Filesproeier moet strooien bij gladheid makkelijker maken

Rijkswaterstaat zet vanaf deze winter een nieuwe machine in om gladheid op de weg tegen te gaan. De zogenoemde filesproeier spuit een zoutoplossing onder stilstaande voertuigen door om ze weer aan het rijden te krijgen. Het apparaat gaat vooral worden ingezet wanneer normaal strooien geen zin meer heeft. Rijkswaterstaat verzekert dat de sproeier geen schade veroorzaakt aan voertuigen.

Minister Schultz van Haegen was aanwezig bij de presentatie van filesproeier in Leiden, tijdens de officiele opening van het gladheidsseizoen. “Nu kan ook tijdens extreme weersomstandigheden de gladheid worden bestreden door Rijkswaterstaat”, vertelde de minister van Infrastructuur en Milieu tegen het ANP.

Aanhanger

De filesproeier is zo groot als een aanhanger en wordt bevestigd achter een auto of bestelbus. Hij kan op hetzelfde moment twee rijbanen besprenkelen met de zoutoplossing. Het voertuig rijdt dan over de vluchtstrook en zorgt er dan als het goed is voor dat de vastzittende auto’s weer kunnen gaan rijden. Bekijk onderaan de video voor een impressie van de werkwijze.

Eerder dit jaar werd al een nieuwe gladheidsbestrijder gepresenteerd: de Firestorm. deze spuit een warme zoutoplossing waardoor grote ijsplaten ineens oplossen. Net als de Firestorm wordt de filesproeier ingezet wanneer strooien niet meer helpt.

Strooiwagens

De filesproeiers worden toegevoegd aan het arsenaal van gladheidsbestrijders. Rijkswaterstaat beschikt momenteel over 350 sneeuwschuivers en 542 strooiwagens die bij winterweer worden ingezet om de snelwegen berijdbaar te maken. In een uur kunnen de strooiwagens samen 5.000 kilometer bestrijken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Filesproeier moet strooien bij gladheid makkelijker maken”

Youran van Ark|07.11.15|10:44

Geen schade? Geloof mij nou maar, dat een automonteur daar anders over zal denken. En ik ook btw.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.