boete, politie

Gemeentes willen zelf verkeersboetes kunnen uitschrijven

Gemeentes willen voor verkeersovertredingen zoals rijden door rood licht, niet hands-free bellen en fietsen zonder licht voortaan zelf boetes op kunnen leggen. Dat meldt Reporter Radio in een uitzending over buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) op NPO Radio 1.

Om dat te mogen doen moeten toezichthouders wel meer bevoegdheden krijgen. Nu mogen BOA’s bijvoorbeeld wel parkeerboetes uitschrijven, maar geen boetes voor verkeersovertredingen. Die taak is voorbehouden aan de politie. Woordvoerder Tjeerd van Bekkum van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in Reporter Radio dat gemeenten die taak graag zelf naar zich toe willen trekken.

Opbrengsten

Daarnaast wil hij dat de opbrengst van de boetes die BOA’s nu al mogen opleggen naar de gemeenten gaan in plaats van naar het Rijk. Tot voor kort kregen de gemeenten nog een deel hiervan, maar die vergoeding is tot ongenoegen van de VNG afgeschaft. De VNG ziet het liefst dat er een gemeentelijk boetesysteem komt, waarmee gemeentelijke bekeuringen centraal verstuurd en geïnd kunnen worden.

Verruiming van de bevoegdheden van BOA’s is iets waar het ministerie van Veiligheid en Justitie over moet beslissen. Die beweging is wel zichtbaar. Zo loopt er sinds begin dit jaar een pilot waarbij acht weginspecteurs van Rijkswaterstaat de status van BOA hebben gekregen. Daardoor hebben ze de mogelijkheid om op de snelwegen rond Rotterdam proces-verbaal op te maken tegen weggebruikers die rode kruizen boven de weg negeren of die ten onrechte op de vluchtstrook parkeren.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gemeentes willen zelf verkeersboetes kunnen uitschrijven | RijschoolPro
boete, politie

Gemeentes willen zelf verkeersboetes kunnen uitschrijven

Gemeentes willen voor verkeersovertredingen zoals rijden door rood licht, niet hands-free bellen en fietsen zonder licht voortaan zelf boetes op kunnen leggen. Dat meldt Reporter Radio in een uitzending over buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) op NPO Radio 1.

Om dat te mogen doen moeten toezichthouders wel meer bevoegdheden krijgen. Nu mogen BOA’s bijvoorbeeld wel parkeerboetes uitschrijven, maar geen boetes voor verkeersovertredingen. Die taak is voorbehouden aan de politie. Woordvoerder Tjeerd van Bekkum van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in Reporter Radio dat gemeenten die taak graag zelf naar zich toe willen trekken.

Opbrengsten

Daarnaast wil hij dat de opbrengst van de boetes die BOA’s nu al mogen opleggen naar de gemeenten gaan in plaats van naar het Rijk. Tot voor kort kregen de gemeenten nog een deel hiervan, maar die vergoeding is tot ongenoegen van de VNG afgeschaft. De VNG ziet het liefst dat er een gemeentelijk boetesysteem komt, waarmee gemeentelijke bekeuringen centraal verstuurd en geïnd kunnen worden.

Verruiming van de bevoegdheden van BOA’s is iets waar het ministerie van Veiligheid en Justitie over moet beslissen. Die beweging is wel zichtbaar. Zo loopt er sinds begin dit jaar een pilot waarbij acht weginspecteurs van Rijkswaterstaat de status van BOA hebben gekregen. Daardoor hebben ze de mogelijkheid om op de snelwegen rond Rotterdam proces-verbaal op te maken tegen weggebruikers die rode kruizen boven de weg negeren of die ten onrechte op de vluchtstrook parkeren.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.