Appen tijdens het rijden

Telecomconcern voert campagne tegen afleiding smartphone

Onder de noemer ‘It can wait’ voert telecomconcern AT&T al een paar jaar campagne om bestuurders te bewegen hun smartphone niet te gebruiken tijdens het rijden. Dat gebeurt onder meer met indringende filmpjes met persoonlijke getuigenissen van slachtoffers die zwaar gewond raakten in het verkeer. Oorzaak: een bestuurder die even afgeleid was door zijn telefoon.

Eigen onderzoek van AT&T wijst uit dat zeven van de tien bestuurders de verleiding niet kunnen weerstaan om hun smartphone weg te leggen tijdens het rijden. Ze kijken op Facebook of Twitter, beantwoorden even een mailtje of surfen op internet.

Campagne tegen afleiding

Zes jaar geleden lanceerde AT&T in de Verenigde Staten de campagne ‘It can wait’ met als voornaamste doel om mensen bewust te maken van de gevaren van afleiding door de telefoon tijdens het rijden. Daarbij worden confronterende filmpjes ingezet, zoals recent het verhaal van Jacy, dat in korte tijd al meer dan 870.000 keer bekeken is. Jacy vertelt aan een groep jongeren uit de serie Summer Break, die voor haar komst ervaringen uitwisselen over hun telefoongebruik achter het stuur, hoe ze slachtoffer werd van een ernstig verkeersongeluk.

Ze was na haar afstuderen met haar ouders op weg naar huis, toen een bestuurder door rood licht reed omdat hij met zijn smartphone bezig was. Een vrachtauto moest daardoor uitwijken en kwam in botsing van met de auto van Jacy en haar familie. Haar ouders waren op slag dood, Jacy raakte zwaargewond en moest maanden revalideren. De jongeren zijn zichtbaar onder de indruk van haar verhaal. Sommigen beloven huilend dat ze hun smartphone niet meer zullen aanraken tijdens het rijden.

Apps

Behalve filmpjes zet AT&T ook andere middelen in, zoals een gratis app, die beschikbaar is in het Engels en Spaans. Ook vraagt het bedrijf bezoekers van de site hun petitie te ondertekenen waarin ze beloven zich niet te laten afleiden tijdens het rijden. Die ‘pledge’ is inmiddels gedaan door meer dan 10 miljoen mensen. Daarnaast laat het bedrijf onderzoek uitvoeren naar de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur.

In Nederland zette de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een factsheet de gevaren van mobiel telefoongebruik door bestuurders eerder nog eens op een rijtje. Ook deed de verkeersveiligheidsorganisatie onderzoek naar het gebruik van de Interpolis-app AutoModus. Daaruit bleek dat het gebruik van die app het smartphonegebruik van jongeren tussen de 18 en 24 jaar tijdens het autorijden halveerde.

Bekijk hier een van de video’s van de campagne ‘It can wait’:

Lees ook:

App tegen smartphone achter stuur kent 25.000 gebruikers

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.