alcoholslot, automobilist, verkeer, auto

32 fraudeurs alcoholslotprogramma raken rijbewijs kwijt

Het CBR heeft 32 personen uit het Alcoholslotprogramma gezet en hun rijbewijzen ongeldig verklaard, omdat ze door het manipuleren van de startonderbreker steeds blaastesten omzeilden. De individuele gevallen kwamen aan het licht toen het bureau onderzoek deed naar fraude met het alcoholslot. Dit nadat in februari van dit jaar bleek dat knoeien met het apparaat mogelijk was. De software is inmiddels aangepast, zo laat het CBR weten.

Het gebruik van de startonderbreker bleek eerder dit jaar gemakkelijk te omzeilen. Personen met te veel alcohol in hun bloed konden iemand anders laten blazen om de auto te starten. Door het apparaatje vervolgens te ontkoppelen, hoefden er tijdens het rijden geen hertests te worden uitgevoerd, zo kwam aan het licht. Het CBR liet weten de software te updaten en fraudeurs uit het programma te zullen zetten.

Alcoholslot

Wanneer automobilisten met te veel alcohol op achter het stuur worden betrapt, kan een Alcoholslotprogramma worden opgelegd. Tenminste twee jaar lang moet eerst geblazen worden, voordat het mogelijk is om weg te rijden. Tijdens de rit vraagt het apparaat op een aantal willekeurige momenten om een herhaling van de blaastest.

Het alternatief voor een alcoholslot is vijf jaar lang geen voertuig besturen waar een rijbewijs voor nodig is, met uitzondering van bromfietsen en -mobielen. Vorig jaar kregen ruim 1.500 mensen het programma opgelegd.

Fraude

Het CBR zei eerder nog geen zicht te hebben op de omvang van de fraude met alcoholsloten. “Maar om de auto überhaupt te kunnen starten, is er iemand nodig die voor de beschonken persoon wil blazen. Dat zal bijna niemand doen”, zo liet Nathalie Dingeldein van het CBR in februari weten. “Het feit dat het mogelijk is om het apparaat te manipuleren, is overigens niet handig, natuurlijk. Het gaat immers om de verkeersveiligheid.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

32 fraudeurs alcoholslotprogramma raken rijbewijs kwijt | RijschoolPro
alcoholslot, automobilist, verkeer, auto

32 fraudeurs alcoholslotprogramma raken rijbewijs kwijt

Het CBR heeft 32 personen uit het Alcoholslotprogramma gezet en hun rijbewijzen ongeldig verklaard, omdat ze door het manipuleren van de startonderbreker steeds blaastesten omzeilden. De individuele gevallen kwamen aan het licht toen het bureau onderzoek deed naar fraude met het alcoholslot. Dit nadat in februari van dit jaar bleek dat knoeien met het apparaat mogelijk was. De software is inmiddels aangepast, zo laat het CBR weten.

Het gebruik van de startonderbreker bleek eerder dit jaar gemakkelijk te omzeilen. Personen met te veel alcohol in hun bloed konden iemand anders laten blazen om de auto te starten. Door het apparaatje vervolgens te ontkoppelen, hoefden er tijdens het rijden geen hertests te worden uitgevoerd, zo kwam aan het licht. Het CBR liet weten de software te updaten en fraudeurs uit het programma te zullen zetten.

Alcoholslot

Wanneer automobilisten met te veel alcohol op achter het stuur worden betrapt, kan een Alcoholslotprogramma worden opgelegd. Tenminste twee jaar lang moet eerst geblazen worden, voordat het mogelijk is om weg te rijden. Tijdens de rit vraagt het apparaat op een aantal willekeurige momenten om een herhaling van de blaastest.

Het alternatief voor een alcoholslot is vijf jaar lang geen voertuig besturen waar een rijbewijs voor nodig is, met uitzondering van bromfietsen en -mobielen. Vorig jaar kregen ruim 1.500 mensen het programma opgelegd.

Fraude

Het CBR zei eerder nog geen zicht te hebben op de omvang van de fraude met alcoholsloten. “Maar om de auto überhaupt te kunnen starten, is er iemand nodig die voor de beschonken persoon wil blazen. Dat zal bijna niemand doen”, zo liet Nathalie Dingeldein van het CBR in februari weten. “Het feit dat het mogelijk is om het apparaat te manipuleren, is overigens niet handig, natuurlijk. Het gaat immers om de verkeersveiligheid.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.