CBR

Systeemfout CBR: 26 bestuurders ontvingen fout rijbewijs

Door een systeemfout bij het CBR hebben 26 bestuurders in de afgelopen jaren een verkeerd rijbewijs ontvangen. Bij het vernieuwen van het document kregen zij nog een andere categorie of een andere termijn bijgeschreven dan het CBR per brief aan hen liet weten. Dat blijkt uit een recente controle. De rijbewijsbezitters die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd en vragen bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan, zo wordt aangegeven. “Het bleek om ouderen te gaan die ooit die categorie behaald hebben, maar wegens hun leeftijd besloten om niet meer te verlengen”, laat het CBR weten. 

Bij 26 bestuurders werd onterecht een C- of D-categorie bij het B-rijbewijs bijgeschreven, zo is recent gebleken. “Het ging om personen die in het verleden voor die categorieën geschikt waren bevonden, maar door hun huidige leeftijd van herkeuring hebben afgezien”, aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein. “Ze zijn dus ooit wel geschikt geweest voor die categorie, maar die is onterecht op het nieuwe rijbewijs doorgezet.”

Rijbewijs

De betreffende rijbewijsbezitters ontvingen van het CBR een brief met de categorieën die ze zouden ontvangen, maar kregen vervolgens als gevolg van de systeemfout een rijbewijs met een onterechte categorie uitgereikt bij de gemeente. “Zij hebben waarschijnlijk gedacht dat het om een soort parkeerstand of slaapstand voor die categorie ging. Ze hebben er geen gebruik van gemaakt”, zo laat de CBR-woordvoerster weten. Alle bestuurders hadden wel een geldig B-rijbewijs, zo wordt verduidelijkt.

Het CBR werkt tot eind 2016 aan een verbeterprogramma om het beoordelingsproces en ICT-systemen bij de divisie Rijgeschiktheid te verbeteren. “Daarom voeren we in deze periode extra systeemcontroles uit en schonen we databestanden op. Je wilt immers geen vervuilde data meenemen naar een nieuw systeem”, aldus Dingeldein. “De fouten die we gevonden hebben, zijn inmiddels hersteld.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Systeemfout CBR: 26 bestuurders ontvingen fout rijbewijs | RijschoolPro
CBR

Systeemfout CBR: 26 bestuurders ontvingen fout rijbewijs

Door een systeemfout bij het CBR hebben 26 bestuurders in de afgelopen jaren een verkeerd rijbewijs ontvangen. Bij het vernieuwen van het document kregen zij nog een andere categorie of een andere termijn bijgeschreven dan het CBR per brief aan hen liet weten. Dat blijkt uit een recente controle. De rijbewijsbezitters die het betreft, zijn persoonlijk geïnformeerd en vragen bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan, zo wordt aangegeven. “Het bleek om ouderen te gaan die ooit die categorie behaald hebben, maar wegens hun leeftijd besloten om niet meer te verlengen”, laat het CBR weten. 

Bij 26 bestuurders werd onterecht een C- of D-categorie bij het B-rijbewijs bijgeschreven, zo is recent gebleken. “Het ging om personen die in het verleden voor die categorieën geschikt waren bevonden, maar door hun huidige leeftijd van herkeuring hebben afgezien”, aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein. “Ze zijn dus ooit wel geschikt geweest voor die categorie, maar die is onterecht op het nieuwe rijbewijs doorgezet.”

Rijbewijs

De betreffende rijbewijsbezitters ontvingen van het CBR een brief met de categorieën die ze zouden ontvangen, maar kregen vervolgens als gevolg van de systeemfout een rijbewijs met een onterechte categorie uitgereikt bij de gemeente. “Zij hebben waarschijnlijk gedacht dat het om een soort parkeerstand of slaapstand voor die categorie ging. Ze hebben er geen gebruik van gemaakt”, zo laat de CBR-woordvoerster weten. Alle bestuurders hadden wel een geldig B-rijbewijs, zo wordt verduidelijkt.

Het CBR werkt tot eind 2016 aan een verbeterprogramma om het beoordelingsproces en ICT-systemen bij de divisie Rijgeschiktheid te verbeteren. “Daarom voeren we in deze periode extra systeemcontroles uit en schonen we databestanden op. Je wilt immers geen vervuilde data meenemen naar een nieuw systeem”, aldus Dingeldein. “De fouten die we gevonden hebben, zijn inmiddels hersteld.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.