Ook borden in andere Europese hoofdsteden moesten het eerder ontgelden. Zo bewerkte hij onder meer borden in Parijs, Brussel, Barcelona en verschillende Italiaanse steden met toevoegingen, die passanten vaak een glimlach ontlokken.

Abraham wil mensen met zijn kunst niet alleen vermaken, maar ook aan het denken zetten over de regels die de verkeersborden duidelijk maken. Zijn werk is niet onomstreden. De autoriteiten vinden het werk van Abraham doorgaans niet zo grappig. Hij wordt dan geregeld beboet. Het werk van Abraham is onder meer te zijn op zijn Facebook-pagina.

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “Verkeersbordenkunstenaar slaat toe in Amsterdam”

Frank Raven|29.08.13|12:23

Ik vind het ook niet grappig. Abraham is een vandaal. Leerlingen hebben sowieso al moeite met verkeersborden. Als een zogenaamde kunstenaar ze dan ook nog beklad wordt het nog onduidelijker. Bekeuren die man!

Marvin Hoenselaar|21.09.13|16:54

Ik vind het initiatief van Abraham goed en creatief, maar laat hij dat op borden doen die hij zelf heeft betaald en ergens in een atelioer worden opgehangen, dan heb ik er respect voor. Het is hetzelfde als een plastic mapje met A4 erin over een verkeersbord plakken met “Piet wordt 50 jaar”. Het creëert onduidelijkheid in het verkeer en kan daardoor tot ergere dingen leiden. Kunst is leuk, maar wel op de juiste plek.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.