Jaarlijks 120 aangevraagde rijbewijzen niet op tijd opgehaald

Jaarlijks zijn er gemiddeld 120 personen die hun roze pasje wel bij de gemeente aanvragen, maar het document niet binnen de gestelde tijd komen ophalen. Als het document niet binnen de wettelijk bepaalde drie maanden na verzoek wordt afgehaald, moet de aanvraag opnieuw worden gedaan en ook nogmaals betaald worden. “Op een totaal van 10.000 afgiften per maand komt dit dus neer op 0,1 promille”, zo stelt Hans van Geenhuizen van de RDW. 

Als de aanvrager niet binnen drie maanden na aanvraag bij de gemeente is geweest om het document af te halen, wordt het rijbewijs in het rijbewijzenregister automatisch op ‘niet uitgereikt’ gezet, zo legt Van Geenhuizen desgevraagd uit. De aanvrager zal in dat geval opnieuw een rijbewijsaanvraag moeten doen bij de gemeente.

Gemeente

De groep die het rijbewijs niet op tijd ophaalt bestaat uit zowel net geslaagde rijbewijskandidaten als personen die hun rijbewijs moeten verlengen, aldus de RDW. “Exacte aantallen hiervan zijn niet bekend, maar het zijn er niet meer dan circa 10 per maand”, zo laat Van Geenhuizen weten.

Na het verstrijken van de ophaaltermijn van het aangevraagde rijbewijs, kan een nieuwe aanvraag worden gedaan. In dat geval betaalt de aanvrager opnieuw het standaard bedrag voor het document. “Het wordt gezien als een nieuwe aanvraag, dus dient er ook opnieuw betaald te worden”, zo legt de zegsman uit.

Rijbewijs

Wanneer na het behalen van het rijbewijs überhaupt geen aanvraag wordt gedaan, dan ligt de situatie weer anders. Een geslaagde rijbewijskandidaat kan tot drie jaar na het halen van de praktijktoets een aanvraag indienen bij de gemeente, maar na die drie jaar komt de geregistreerde verklaring van rijvaardigheid te vervallen. In zo’n geval moet opnieuw examen gedaan worden om alsnog voor het document in aanmerking te kunnen komen.

De RDW zegt niet te weten hoeveel geslaagden niet tot het aanvragen van het document komen. “Daar hebben we geen cijfers van, maar dat zal om zeer incidentele gevallen gaan”, aldus de zegsman.

Maximale termijn

Van Geenhuizen laat weten dat de maximale termijn van drie maanden voor het ophalen van een aangevraagd rijbewijs in de paspoortwet is opgenomen. Dit om te voorkomen dat de documenten heel lang bij de gemeente blijven liggen of zelfs nooit worden opgehaald. “Drie maanden is daar een redelijke termijn voor. Daarna wordt het document vernietigd.”

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.