Begeleid rijden, jongeren, ongeval

Nieuwe app halveert smartphonegebruik jongeren in de auto

De nieuwe gratis app AutoModus halveert het smartphonegebruik bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onder gebruikers van de app van verzekeraar Interpolis. De app is dankzij het succes per direct gratis te downloaden.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 465 jonge automobilisten die bijna twee maanden lang op weg gingen met de app. Zij werden gestimuleerd om hun smartphone tijdens het rijden niet te gebruiken. Na elke veilige rit, waarbij zij hun telefoon niet aanraakten, verdienden ze punten.Tijdens dit ‘SlimOpWeg’-experiment onderzocht SWOV de veranderingen van de app-gebruikers in hun mobiel gebruik tijdens het rijden.

Halvering smartphonegebruik

Het blijkt dat de AutoModus app mobielvrij rijgedrag bevordert. 74 procent van de deelnemers in het onderzoek geeft aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen. Voor het experiment las 44% wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment was dit percentage voor de groep, die de app gebruikte, gedaald naar 22%. Een halvering, en die werd ook geconstateerd voor het beantwoorden van berichten.

Voor het experiment beantwoordde 28% wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment met de app daalde dit percentage naar 14%. Verder concludeert SWOV dat automobilisten nadat ze de app gebruikten zich bewuster zijn van de risico’s van smartphonegebruik dan daarvoor. Bovendien heeft de app een positief effect op smartphone-verslaving. In totaal reden de automobilisten gedurende het experiment 218.000 mobielvrije kilometers.

Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN), is zeer betrokken. “Het is voor het eerst in Nederland dat het effect van een app op verminderd smartphonegebruik achter het stuur is onderzocht. Ik ben erg enthousiast over de uitkomsten van dit onderzoek. Als automobilisten met deze app smartphonevrij gaan rijden, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een verhoging van de verkeersveiligheid.”

89% gebruikt smartphone

Van de deelnemers geeft 89% aan de smartphone wel eens tijdens het rijden te gebruiken. Voorafgaand aan het onderzoek vond echter slechts 10% van de deelnemers smartphonegebruik tijdens het rijden een probleem, terwijl recent onderzoek aantoont dat bij het overgrote deel van verkeersongevallen afleiding een rol speelt. Mobiel gebruik is daarbij de belangrijkste oorzaak. Dit leidt tot tragere reacties, vernauwing van het blikveld en het missen van relevante informatie door de bestuurder.

74% van de deelnemers gaf na de proefperiode aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen. Het zelfgerapporteerde smartphonegebruik van deelnemers bevestigt dit resultaat: deelnemers met een AutoModus app geven aan hun telefoon daadwerkelijk minder vaak te gebruiken dan voor het onderzoek.

SlimOpWeg

De AutoModus App is een van de oplossingen die is ontwikkeld binnen het autoprogramma ‘SlimOpWeg’. “Gezien de positieve resultaten van dit experiment op de verkeersveiligheid starten we nu met de campagne ‘Heel Nederland in AutoModus’. Automobilisten kunnen de app gratis downloaden om daarmee mobielvrije kilometers te rijden. Samen op weg naar een veiliger verkeer in ons land, dat is onze missie”, stelt Interpolis-directeur Arné van den Boom.

Het doel van de verzekeraar is om met het programma het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Interpolis heeft de ambitie uitgesproken om verkeersschades met 25% te verminderen. In 2020 moet dit streven met slimme oplossingen zijn gerealiseerd.

Om meer aandacht voor de app te verkrijgen, zal VVN actief AutoModus promoten en komt er een actie op Radio538 met radio-DJ Edwin Evers. Daarnaast zullen op de radiozender twee bekende artiesten tegen elkaar battelen om de meeste vrije smartphonekilometers.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe app halveert smartphonegebruik jongeren in de auto | RijschoolPro
Begeleid rijden, jongeren, ongeval

Nieuwe app halveert smartphonegebruik jongeren in de auto

De nieuwe gratis app AutoModus halveert het smartphonegebruik bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onder gebruikers van de app van verzekeraar Interpolis. De app is dankzij het succes per direct gratis te downloaden.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 465 jonge automobilisten die bijna twee maanden lang op weg gingen met de app. Zij werden gestimuleerd om hun smartphone tijdens het rijden niet te gebruiken. Na elke veilige rit, waarbij zij hun telefoon niet aanraakten, verdienden ze punten.Tijdens dit ‘SlimOpWeg’-experiment onderzocht SWOV de veranderingen van de app-gebruikers in hun mobiel gebruik tijdens het rijden.

Halvering smartphonegebruik

Het blijkt dat de AutoModus app mobielvrij rijgedrag bevordert. 74 procent van de deelnemers in het onderzoek geeft aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen. Voor het experiment las 44% wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment was dit percentage voor de groep, die de app gebruikte, gedaald naar 22%. Een halvering, en die werd ook geconstateerd voor het beantwoorden van berichten.

Voor het experiment beantwoordde 28% wel eens een bericht tijdens het autorijden. Na het experiment met de app daalde dit percentage naar 14%. Verder concludeert SWOV dat automobilisten nadat ze de app gebruikten zich bewuster zijn van de risico’s van smartphonegebruik dan daarvoor. Bovendien heeft de app een positief effect op smartphone-verslaving. In totaal reden de automobilisten gedurende het experiment 218.000 mobielvrije kilometers.

Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN), is zeer betrokken. “Het is voor het eerst in Nederland dat het effect van een app op verminderd smartphonegebruik achter het stuur is onderzocht. Ik ben erg enthousiast over de uitkomsten van dit onderzoek. Als automobilisten met deze app smartphonevrij gaan rijden, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een verhoging van de verkeersveiligheid.”

89% gebruikt smartphone

Van de deelnemers geeft 89% aan de smartphone wel eens tijdens het rijden te gebruiken. Voorafgaand aan het onderzoek vond echter slechts 10% van de deelnemers smartphonegebruik tijdens het rijden een probleem, terwijl recent onderzoek aantoont dat bij het overgrote deel van verkeersongevallen afleiding een rol speelt. Mobiel gebruik is daarbij de belangrijkste oorzaak. Dit leidt tot tragere reacties, vernauwing van het blikveld en het missen van relevante informatie door de bestuurder.

74% van de deelnemers gaf na de proefperiode aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen. Het zelfgerapporteerde smartphonegebruik van deelnemers bevestigt dit resultaat: deelnemers met een AutoModus app geven aan hun telefoon daadwerkelijk minder vaak te gebruiken dan voor het onderzoek.

SlimOpWeg

De AutoModus App is een van de oplossingen die is ontwikkeld binnen het autoprogramma ‘SlimOpWeg’. “Gezien de positieve resultaten van dit experiment op de verkeersveiligheid starten we nu met de campagne ‘Heel Nederland in AutoModus’. Automobilisten kunnen de app gratis downloaden om daarmee mobielvrije kilometers te rijden. Samen op weg naar een veiliger verkeer in ons land, dat is onze missie”, stelt Interpolis-directeur Arné van den Boom.

Het doel van de verzekeraar is om met het programma het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Interpolis heeft de ambitie uitgesproken om verkeersschades met 25% te verminderen. In 2020 moet dit streven met slimme oplossingen zijn gerealiseerd.

Om meer aandacht voor de app te verkrijgen, zal VVN actief AutoModus promoten en komt er een actie op Radio538 met radio-DJ Edwin Evers. Daarnaast zullen op de radiozender twee bekende artiesten tegen elkaar battelen om de meeste vrije smartphonekilometers.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.