speekseltest, drugs, controle

Speekseltest op drugsgebruik in het verkeer uitgesteld

Het gebruik van speekseltesten bij de controle op rijden onder invloed van drugs is een jaar uitgesteld. De politie gaat de speekseltesten pas op 1 juli 2016 inzetten en niet op 1 juli 2015, zoals de bedoeling was. Dat heeft minister Steur van Veiligheid en Justitie laten weten aan de Tweede Kamer.

Oorzaak voor de vertraging is dat de de aanschaf van de testers meer tijd vergt dan verwacht. Voor de inkoop moet een Europese aanbesteding doorlopen worden. Dit traject kan pas beginnen als allerlei technische eisen en gebruikerseisen zijn vastgesteld. Dat werk is bijna klaar, waarna de aanbestedingsprocedure kan beginnen. De verwachting is dat er in voorjaar van 2016 een leverancier gekozen kan worden. De wet die het testen op drugs in het verkeer beter mogelijk moet maken, kan dan op 1 juli 2016 in werking treden.

Andere voorbereidingen lopen wel op schema, zoals het ontwikkelen van onderzoeksmethoden voor de grenswaarden bij het gebruik van drugs en aanpassing van de ICT-systemen bij de politie.

Aanbevelingen gebruik

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarschuwde eind vorig jaar dat drugshandhaving in het verkeer wel efficiënt moet gebeuren om te voorkomen dat drugscontroles ten koste gaan van alcoholcontroles. Daarom deed de organisatie aanbevelingen voor hoe speekseltesten het beste ingezet kunnen worden bij controles. Omdat de testen relatief duur en tijdrovend zijn vergeleken met alcoholtesten pleit de SWOV voor een gerichte voorselectie. Daarbij zou de politie bij controle op drugsgebruik in het verkeer rekening moeten houden met locaties, tijdstippen en kenmerken van mogelijk drugsgebruik, zoals trillende oogleden, overmatig transpireren en herhaaldelijk snuiven.

Ook zouden agenten getraind moeten worden in het herkennen van gedrag en uiterlijke kenmerken van drugsgebruikers. Ze zouden bovendien bij de controles standaard een checklist bij zich moeten hebben waar die kenmerken op vermeld staan.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Speekseltest op drugsgebruik in het verkeer uitgesteld | RijschoolPro
speekseltest, drugs, controle

Speekseltest op drugsgebruik in het verkeer uitgesteld

Het gebruik van speekseltesten bij de controle op rijden onder invloed van drugs is een jaar uitgesteld. De politie gaat de speekseltesten pas op 1 juli 2016 inzetten en niet op 1 juli 2015, zoals de bedoeling was. Dat heeft minister Steur van Veiligheid en Justitie laten weten aan de Tweede Kamer.

Oorzaak voor de vertraging is dat de de aanschaf van de testers meer tijd vergt dan verwacht. Voor de inkoop moet een Europese aanbesteding doorlopen worden. Dit traject kan pas beginnen als allerlei technische eisen en gebruikerseisen zijn vastgesteld. Dat werk is bijna klaar, waarna de aanbestedingsprocedure kan beginnen. De verwachting is dat er in voorjaar van 2016 een leverancier gekozen kan worden. De wet die het testen op drugs in het verkeer beter mogelijk moet maken, kan dan op 1 juli 2016 in werking treden.

Andere voorbereidingen lopen wel op schema, zoals het ontwikkelen van onderzoeksmethoden voor de grenswaarden bij het gebruik van drugs en aanpassing van de ICT-systemen bij de politie.

Aanbevelingen gebruik

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarschuwde eind vorig jaar dat drugshandhaving in het verkeer wel efficiënt moet gebeuren om te voorkomen dat drugscontroles ten koste gaan van alcoholcontroles. Daarom deed de organisatie aanbevelingen voor hoe speekseltesten het beste ingezet kunnen worden bij controles. Omdat de testen relatief duur en tijdrovend zijn vergeleken met alcoholtesten pleit de SWOV voor een gerichte voorselectie. Daarbij zou de politie bij controle op drugsgebruik in het verkeer rekening moeten houden met locaties, tijdstippen en kenmerken van mogelijk drugsgebruik, zoals trillende oogleden, overmatig transpireren en herhaaldelijk snuiven.

Ook zouden agenten getraind moeten worden in het herkennen van gedrag en uiterlijke kenmerken van drugsgebruikers. Ze zouden bovendien bij de controles standaard een checklist bij zich moeten hebben waar die kenmerken op vermeld staan.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.