jongeren, fietsen, straat, verkeer

Kinderen centraal in wereldwijde verkeersveiligheidsweek

‘Save Kids Lives’  is de titel van de campagne die gekoppeld is aan de derde Global Road Safety Week van de Verenigde Naties van 4 tot en met 10 mei. Het verkeer moet veiliger worden om levens van kinderen te sparen, zo is de boodschap. TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland riepen onlangs iedereen al in Nederland op om de campagne te ondersteunen.

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Volgens cijfers van de VN komen wereldwijd elke dag ruim 500 kinderen om bij verkeersongelukken en raken er duizenden gewond. Dat is dan ook de reden dat de VN een campagne zijn gestart waarin ze mensen oproepen om een petitie te ondertekenen. Daarin wordt politici gevraagd om werk te maken van verkeersveiligheid. De campagne doet een beroep op wereldleiders om concrete doelen te stellen waarmee ze het aantal verkeersongelukken kunnen halveren.

Prioriteit

In september van dit jaar presenteren de lidstaten van de VN hun nieuwe hoofddoelstellingen voor de komende jaren. Verkeersveiligheid maakt geen deel uit van de huidige doelstellingen, de zogeheten Millennium Development Goals. Hoewel het halveren van het aantal verkeersslachtoffers als doel opgenomen is in de concept-versie van het nieuwe programma, willen de initiatiefnemers de campagne gebruiken om de druk op de ketel te houden. Als verkeersveiligheid niet in het definitieve programma van doelstellingen komt, krijgt het onderwerp geen prioriteit, zo vrezen ze. Met mogelijk als gevolg dat veel mensen, onder wie veel jongeren, omkomen in het verkeer, terwijl dat voorkomen had kunnen worden.

In de petitie die centraal staat in de campagne – de Child Declaration for Road Safety – wordt aan wereldleiders gevraagd om een aantal zaken te verbeteren. Zo moeten er veilige wegen, fietspaden en voetpaden komen en moet het verplicht worden om gordels te gebruiken in auto’s en bussen en een helm op motoren en scooters. Verder moet de politie strenger controleren op te hard rijden en alcoholmisbruik. Het zijn maatregelen die ook de Wereldgezondheidsraad (WHO) eerder deze maand noemde in een rapport met daarin tien strategieën om kinderen te beschermen in het verkeer.

Nederlandse inbreng

TeamAlert, de verkeersveiligheidsorganisatie voor jongeren, en Veilig Verkeer Nederland riepen onlangs iedereen in Nederland al op om de internationale petitie te ondertekenen en via social media met suggesties te komen om het verkeer veiliger te maken. Ook in Nederland vormen jongeren een risicogroep in het verkeer. Ze maken 18 procent uit van het totale aantal verkeersdoden en 34 procent van het aantal gewonden. In de groep 12- tot en met 24-jarigen is het verkeer de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaak.

TeamAlert won eind eind vorig jaar als eerste jongerenorganisatie een internationale verkeersveiligheidsprijs voor de manier waarop ze jongeren bewust maakt van hun gedrag in het verkeer. Het gaat om de International Road Safety Award in de categorie Safer Road Users.

 

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.