SWOV toont documentaire veroorzakers dodelijke ongevallen

Tijdens het Kenniscafé van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wordt op donderdag 26 maart de documentaire ‘In een klap…’ getoond. In de film vertellen vijf gemotoriseerde verkeersdeelnemers over de gevolgen voor hun leven na het veroorzaken van een dodelijk ongeval en gaan terug naar de plek waar het gebeurde. Naderhand wordt over het onderwerp gesproken met onder meer de Stichting en Vereniging Verkeersslachtoffers en verschillende SWOV-onderzoekers. “Rijschoolhouders en rijinstructeurs zijn ook van harte welkom bij de voorpremière”, zo laat woordvoerder Patrick Rugebregt weten. “Er zijn ook onderzoekers aanwezig die zich specifiek met de rijopleiding bezighouden. Op die manier kan kennis en ervaring uitgewisseld worden.”

Jaarlijks veroorzaken een paar honderd Nederlanders een dodelijk ongeval. Tijdens het kenniscafé wordt dan ook stilgestaan bij vragen als ‘Kunnen we stellen dat ook veroorzakers van een verkeersongeval een verkeersslachtoffer zijn?’ en wat het betekent voor de aanpak van verkeersveiligheid. “Omdat de impact van het veroorzaken van een ongeval erg groot is en rijinstructeurs dagelijks naast de toekomstige groep rijbewijsbezitters zitten die het meeste betrokken is bij ongevallen, is het waarschijnlijk juíst voor de rijschoolbranche interessant om aan het kenniscafé deel te nemen.”

Jongeren

De SWOV werd enige tijd geleden van het bestaan van de documentaire op de hoog gesteld. “We doen veel aan kennisoverdracht via notities en geschreven rapporten. Maar omdat het beeld bij cijfers ook van belang is, hebben we ervoor gekozen om deze film te vertonen en de gelegenheid te bieden om hierover met elkaar in discussie te gaan”, aldus Rugebregt. “Daarvoor is dan ook uitgebreid de gelegenheid.”

De voorpremière van de film gaat de 26e rond 15.45 uur van start. Documentairemaker Frans Bromet zal hierbij een introductie geven, zo wordt door de SWOV aangegeven. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Voor diegenen die er niet bij kunnen zijn, is de documentaire overigens op maandag 6 april om 20.25 uur op NPO2 te zien.

Bekijk hieronder de trailer van de documentaire:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.