Nieuw verkeersbord in de strijd tegen negeren rode kruisen

Nederland heeft er een nieuw verkeersbord bij. Rijkswaterstaat is deze week begonnen met het plaatsen van de blauwe borden om te voorkomen dat weggebruikers rode kruisen negeren. De eerste borden zijn neergezet op de A12 tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe.

Het gaat om wegen en trajecten waar rode kruisen regelmatig genegeerd worden. Met de nieuwe borden wil Rijkswaterstaat dat gedrag tegengaan en zo de veiligheid vergroten van wegwerkers, weginspecteurs en hulpverleners. Dat is hard nodig. Eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld uit cijfers van Rijkswaterstaat dat het afgelopen jaar 21 voertuigen van de dienst total loss gereden werden toen medewerkers bezig waren een plek te markeren na een ongeluk of een pechgeval.

Locaties

Op basis van onderzoek en overleg met de politie zijn dertien trajecten op zes verschillende snelwegen uitgekozen. Het gaat om de A1, A12, A20, A27, A28 en A67. In totaal worden er veertig borden neergezet.

Tegelijkertijd gaat de politie intensiever controleren op het negeren van rode kruisen langs de dertien trajecten en op plekken waar een ongeluk gebeurd is.

Extra aandacht

Rode kruisen boven een wegstrook dienen meerdere doelen. Ze beschermen wegwerkers tegen ongevallen, in aanvulling op andere maatregelen als botsabsorbers en pijlwagens. Na ongevallen maken ze het inspecteurs en hulpverleners mogelijk om veilig hun werk te doen. Boven een spitsstrook geven rode kruisen aan dat de spitsstrook gesloten is.

Hoewel het nieuwe bord dezelfde functie heeft als de rode kruisen, is het volgens een woordvoerster geen overbodig bord. “Er worden veel rode kruisen genegeerd. Het is bedoeld om nog eens extra aandacht op te vestigen.”

In de regio Rotterdam worden op proef momenteel acht weginspecteurs met de status van buitengewoon opsporingsambtenaar ingezet om een proces-verbaal op te maken bij het negeren van rode kruisen.

Bord langs 13 trajecten 2, rood kruis

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “Nieuw verkeersbord in de strijd tegen negeren rode kruisen”

Nuku Mori|06.04.15|03:00

Is men bij rijkswaterstaat nu echt zo onnozel?
Het gaat regelmatig mis, omdat men bij een rood kruis denkt aan ‘afgesloten rijbaan vanwege minder drukte’ ipv dat er iets op die rijbaan staat? Want dat laatste maak je zelden mee.

Het is pertinent fout om voor een spitsstrook die is afgesloten, exact hetzelfde signaal te geven als voor een rijstrook die is afgesloten omdat er iets op staat.
Laat dat kruis dan bijv. snel knipperen. Ik noem maar iets.

Gekke henkie|09.04.15|17:58

Het gaat ze niet om de veiligheid, het gaat om meer boetes te kunnen schrijven onder het mom van veiligheid.
De Spitstrook durft lang nog niet iedereen te nemen omdat er een doorgetrokken streep ligt en die rode kruis maakt ze dan niks uit, al staat ie op groen met pijl.. dan negeren ze dat ook omdat de streep nog doorgetrokken is.
Tja, Rijkswaterstaat, het is toch wat als je niet oplet!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuw verkeersbord in de strijd tegen negeren rode kruisen | RijschoolPro

Nieuw verkeersbord in de strijd tegen negeren rode kruisen

Nederland heeft er een nieuw verkeersbord bij. Rijkswaterstaat is deze week begonnen met het plaatsen van de blauwe borden om te voorkomen dat weggebruikers rode kruisen negeren. De eerste borden zijn neergezet op de A12 tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe.

Het gaat om wegen en trajecten waar rode kruisen regelmatig genegeerd worden. Met de nieuwe borden wil Rijkswaterstaat dat gedrag tegengaan en zo de veiligheid vergroten van wegwerkers, weginspecteurs en hulpverleners. Dat is hard nodig. Eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld uit cijfers van Rijkswaterstaat dat het afgelopen jaar 21 voertuigen van de dienst total loss gereden werden toen medewerkers bezig waren een plek te markeren na een ongeluk of een pechgeval.

Locaties

Op basis van onderzoek en overleg met de politie zijn dertien trajecten op zes verschillende snelwegen uitgekozen. Het gaat om de A1, A12, A20, A27, A28 en A67. In totaal worden er veertig borden neergezet.

Tegelijkertijd gaat de politie intensiever controleren op het negeren van rode kruisen langs de dertien trajecten en op plekken waar een ongeluk gebeurd is.

Extra aandacht

Rode kruisen boven een wegstrook dienen meerdere doelen. Ze beschermen wegwerkers tegen ongevallen, in aanvulling op andere maatregelen als botsabsorbers en pijlwagens. Na ongevallen maken ze het inspecteurs en hulpverleners mogelijk om veilig hun werk te doen. Boven een spitsstrook geven rode kruisen aan dat de spitsstrook gesloten is.

Hoewel het nieuwe bord dezelfde functie heeft als de rode kruisen, is het volgens een woordvoerster geen overbodig bord. “Er worden veel rode kruisen genegeerd. Het is bedoeld om nog eens extra aandacht op te vestigen.”

In de regio Rotterdam worden op proef momenteel acht weginspecteurs met de status van buitengewoon opsporingsambtenaar ingezet om een proces-verbaal op te maken bij het negeren van rode kruisen.

Bord langs 13 trajecten 2, rood kruis

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “Nieuw verkeersbord in de strijd tegen negeren rode kruisen”

Nuku Mori|06.04.15|03:00

Is men bij rijkswaterstaat nu echt zo onnozel?
Het gaat regelmatig mis, omdat men bij een rood kruis denkt aan ‘afgesloten rijbaan vanwege minder drukte’ ipv dat er iets op die rijbaan staat? Want dat laatste maak je zelden mee.

Het is pertinent fout om voor een spitsstrook die is afgesloten, exact hetzelfde signaal te geven als voor een rijstrook die is afgesloten omdat er iets op staat.
Laat dat kruis dan bijv. snel knipperen. Ik noem maar iets.

Gekke henkie|09.04.15|17:58

Het gaat ze niet om de veiligheid, het gaat om meer boetes te kunnen schrijven onder het mom van veiligheid.
De Spitstrook durft lang nog niet iedereen te nemen omdat er een doorgetrokken streep ligt en die rode kruis maakt ze dan niks uit, al staat ie op groen met pijl.. dan negeren ze dat ook omdat de streep nog doorgetrokken is.
Tja, Rijkswaterstaat, het is toch wat als je niet oplet!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.