Uitzetten of dimmen straatverlichting leidt niet tot ongevallen

Het uitschakelen of dimmen van straatverlichting leidt niet tot meer verkeersongevallen of onveiligere situaties. Mogelijk helpt het uit laten van deze verlichting of het vervangen door LED-verlichting juist om criminaliteit te verminderen. Dat blijkt uit Brits onderzoek, waarbij verschillende situaties in Engeland en Wales geanalyseerd werden in de periode van 2000 tot en met 2013.

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat op steeds meer wegen in de Britse landen ’s nachts de lichten worden gedimd om energiekosten te besparen en CO2-uitstoot te verminderen. De groep van onderzoekers concludeert nu dat de lokale overheden dit best kunnen doen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft.

Dimmen of uitschakelen

Voor het onderzoek is de data van 62 lokale wegbeheerders geanalyseerd voor een periode van veertien jaar om te bekijken of er verschillen optraden in het aantal verkeersongevallen. Er werden wegen gekozen waarbij de straatverlichting ’s nachts uit was, gedeeltelijk uit was, gedimd werd of er gebruik werd gemaakt van witte (led-)verlichting.

Er werd geen relatie gevonden tussen het uitschakelen of dimmen van de verlichting en het aantal verkeersongevallen of de misdaadcijfers. Voorzichtig werd geconcludeerd dat het dimmen van het licht of het gebruik van wit licht positief werkt op de intensiteit van criminaliteit: die was in die gevallen licht lager.

Ongerustheid

De uiteindelijke conclusie is dat het verminderen van de straatverlichting op welke manier dan ook dus geen negatief effect heeft op de verkeersveiligheid. Wel merken de onderzoekers hierbij op dat burgers niet altijd blij zijn met dergelijke maatregelen. Een klein deel zei ongeruster te zijn en zich minder veilig te voelen zonder de straatverlichting.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.