Postbodes PostNL krijgen les in rijden met stuur rechts

Zes postbezorgers van PostNL zijn maandag door instructeurs van de ANWB Drivers Academy getraind in het rijden met een auto waarin het stuur aan de rechterkant zit. Om in buitengebieden efficiënter post te bezorgen, worden door het postbedrijf rond Leeuwarden, Heerenveen en Den Helder immers vijf omgebouwde auto’s bij wijze van proef ingezet. De postbode zit in de nieuwe situatie dichter bij de brievenbus, waardoor mogelijk tijd kan worden bespaard bij het bezorgen van brievenpost. De pilot duurt in beginsel vier maanden.

Volgens PostNL-woordvoerster Hanne Kluck was de training van belang, omdat de situatie in de auto anders is dan voorheen. “De bestuurder zit aan de rechter kant, waardoor hij minder lang naar een brievenbus hoeft te lopen. In sommige gevallen zal hij zelfs gewoon in zijn auto kunnen blijven zitten”, aldus PostNL-woordvoerster Hanne Gluck. “We gaan nu vier maanden lang kijken of het in de praktijk ook daadwerkelijk efficiënter werkt.”

Bestuurder

“In landelijke gebieden staan de huizen erg ver uit elkaar. Vandaar dat we denken dat het op die punten efficiënter, gemakkelijker en veiliger kan”, aldus Gluck. “Want de postbode komt minder snel in contact met de andere weggebruikers.” De getrainde bestuurders gaan aan de rechterkant zitten, maar het is niet te vergelijken met de situatie zoals in Engeland, zo verduidelijkt ze. “Want er wordt hier wel gewoon aan de rechterkant van de weg gereden. Dat maakt dat het spiegelen voor de bestuurders een heel ander verhaal wordt.”

De pilot gebeurt op initiatief van de postbodes zelf, zo geeft de woordvoerster te kennen. “We hebben geprobeerd om daar op deze manier gehoor aan te geven en gaan nu de ervaringen verzamelen. Mocht het bevallen en inderdaad veel verschil maken, dan is het zomaar mogelijk dat we verder gaan uitrollen. Wellicht rijden we dan binnenkort met meerdere omgebouwde automaten rond.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

5 reacties op “Postbodes PostNL krijgen les in rijden met stuur rechts”

Martin plopsla|18.03.15|10:18

tjonge tjonge ipv aan de rechterzijde te zitten en dan makkelijker bij de brievenbus te kunnen kun je ook simpel van de ander kant van de weg komen rijden dan zitten de brievenbussen wel aan de goed kant .
denk er nou niemand meer gewoon na of wat????????????????????.
moet altijd geld kosten .
Niveau van een kikker

Robert Altena|19.03.15|16:12

Het valt ons op dat deze bestelbusjes vaak wat vreemd rijgedrag vertonen.
Aan de verkeerde kant van de weg rijden, uitstappen terwijl de auto nog narolt, op rare plekken keren, en er wordt niet altijd voldoende rekening gehouden met de doorstroming van het overige verkeer.
Dit geldt natuurlijk zeker niet voor allemaal, maar deze vallen het meest op.
Bijscholing is best handig, met of zonder het stuur rechts.

Nuku Mori|06.04.15|02:55

@Martin:
“denk er nou niemand meer gewoon na”
Begin bij uzelf, zou ik zeggen. Als je van de andere kant komt, moet je immers steeds de rijbaan (met tegenliggers) oversteken als je de brievenbus aan de ‘goede’ kant wilt hebben.

Gekke henkie|09.04.15|18:35

Dat dit ook zomaar mag en toegelaten wordt. Maak de wegen onveiliger met dit soort aanpassingen, die beste bestuurders hebben waarschijnlijk al een motoriek probleem en dan laat je ze ook nog in een auto stappen die Engelse ook hebben en thuis weer met stuur links proberen te rijden.

Zijn er teveel postbodes waar ze vanaf moeten?

