Rijkswaterstaat test drones bij festival om files te voorkomen

Rondom het Zeeuwse muziekfestival Concert at Sea worden drie dagen lang drones ingezet om files en incidenten te voorkomen of snel op te lossen. Het gaat om een experiment van Rijkswaterstaat dat de vliegende camera’s uittest boven de verkeersstromen rond de Brouwersdam, waar tijdens het festival al jarenlang steevast files ontstaan.

De drones worden ingezet van vrijdag 26 tot en met zondag 28 juni. Het is de eerste keer dat Rijkswaterstaat drones inzet ter ondersteuning van verkeersdoorstroming. Dit is een van de initiatieven waarmee de overheid de ontwikkeling van innovatieve technieken stimuleert voor een betere mobiliteit.

Drie drones

Rijkswaterstaat zet vrijdag drie mobiele teams in met elk een drone die vanaf veertig start- en landingsplaatsen kunnen opereren. Vanuit de verkeerscentrale in Rhoon worden op basis van de livebeelden van de drones de weginspecteurs aangestuurd en omleidingen ingezet. De drones vliegen op een maximale hoogte van 120 meter, terwijl de afstand tot de weg, de mensenmenigte en bebouwing minimaal 150 meter bedraagt. De drone registreert in het kader van de privacy geen herkenbare beelden van kentekens of mensen.

De drones dragen in deze pilot bij aan het beperken van filevorming, het sneller oplossen van incidenten en het bieden van nog actuelere verkeersinformatie. Hierdoor moeten bezoekers van het festival zo vlot en veilig mogelijk het terrein op de Brouwersdam kunnen bereiken.

Het Zeeuwse festival wordt als experiment-locatie gebruikt omdat er al jarenlang een verkeerschaos ontstaat tijdens de aankomst van de bezoekers. Rijkswaterstaat zet rondom zulke evenementen bijvoorbeeld verkeersregelaars, hulpdiensten en weginspecteurs in om files te beperken en incidenten veilig af te handelen. Om deze handelingen aan te sturen zijn echter camera’s nodig, en daar beschikken de aanvoerwegen bij de Brouwersdam niet over.

Spitsstroken

Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de markt met als doel om innovatie van verkeersmanagement aan te jagen. De pilot met de drones zal ook bij andere Nederlandse festivals worden getest. Drones kunnen in de toekomst meer betekenen in het verkeer. Zo kunnen slimme camera’s routinetaken overnemen, zoals het openen en sluiten van spitsstroken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Rijkswaterstaat test drones bij festival om files te voorkomen”

Gus K.|26.11.15|09:02

Zou het ook mogelijk zijn een drone met camera te gebruiken tijden rijlessen bijvoorbeeld op een parkeerplaats, waarbij de luchtopnames worden vertoond aan de leerling om hem/haar te laten zien hoe hij/zij bijvoorbeeld een bijzondere manoeuvre uitvoert?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.