Alcoholslot

Juristen nog druk met nasleep alcoholslotprogramma

Alcoholslot

Hoewel het alcoholslotprogramma eerder deze maand abrupt tot een einde kwam nadat het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten het programma te beëindigen, zullen de vaak langdurende juridische procedures hierover nog wel even doorlopen. Woensdag deed de Raad van State uitspraak in maar liefst drie alcoholslot-zaken. Alle drie de automobilisten werden door de hoogste bestuursrechter in het ongelijk gesteld.

De automobilisten waren in hoger beroep gegaan bij de Raad van State omdat ze het niet eens waren met de eerdere uitspraken van een rechtbank. Ze waren alle drie ooit begonnen aan het alcoholslotprogramma (ASP) omdat ze te veel gedronken hadden achter het stuur, maar hielden zich niet aan de voorwaarden van het programma. Daarna heeft het CBR hun rijbewijs ongeldig verklaard. Terecht, zo oordeelde de bestuursrechter in alle drie de zaken die gelijktijdig tijdens een zitting eerder dit jaar behandeld werden.

Keuring

Maar wat betekent die uitspraak nog voor de betrokkenen nu het alcoholslotprogramma niet meer bestaat? “Deze mensen vallen in de groep die het alcoholslotprogramma niet of niet met succes heeft gevolgd”, legt een CBR-woordvoerster uit. In totaal zijn er ruim 4000 mensen die een ASP-besluit opgelegd hebben gekregen, die of helemaal nooit gestart zijn of voortijdig uit het programma gezet wegens onvoldoende meewerken. Samen met de groep van zo’n 75 mensen die een verlenging van het programma hebben gekregen, is er bij hen reden tot twijfel over hun rijgeschiktheid. Dat betekent dat ze in de Eigenverklaringsprocedure door het CBR worden doorverwezen naar een psychiater voor een alcoholkeuring. Alleen als de psychiater hen goedkeurt, krijgen ze een nieuw rijbewijs.

Voor degenen die wel actief deelnemen aan het ASP (zo’n 760 mensen) geldt een ander traject. Zij kunnen wel zonder keuring weer een rijbewijs krijgen. Ze kunnen daarom een rijbewijs zonder code 103 (alcoholslot) aanvragen. Zodra ze dat rijbewijs hebben, kunnen ze hun alcoholslot laten verwijderen. Dat kan tot uiterlijk het einde van dit jaar.

Lees ook:

Alcoholslotprogramma stopt door dalend aantal deelnemers

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Juristen nog druk met nasleep alcoholslotprogramma | RijschoolPro
Alcoholslot

Juristen nog druk met nasleep alcoholslotprogramma

Alcoholslot

Hoewel het alcoholslotprogramma eerder deze maand abrupt tot een einde kwam nadat het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten het programma te beëindigen, zullen de vaak langdurende juridische procedures hierover nog wel even doorlopen. Woensdag deed de Raad van State uitspraak in maar liefst drie alcoholslot-zaken. Alle drie de automobilisten werden door de hoogste bestuursrechter in het ongelijk gesteld.

De automobilisten waren in hoger beroep gegaan bij de Raad van State omdat ze het niet eens waren met de eerdere uitspraken van een rechtbank. Ze waren alle drie ooit begonnen aan het alcoholslotprogramma (ASP) omdat ze te veel gedronken hadden achter het stuur, maar hielden zich niet aan de voorwaarden van het programma. Daarna heeft het CBR hun rijbewijs ongeldig verklaard. Terecht, zo oordeelde de bestuursrechter in alle drie de zaken die gelijktijdig tijdens een zitting eerder dit jaar behandeld werden.

Keuring

Maar wat betekent die uitspraak nog voor de betrokkenen nu het alcoholslotprogramma niet meer bestaat? “Deze mensen vallen in de groep die het alcoholslotprogramma niet of niet met succes heeft gevolgd”, legt een CBR-woordvoerster uit. In totaal zijn er ruim 4000 mensen die een ASP-besluit opgelegd hebben gekregen, die of helemaal nooit gestart zijn of voortijdig uit het programma gezet wegens onvoldoende meewerken. Samen met de groep van zo’n 75 mensen die een verlenging van het programma hebben gekregen, is er bij hen reden tot twijfel over hun rijgeschiktheid. Dat betekent dat ze in de Eigenverklaringsprocedure door het CBR worden doorverwezen naar een psychiater voor een alcoholkeuring. Alleen als de psychiater hen goedkeurt, krijgen ze een nieuw rijbewijs.

Voor degenen die wel actief deelnemen aan het ASP (zo’n 760 mensen) geldt een ander traject. Zij kunnen wel zonder keuring weer een rijbewijs krijgen. Ze kunnen daarom een rijbewijs zonder code 103 (alcoholslot) aanvragen. Zodra ze dat rijbewijs hebben, kunnen ze hun alcoholslot laten verwijderen. Dat kan tot uiterlijk het einde van dit jaar.

Lees ook:

Alcoholslotprogramma stopt door dalend aantal deelnemers

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.