Vlaamse regering wil puntenrijbewijs invoeren

De nieuwe Vlaamse regering gaat mogelijk het puntenrijbewijs invoeren. In haar regeerakkoord staat beschreven dat de ze de nodige stappen onderneemt en overleg met de federale overheid pleegt, ‘zodat het rijbewijs met punten effectief ingevoerd kan worden’. Door de invoering van het rijbewijs met punten moeten automobilisten die herhaaldelijk verkeersovertredingen plegen bestraft kunnen worden als het aantal strafpunten te hoog oploopt.

Het puntenrijbewijs is in België al tientallen jaren onderwerp van politieke discussie, zo meldt het Vlaamse dagblad De Standaard. Al in 1990 werd het principe van het rijbewijs met punten onder de toenmalige minister van Verkeer goedgekeurd. Maar van de uitvoering ervan is het in de afgelopen 24 jaar nooit gekomen. Dit onder meer omdat de databanken van rijbewijzen en die van veroordelingen niet aan elkaar gekoppeld waren.

Rijbewijs

Verschillende partijen in de Vlaamse politiek hebben zich als voorstander van de invoering van het puntenrijbewijs uitgesproken. “Het puntenrijbewijs heeft zijn effectiviteit al bewezen in 21 EU-lidstaten. Waar blijft België?”, zo werd door een van die partijen gesteld.

Staatssecretaris Etienne Schouppe werkte eind 2009 al aan twee databanken: een met alle voertuigen en een met alle rijbewijzen. Ze zouden eind 2010 klaar zijn. Door middel van een koppeling tussen die twee, moest het rijbewijs met punten realiseerbaar worden. Echter tot nu toe is het van uitvoering van het systeem nooit gekomen.

Automobilist

In Nederland wordt al langer met een variant van het puntensysteem voor rijbewijzen gewerkt. Waar het om alcohol en drugs in het verkeer gaat, gelden de regels voor alle bestuurders. Als een automobilist binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, dan raakt die persoon zijn rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn.

Waar het puntenrijbewijs geldt voor zowel beginners als ervaren bestuurders en is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan, is het beginnersrijbewijs in Nederland alleen voor beginnende bestuurders bedoeld. Nieuwbakken bestuurders kunnen op die manier strenger aangepakt worden, bijvoorbeeld voor te snel rijden of bumperkleven. De politie is bevoegd om na drie overtredingen het rijbewijs in te nemen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vlaamse regering wil puntenrijbewijs invoeren | RijschoolPro

Vlaamse regering wil puntenrijbewijs invoeren

De nieuwe Vlaamse regering gaat mogelijk het puntenrijbewijs invoeren. In haar regeerakkoord staat beschreven dat de ze de nodige stappen onderneemt en overleg met de federale overheid pleegt, ‘zodat het rijbewijs met punten effectief ingevoerd kan worden’. Door de invoering van het rijbewijs met punten moeten automobilisten die herhaaldelijk verkeersovertredingen plegen bestraft kunnen worden als het aantal strafpunten te hoog oploopt.

Het puntenrijbewijs is in België al tientallen jaren onderwerp van politieke discussie, zo meldt het Vlaamse dagblad De Standaard. Al in 1990 werd het principe van het rijbewijs met punten onder de toenmalige minister van Verkeer goedgekeurd. Maar van de uitvoering ervan is het in de afgelopen 24 jaar nooit gekomen. Dit onder meer omdat de databanken van rijbewijzen en die van veroordelingen niet aan elkaar gekoppeld waren.

Rijbewijs

Verschillende partijen in de Vlaamse politiek hebben zich als voorstander van de invoering van het puntenrijbewijs uitgesproken. “Het puntenrijbewijs heeft zijn effectiviteit al bewezen in 21 EU-lidstaten. Waar blijft België?”, zo werd door een van die partijen gesteld.

Staatssecretaris Etienne Schouppe werkte eind 2009 al aan twee databanken: een met alle voertuigen en een met alle rijbewijzen. Ze zouden eind 2010 klaar zijn. Door middel van een koppeling tussen die twee, moest het rijbewijs met punten realiseerbaar worden. Echter tot nu toe is het van uitvoering van het systeem nooit gekomen.

Automobilist

In Nederland wordt al langer met een variant van het puntensysteem voor rijbewijzen gewerkt. Waar het om alcohol en drugs in het verkeer gaat, gelden de regels voor alle bestuurders. Als een automobilist binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, dan raakt die persoon zijn rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn.

Waar het puntenrijbewijs geldt voor zowel beginners als ervaren bestuurders en is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan, is het beginnersrijbewijs in Nederland alleen voor beginnende bestuurders bedoeld. Nieuwbakken bestuurders kunnen op die manier strenger aangepakt worden, bijvoorbeeld voor te snel rijden of bumperkleven. De politie is bevoegd om na drie overtredingen het rijbewijs in te nemen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.