Waarschuwingsborden voor snelheidscontrole in de ban

Ruim tachtig procent van de waarschuwingsborden voor snelheidscontroles in Nederland wordt deze zomer verwijderd. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten te stoppen met het onderhoud en beheer van deze zogenoemde ‘mottoborden’. Slechts 207 van de in totaal 1157 borden in ons land wordt overgenomen door gemeenten en blijft daardoor staan. Op de Nederlandse snelwegen verdwijnen ze allemaal.

Dat meldt ROV Oost-Nederland. De ruim tien tot vijftien jaar geleden door het OM geplaatste mottoborden waren bedoeld voor wegen geselecteerd om (extra) te handhaven op snelheid. Het mottobord heeft geen juridische betekenis, maar geldt als extra service aan de weggebruiker op die specifieke locaties.

Snelwegen

In 2014 hebben alle wegbeheerders het aanbod gekregen om de borden over te nemen en voortaan te onderhouden. Rijkswaterstaat neemt geen enkel mottobord over,waardoor alle waarschuwingen voor snelheidscontroles langs de snelweg verdwijnen. Slechts een deel van de gemeenten heeft aangegeven de borden te willen gaan onderhouden. Daardoor blijft nog geen achttien procent van het totaal staan.

Het arsenaal aan borden is sinds de plaatsing vrij statisch geweest. Daardoor staan er nu vaak borden op plaatsen waar helemaal niet meer extra worden gecontroleerd. Het OM zag daarom geen prioriteit meer om de verouderde borden nog langer te beheren en te onderhouden.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.