alcoholcontrole, bestuurder, rijbewijs

Tachtig procent verliest rijbewijs na alcoholonderzoek

Acht op de tien mensen die van het CBR een psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan omdat ze te veel gedronken hebben achter het stuur, raken hun rijbewijs kwijt. Het gaat om 3.500 bestuurders per jaar. Reporter Radio zet vraagtekens bij de methode.

Het radioprogramma kreeg de cijfers van het CBR door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en besteedde bijna een volledige uitzending aan het onderwerp.

‘Onzorgvuldig’

Ruim 26.000 bestuurders werden vorig jaar van de weg gehaald omdat ze te veel gedronken hebben en werden strafrechtelijk vervolgd. Daarnaast moesten in 2015 zo’n 3.500 mensen een alcoholkeuring ondergaan om te beoordelen of het wel veilig was dat ze deelnemen aan het verkeer. Dat onderzoek bestaat een medisch onderzoek, een bloedonderzoek en een gesprek met een psychiater. Reporter Radio stelt dat de methode omstreden is. In de uitzending komen behalve twee automobilisten die hun rijbewijs na een keuring kwijtraakten verschillende psychiaters en advocaat Bert Kabel aan het woord. Ze hebben allemaal kritiek op de gevolgde procedure.

Onderzoek zou volgens de critici vaak onzorgvuldig gebeuren en er zouden te snel diagnoses gesteld worden. De omschrijving ‘alcoholmisbruik in ruime zin’ vinden ze flauwekul. Advocaat Kabel en psychiater Bram Bakker vragen zich bovendien af of psychiaters wel onafhankelijk genoeg zijn, aangezien voor sommigen de financiele belangen groot zijn, zeker als alcoholkeuringen een groot onderdeel zijn van hun praktijk. Sommigen zouden zo veel onderzoeken op een dag doen, dat ze nauwelijks tijd hebben om een bestuurder te spreken. En worden bestuurders afgekeurd, dan moeten zij ook nog een aantal keren terugkomen willen ze een kans maken om hun rijbewijs terug te krijgen.

Strafrecht

Bakker pleit ervoor om de alcoholcontrole af te schaffen en in plaats daarvan de procedure onder te brengen in het strafrecht. De strafmaat zou dan bepaald moeten worden aan de hand van de hoeveelheid alcohol die een bestuurder gedronken heeft. Een andere psychiater ziet meer heil in educatieve cursussen als middel om de verkeersveiligheid te vergroten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.