Hoe gaan ze dat doen als er een 1 richting weg is en de brievenbus links staat? Ja, brievenbussen verplaatsen naar de overkant natuurlijk.
Gestoorde lui…

J. Kielstra|03.08.19|11:43

Zou dit iets voor mij zijn, lijkt mij ideaal stuur rechts en dan in automaat rijden, linker hand vrij, rechter hand beperking enz?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Postbodes PostNL krijgen les in rijden met stuur rechts | RijschoolPro

Postbodes PostNL krijgen les in rijden met stuur rechts

Zes postbezorgers van PostNL zijn maandag door instructeurs van de ANWB Drivers Academy getraind in het rijden met een auto waarin het stuur aan de rechterkant zit. Om in buitengebieden efficiënter post te bezorgen, worden door het postbedrijf rond Leeuwarden, Heerenveen en Den Helder immers vijf omgebouwde auto’s bij wijze van proef ingezet. De postbode zit in de nieuwe situatie dichter bij de brievenbus, waardoor mogelijk tijd kan worden bespaard bij het bezorgen van brievenpost. De pilot duurt in beginsel vier maanden.

Volgens PostNL-woordvoerster Hanne Kluck was de training van belang, omdat de situatie in de auto anders is dan voorheen. “De bestuurder zit aan de rechter kant, waardoor hij minder lang naar een brievenbus hoeft te lopen. In sommige gevallen zal hij zelfs gewoon in zijn auto kunnen blijven zitten”, aldus PostNL-woordvoerster Hanne Gluck. “We gaan nu vier maanden lang kijken of het in de praktijk ook daadwerkelijk efficiënter werkt.”

Bestuurder

“In landelijke gebieden staan de huizen erg ver uit elkaar. Vandaar dat we denken dat het op die punten efficiënter, gemakkelijker en veiliger kan”, aldus Gluck. “Want de postbode komt minder snel in contact met de andere weggebruikers.” De getrainde bestuurders gaan aan de rechterkant zitten, maar het is niet te vergelijken met de situatie zoals in Engeland, zo verduidelijkt ze. “Want er wordt hier wel gewoon aan de rechterkant van de weg gereden. Dat maakt dat het spiegelen voor de bestuurders een heel ander verhaal wordt.”

De pilot gebeurt op initiatief van de postbodes zelf, zo geeft de woordvoerster te kennen. “We hebben geprobeerd om daar op deze manier gehoor aan te geven en gaan nu de ervaringen verzamelen. Mocht het bevallen en inderdaad veel verschil maken, dan is het zomaar mogelijk dat we verder gaan uitrollen. Wellicht rijden we dan binnenkort met meerdere omgebouwde automaten rond.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

5 reacties op “Postbodes PostNL krijgen les in rijden met stuur rechts”

Martin plopsla|18.03.15|10:18

tjonge tjonge ipv aan de rechterzijde te zitten en dan makkelijker bij de brievenbus te kunnen kun je ook simpel van de ander kant van de weg komen rijden dan zitten de brievenbussen wel aan de goed kant .
denk er nou niemand meer gewoon na of wat????????????????????.
moet altijd geld kosten .
Niveau van een kikker

Robert Altena|19.03.15|16:12

Het valt ons op dat deze bestelbusjes vaak wat vreemd rijgedrag vertonen.
Aan de verkeerde kant van de weg rijden, uitstappen terwijl de auto nog narolt, op rare plekken keren, en er wordt niet altijd voldoende rekening gehouden met de doorstroming van het overige verkeer.
Dit geldt natuurlijk zeker niet voor allemaal, maar deze vallen het meest op.
Bijscholing is best handig, met of zonder het stuur rechts.

Nuku Mori|06.04.15|02:55

@Martin:
“denk er nou niemand meer gewoon na”
Begin bij uzelf, zou ik zeggen. Als je van de andere kant komt, moet je immers steeds de rijbaan (met tegenliggers) oversteken als je de brievenbus aan de ‘goede’ kant wilt hebben.

Gekke henkie|09.04.15|18:35

Dat dit ook zomaar mag en toegelaten wordt. Maak de wegen onveiliger met dit soort aanpassingen, die beste bestuurders hebben waarschijnlijk al een motoriek probleem en dan laat je ze ook nog in een auto stappen die Engelse ook hebben en thuis weer met stuur links proberen te rijden.

Zijn er teveel postbodes waar ze vanaf moeten?

Hoe gaan ze dat doen als er een 1 richting weg is en de brievenbus links staat? Ja, brievenbussen verplaatsen naar de overkant natuurlijk.
Gestoorde lui…

J. Kielstra|03.08.19|11:43

Zou dit iets voor mij zijn, lijkt mij ideaal stuur rechts en dan in automaat rijden, linker hand vrij, rechter hand beperking enz?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.