ogentest, medische keuring

Seniorenkeuring klein vaarbewijs per 1 juli 2014 geschrapt

De seniorenkeuring voor het klein vaarbewijs voor de pleziervaart wordt per 1 juli 2014 afgeschaft. Op dit moment zijn senioren vanaf 70 jaar verplicht om iedere vijf jaar een Eigen verklaring te overleggen, waarna een medische keuring kan volgen. Dit om te mogen blijven varen in boten langer dan 15 meter en met een snelheid van meer dan 20 km/u. Het kabinet vindt de keuring niet langer van toegevoegde waarde, omdat senioren steeds vitaler zijn, zo stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De beperking op de geldigheidsduur van het klein vaarbewijs wordt afgeschaft op voorstel van minister Schultz van Haegen. Zij baseerde zich op een advies van VAMEX, de organisatie voor vaarbewijs- en marifoonexamens. “De nieuwe maatregel heeft geen significante betekenis voor de veiligheid op het water en leidt tot een vermindering van administratieve lasten”, aldus het ministerie.

Vaarbewijs

Alleen voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen dan 20 km/u is een vaarbewijs nodig. Begin 2013 kwam al naar buiten dat het kabinet de keuringsleeftijd voor senioren met een vaarbewijs wilde verhogen of zelfs helemaal afschaffen. De minister zei toen de mogelijkheid tot wijziging van de regels te onderzoeken. Reden daarvoor was onder meer dat de watersportsector ervan af wilde.

In juli 2009 werd de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs verhoogd van 65 naar 70 jaar. Minister Schultz van Haegen stelde begin vorig jaar: “Ondanks deze nog recente verhoging bereiken mij signalen vanuit de watersportwereld dat daar de wens leeft de keuringsleeftijd verder te verhogen van 70 naar 75 jaar. Ik ben bereid die signalen in overweging te nemen.” De adviescommissie van VAMEX gaf de minister in overweging de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs geheel te laten vervallen. Hieraan wordt nu dus gehoor gegeven.

Herkeuring

Ook bij andere categorieën en groepen rijbewijsbezitters zijn en worden wijzigingen op het gebied van herkeuringen aangebracht. Zo werd de periodieke herkeuring voor het rijbewijs voor mensen met een autisme-achtige stoornis eind vorig jaar al afgeschaft en ook ADHD’ers hoeven niet langer standaard een herkeuring te ondergaan bij de verlenging van hun rijbewijs.

Voor senioren is het keuringsproces voor het rijbewijs tevens aangepast. De minimale keuringsleeftijd werd in januari van dit jaar verhoogd van 70 naar 75 jaar. De maatregelen moeten een lastenverlichting voor zowel overheid als burgers opleveren.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Seniorenkeuring klein vaarbewijs per 1 juli 2014 geschrapt | RijschoolPro
ogentest, medische keuring

Seniorenkeuring klein vaarbewijs per 1 juli 2014 geschrapt

De seniorenkeuring voor het klein vaarbewijs voor de pleziervaart wordt per 1 juli 2014 afgeschaft. Op dit moment zijn senioren vanaf 70 jaar verplicht om iedere vijf jaar een Eigen verklaring te overleggen, waarna een medische keuring kan volgen. Dit om te mogen blijven varen in boten langer dan 15 meter en met een snelheid van meer dan 20 km/u. Het kabinet vindt de keuring niet langer van toegevoegde waarde, omdat senioren steeds vitaler zijn, zo stelt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De beperking op de geldigheidsduur van het klein vaarbewijs wordt afgeschaft op voorstel van minister Schultz van Haegen. Zij baseerde zich op een advies van VAMEX, de organisatie voor vaarbewijs- en marifoonexamens. “De nieuwe maatregel heeft geen significante betekenis voor de veiligheid op het water en leidt tot een vermindering van administratieve lasten”, aldus het ministerie.

Vaarbewijs

Alleen voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen dan 20 km/u is een vaarbewijs nodig. Begin 2013 kwam al naar buiten dat het kabinet de keuringsleeftijd voor senioren met een vaarbewijs wilde verhogen of zelfs helemaal afschaffen. De minister zei toen de mogelijkheid tot wijziging van de regels te onderzoeken. Reden daarvoor was onder meer dat de watersportsector ervan af wilde.

In juli 2009 werd de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs verhoogd van 65 naar 70 jaar. Minister Schultz van Haegen stelde begin vorig jaar: “Ondanks deze nog recente verhoging bereiken mij signalen vanuit de watersportwereld dat daar de wens leeft de keuringsleeftijd verder te verhogen van 70 naar 75 jaar. Ik ben bereid die signalen in overweging te nemen.” De adviescommissie van VAMEX gaf de minister in overweging de keuringsleeftijd voor het klein vaarbewijs geheel te laten vervallen. Hieraan wordt nu dus gehoor gegeven.

Herkeuring

Ook bij andere categorieën en groepen rijbewijsbezitters zijn en worden wijzigingen op het gebied van herkeuringen aangebracht. Zo werd de periodieke herkeuring voor het rijbewijs voor mensen met een autisme-achtige stoornis eind vorig jaar al afgeschaft en ook ADHD’ers hoeven niet langer standaard een herkeuring te ondergaan bij de verlenging van hun rijbewijs.

Voor senioren is het keuringsproces voor het rijbewijs tevens aangepast. De minimale keuringsleeftijd werd in januari van dit jaar verhoogd van 70 naar 75 jaar. De maatregelen moeten een lastenverlichting voor zowel overheid als burgers opleveren.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.