mobiele telefoon

‘Negen procent van de tijd met smartphone achter het stuur’

Negen procent van de tijd die automobilisten achter het stuur doorbrengen, zijn ze ook met hun telefoon bezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Tijdens een proef werden weggebruikers enkele weken lang met camera’s gevolgd gedurende hun dagelijkse ritten. 

Naast het gebruik van de smartphone waren deelnemers tijdens het rijden ook bezig met het bedienen van het navigatiesysteem. De onderzoeksgroep was één procent van alle rittijd adressen aan het instellen, routebegeleiding aan het aanpassen of het volume aan het regelen.

Bellen

Mobiele telefoons werden in 40 procent van de autoritten gebruikt. Het voeren van handheld en handsfree telefoongesprekken nam de meeste tijd in beslag: 4,7 procent van de reis werd er gebeld, zo blijkt uit analyse van de opnamen. De gesprekken duurden gemiddeld iets meer dan drie minuten. In ongeveer 4 procent van de tijd was er onder andere sprake van sms’en, e-mailen en appen.

De proefpersonen waren zo’n 4 keer per uur met hun telefoon bezig en waren dan steeds ruim een halve minuut in de weer. De handelingen vonden overwegend in langzaam rijdende auto’s plaats: in 70 procent van de gevallen lag de snelheid van het voertuig tussen de 1 en 10 km/h.

Kijkgedrag

Tijdens het bedienen van de mobiele telefoons bleken de automobilisten nog maar weinig aandacht voor de weg te hebben: slechts een derde van de tijd was hun blik op het verkeer gericht. Meer dan de helft van de tijd keken ze daarentegen op hun telefoon. Langer dan vijf seconden van de weg wegkijken bleek dan ook geen uitzondering.

Aan het onderzoek deden 21 deelnemers mee. Om in korte tijd zo veel mogelijk data te kunnen verzamelen, werd gekozen voor deelnemers die minstens 10.000 kilometers per jaar maken. De gemiddelde leeftijd van deelnemers was 37 jaar, de gemiddelde tijd dat ze over een rijbewijs beschikten 15 jaar.

Camera’s

De 14 mannen en 7 vrouwen kregen vijf tot zes weken een onderzoeksauto mee. In totaal werden er 1.319 ritten gemaakt in een totaal van 573 rij-uren. De auto’s die gebruikt werden voor het onderzoek waren uitgerust met camera’s en sensoren om de activiteiten van de bestuurders en beelden van de omgeving vast te kunnen leggen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “‘Negen procent van de tijd met smartphone achter het stuur’”

cursus aanbieden om een tijd zonder mobiel te kunnen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Negen procent van de tijd met smartphone achter het stuur’ | RijschoolPro
mobiele telefoon

‘Negen procent van de tijd met smartphone achter het stuur’

Negen procent van de tijd die automobilisten achter het stuur doorbrengen, zijn ze ook met hun telefoon bezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Tijdens een proef werden weggebruikers enkele weken lang met camera’s gevolgd gedurende hun dagelijkse ritten. 

Naast het gebruik van de smartphone waren deelnemers tijdens het rijden ook bezig met het bedienen van het navigatiesysteem. De onderzoeksgroep was één procent van alle rittijd adressen aan het instellen, routebegeleiding aan het aanpassen of het volume aan het regelen.

Bellen

Mobiele telefoons werden in 40 procent van de autoritten gebruikt. Het voeren van handheld en handsfree telefoongesprekken nam de meeste tijd in beslag: 4,7 procent van de reis werd er gebeld, zo blijkt uit analyse van de opnamen. De gesprekken duurden gemiddeld iets meer dan drie minuten. In ongeveer 4 procent van de tijd was er onder andere sprake van sms’en, e-mailen en appen.

De proefpersonen waren zo’n 4 keer per uur met hun telefoon bezig en waren dan steeds ruim een halve minuut in de weer. De handelingen vonden overwegend in langzaam rijdende auto’s plaats: in 70 procent van de gevallen lag de snelheid van het voertuig tussen de 1 en 10 km/h.

Kijkgedrag

Tijdens het bedienen van de mobiele telefoons bleken de automobilisten nog maar weinig aandacht voor de weg te hebben: slechts een derde van de tijd was hun blik op het verkeer gericht. Meer dan de helft van de tijd keken ze daarentegen op hun telefoon. Langer dan vijf seconden van de weg wegkijken bleek dan ook geen uitzondering.

Aan het onderzoek deden 21 deelnemers mee. Om in korte tijd zo veel mogelijk data te kunnen verzamelen, werd gekozen voor deelnemers die minstens 10.000 kilometers per jaar maken. De gemiddelde leeftijd van deelnemers was 37 jaar, de gemiddelde tijd dat ze over een rijbewijs beschikten 15 jaar.

Camera’s

De 14 mannen en 7 vrouwen kregen vijf tot zes weken een onderzoeksauto mee. In totaal werden er 1.319 ritten gemaakt in een totaal van 573 rij-uren. De auto’s die gebruikt werden voor het onderzoek waren uitgerust met camera’s en sensoren om de activiteiten van de bestuurders en beelden van de omgeving vast te kunnen leggen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “‘Negen procent van de tijd met smartphone achter het stuur’”

cursus aanbieden om een tijd zonder mobiel te kunnen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.