ogentest, medische keuring

Schultz: medische keuring CBR door behandelend specialist

Als de Tweede Kamer het advies van minister Schultz van Haegen overneemt, mogen de behandelend specialisten van rijbewijsbezitters mogelijk vanaf 1 april 2015 zelf het CBR-rapport voor de medische keuring maken. Rijbewijsbezitters die een medische keuring moeten ondergaan, hoeven daardoor voor het verlengen van het roze pasje niet meer naar een onafhankeleijke specialist. De behandelaar moet overigens wel bereid zijn om mee te werken, want het is geen verplichting. Dat valt in het schriftelijke advies van de minister aan de Kamer te lezen.

De minister wil met de maatregel de rol van de eigen behandelend arts vergroten en op die manier tijdswinst en kostenbesparing bij rijbewijsvernieuwingen realiseren. Door aanpassing van de regels kan de werkwijze voor alle aandoeningen gaan gelden waarvoor een beoordeling over de rijgeschiktheid door het CBR nodig is, zo laat ze weten.

CBR

Het CBR laat weten blij te zijn dat de minister het eerder uitgesproken advies van de Gezondheidsraad heeft overgenomen. “Want dit scheelt de klant veel tijd en kosten. Voor een grote groep mensen wordt de rijbewijsvernieuwing sneller en eenvoudiger.”

Bij rijbewijsvernieuwing vanaf de 75e verjaardag en bij vernieuwing van het bus- of vrachtautorijbewijs blijft een rijbewijskeuring door een onafhankelijk arts of bedrijfsarts overigens wel noodzakelijk, zo benadrukt het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Schultz: medische keuring CBR door behandelend specialist”

Erg zijn veel artsen die niet het laatste restje zelfstandigheid van hun patiënten wil afnemen. Het laatste beetje is o.a. het onbeperkt rijbewijs vanwege het kunnen bereiken van bijv. de kinderen. Deze zijn niet altijd correct in de advisering. De eisen zijn zo wie zo al extreem laag t.o.v. nieuwkomers in het verkeer. Ik denk dat onafhankelijkheid van een keuringsarts meer garantie geeft. Een meldingsplicht voor de behandelend artsen en specialisten ontbreekt ook.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.