Maximum aantal strafpunten beginnersregeling naar twéé

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de beginnersregeling aangescherpt, waardoor bestuurders in de eerste vijf jaar dat ze een rijbewijs bezitten al bij twee toegekende strafpunten een rijvaardigheidsonderzoek van het CBR moeten afleggen. Voorheen gebeurde dat nog bij drie strafpunten. Beginnende bestuurders die zich gevaarlijk of roekeloos gedragen in het verkeer, kunnen met de aanpassing dus eerder aangepakt worden, zo stelt het ministerie.

De nieuwe norm moet de verkeersveiligheid vergroten. “Jaarlijks halen zo’n 250.000 mensen in Nederland een rijbewijs. Deze beginnende bestuurders begaan vaker verkeersovertredingen dan hun meer ervaren medeweggebruikers. Daarnaast zijn ze relatief vaak betrokken bij ongevallen. Door de aangescherpte norm kan eerder actie worden ondernomen in de vorm van een tijdelijke schorsing van het rijbewijs en een rijvaardigheidsonderzoek”, aldus het ministerie.

Beginnersregeling

Iedere persoon van 18 jaar of ouder die voor het eerst een rijbewijs haalt, is de eerste vijf jaar een beginnend bestuurder. Bij jongeren die op 16- of 17-jarige leeftijd hun eerste rijbewijs halen, is dat zeven jaar lang het geval. De bestuurders kunnen strafpunten krijgen voor bijvoorbeeld bumperkleven met hoge snelheid, grote snelheidsovertredingen en het veroorzaken van ernstige ongevallen. Eerder werd bij drie strafpunten binnen de gestelde periode het Openbaar Ministerie en het CBR ingelicht. Vanaf heden is dat al bij twee punten aan de orde.

Bestuurders die het maximum aan strafpunten hebben bereikt, moeten een rijvaardigheidsonderzoek bij het CBR afleggen. Een bestuurder die hiervoor niet slaagt, is niet langer in het bezit van een geldig rijbewijs. Het document wordt ongeldig verklaard en de persoon in kwestie moet zijn rijbewijs opnieuw halen om weer de weg op te kunnen. “Bestuurders die voor 1 oktober al één of twee strafpunten op hun naam hadden staan, vallen nog onder de huidige regeling”, aldus het ministerie. In hun geval volgt dus pas een rijvaardigheidsonderzoek na het derde toegekende strafpunt.

Strafpunt

De beginnersregeling bestaat in Nederland sinds 2002. Met de aanpassing van minister Schultz van Haegen wordt deze in lijn gebracht met het puntenrijbewijs voor alcoholgebruik in het verkeer dat voor alle Nederlandse rijbewijsbezitters geldt. Het rijbewijs wordt door middel van dat puntensysteem al langere tijd bij twee strafpunten ongeldig verklaard.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Maximum aantal strafpunten beginnersregeling naar twéé | RijschoolPro

Maximum aantal strafpunten beginnersregeling naar twéé

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de beginnersregeling aangescherpt, waardoor bestuurders in de eerste vijf jaar dat ze een rijbewijs bezitten al bij twee toegekende strafpunten een rijvaardigheidsonderzoek van het CBR moeten afleggen. Voorheen gebeurde dat nog bij drie strafpunten. Beginnende bestuurders die zich gevaarlijk of roekeloos gedragen in het verkeer, kunnen met de aanpassing dus eerder aangepakt worden, zo stelt het ministerie.

De nieuwe norm moet de verkeersveiligheid vergroten. “Jaarlijks halen zo’n 250.000 mensen in Nederland een rijbewijs. Deze beginnende bestuurders begaan vaker verkeersovertredingen dan hun meer ervaren medeweggebruikers. Daarnaast zijn ze relatief vaak betrokken bij ongevallen. Door de aangescherpte norm kan eerder actie worden ondernomen in de vorm van een tijdelijke schorsing van het rijbewijs en een rijvaardigheidsonderzoek”, aldus het ministerie.

Beginnersregeling

Iedere persoon van 18 jaar of ouder die voor het eerst een rijbewijs haalt, is de eerste vijf jaar een beginnend bestuurder. Bij jongeren die op 16- of 17-jarige leeftijd hun eerste rijbewijs halen, is dat zeven jaar lang het geval. De bestuurders kunnen strafpunten krijgen voor bijvoorbeeld bumperkleven met hoge snelheid, grote snelheidsovertredingen en het veroorzaken van ernstige ongevallen. Eerder werd bij drie strafpunten binnen de gestelde periode het Openbaar Ministerie en het CBR ingelicht. Vanaf heden is dat al bij twee punten aan de orde.

Bestuurders die het maximum aan strafpunten hebben bereikt, moeten een rijvaardigheidsonderzoek bij het CBR afleggen. Een bestuurder die hiervoor niet slaagt, is niet langer in het bezit van een geldig rijbewijs. Het document wordt ongeldig verklaard en de persoon in kwestie moet zijn rijbewijs opnieuw halen om weer de weg op te kunnen. “Bestuurders die voor 1 oktober al één of twee strafpunten op hun naam hadden staan, vallen nog onder de huidige regeling”, aldus het ministerie. In hun geval volgt dus pas een rijvaardigheidsonderzoek na het derde toegekende strafpunt.

Strafpunt

De beginnersregeling bestaat in Nederland sinds 2002. Met de aanpassing van minister Schultz van Haegen wordt deze in lijn gebracht met het puntenrijbewijs voor alcoholgebruik in het verkeer dat voor alle Nederlandse rijbewijsbezitters geldt. Het rijbewijs wordt door middel van dat puntensysteem al langere tijd bij twee strafpunten ongeldig verklaard.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.